
Political 
Comn"lission 

Peter W. Dauterive 
President 

December 23, 1987 

Dauterive/Flournoy & Associates, Inc. 
3500 South Figueroa Street, suite 214 
Los Angeles, CA 90007 

Dear Mr. Dauterive: 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. I-87-299 

You have requested advice concerning the Political Reform Act 
of 1974.Y 

QUESTION 

Are there any legal conflicts if a consulting firm does 
business with the State of California and also lobbies the 
Legislature or state agencies on behalf of clients? 

ANSWER 

The Act does not restrict any business entity from lobbying on 
behalf of its clients. The Act does, however, place certain 
registration and reporting obligations on those who lobby and on 
their employers. 

FACTS 

According to your letter and a subsequent telephone 
conversation with Mr. Mike Davis of your office on December 1, 
1987, your company currently assists organizations which are 
applying for state funds. It is your intention to register as a 
lobbying firm in order to perform lobbying services for future 
clients on issues unrelated to your above-mentioned consulting 
work. 

YGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Administrative Code 
Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Administrative Code. 
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ANALYSIS 

There is nothing in the Act which would prohibit your 
company from performing the dual roles of consulting firm and 
lobbying firm. Therefore, no restrictions apply. 

The Act does require, however, lobbyists to certify and 
lobbying firms to register with the Secretary of State, in 
addition to periodic reporting obligations by lobbyists, firms, 
and any clients of a lobbying firm. (Sections 86100, 86103, 
86113, 86114, and 86115.). The enclosed manual explains these 
reporting requirements. (A new manual for 1988 will be ready 
for distribution in January. You may obtain one by contacting 
our office at that time.) 

Before accepting a contract for consulting work which 
involves work with a state agency, you should check that 
agency's statement of incompatible activities to be sure your 
consulting work and lobbying work do not conflict with the 
statement. 

If you have any further questions, please contact me at 
(916) 322-5662. 

By: 

Sincerely, 

Diane M. Gr~ffiths 

G~a~C~l 
<://~L! " v . ); t~Jz0C/. 

Kev S. Br£1ten-Moen 
P itical Reform Consultant 
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November 19, 1987 

;\L:." /~ '- J/,. ~ at 
3500 SOUTH FIGUEROA STREE~ SUITE 214 
LOS ANGELES, CALIFORNIA 90007 
(213)744-0174 

CALIFORNIA FAIR POLITICAL PRACI'ICES COMMISSION 
428 J. Street, Suite 800 
Sacramento, california 95814 

Attention: Ms. Diane Griffiths 
General Counsel 

Dear Ms. Griffiths: 

Pursuant to our recent long distance telephone conversation with 
your office relative to the propriety of a consulting firm certified 
to do business with the State of california, also being registered as 
Lobbyist with the Secretary of State on behalf of clients. 

Our office is hereby requesting a letter of opinion on this 
matter. 

If additional information is needed, please contact our 
office. 

Very t:r;'ul Y yours, 

President 

PWO/enc 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter W. Dauterive 
President 

December 1, 1987 

Dauterive/Flournoy Associates, Inc. 
3500 South Figueroa Street, Suite 214 
Los Angeles, CA 90007 

Re: 87-299 

Dear Mr. Dauterive: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on November 25, 1987 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 
(-7 

4::n:;;~t~hard 
Chief 
Technical Assistance 

Division 

. .1 

and Analysis 


