
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Robert Kohlhase Hill 
Attorney at Law 
235 South Lassen st. 
Susanville, CA 96130 

Dear Mr. Hill: 

February 9, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-87-304 

This is in response to your letter requesting advice 
regarding your disclosure requirements under the Political 
Reform Act (the "Act").Y 

QUESTION 

Are you required to file an annual statement of economic 
interest as a consequence of your contract with the County of 
Lassen to provide legal representation to indigent minors and 
adults? 

CONCLUSION 

No. The position of "co-defender" is not listed in the 
county's conflict of interest code as a designated employee and 
does not fall within the definition of "consultant". As a 
consequence you are not required to file an annual statement of 
economic interest. 

FACTS 

You are a sole practitioner who has contracted with Lassen 
County as a "co-defender". Based on the language in the county 
contract, the co-defender is to provide indigents with legal 
services in criminal cases and juvenile proceedings when 
appointed by the court as counsel. The term of the contract is 
from December 1, 1987, to June 30, 1988. Compensation is a 
flat fee of $2,916 per month plus specified expenses. 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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Paragraph 12 of the county contract delineates the 
relationship of the co-defender to the county: 

Defender's professional responsibility toward 
indigent persons shall be in accordance with the 
attorney-client relationship. The relationship of 
Defender to County is that solely of an independent 
contractor. This agreement does not create an 
attorney-client relationship between Defender and 
County, nor that of employer-employee. 

Finally, the position of co-defender is not listed as a 
designated employee in the conflict of interest code for the 
county. 

ANAYSIS 

The Act requires that every public agency adopt a conflict 
of interest code in which the agency must designate those 
positions that involve the making of, or participation in, 
decisions which may foreseeably affect any financial interest. 
(Sections 87300 and 87302.) Both the definitions of 
"designated employee" and "public official" in the Act include 
any consultants to an agency who make or participate in agency 
decisions. (Sections 82019 and 82048.) 

A "consultant" within the meaning of the Act, includes "any 
natural person who provides, under contract, information, 
advice, recommendation or counsel to a state or local 
government agency •... " (Regulation l8700(a) (2), copy 
enclosed.) This term does not include, however, a person who: 

(A) Conducts research and arrives at conclusions 
with respect to his or her rendition of information, 
advice, recommendation or counsel independent of the 
control and direction of the agency or of any agency 
official, other than normal contract monitoring; and 

(B) Possesses no authority with respect to any 
agency decision beyond the rendition of information, 
advice, recommendation or counsel. 

Regulation l8700(a) (2). 

The county contract for indigent legal services specifies 
that the co-defender is to be responsible only to his or her 
clients. Under such circumstances, the attorney is to use his 
or her own judgment and expertise to render professional 
services, and these decisions are not subject to day-to-day 
review or direction by the county. Consequently, the position 
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of co-defender does not fall within the definition of 
consultant, and you are not required to file statements of 
economic interest for purposes of compliance with the Act. 
(See also Gifford Advice Letters, Nos. A-85-133, 134, 135, 
copies enclosed.) 

If you have further questions, please don't hesitate to 
contact me at (916) 322-5901. 
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Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
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By: Lil/~ itp . t 

Counsel, gal Division 
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November 24, 1987 

Fair Political Practices Commission 
Legal Office 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Re: November 1987 Bulletin regarding contract lawyers 

Dear Sirs: 

I read with great interest the November 1987 bulletin and 
the chairman's message "contract lawyers should review financial 
disclosure requirements". I am asking, by this letter, for an 
opinion from you regarding whether or not I would be required 
under the act to file an annual statement of economic interest. 

I am a sole practicioner who is about to contract with Lassen 
County, California to provide indigent representation and public 
defender services. As a public defender the compensation is a 
flat rate single contract price. I will merely be giving legal 
advice and representation to indigent juveniles and elderly 
persons. In these particulars, I will be giving no advice or 
counsel to the County of Lassen or any other public entity on any 
ongoing or singular basis. I will be conducting research, 
arriving at conclusions and representing my clients independently 
of the control and direction of Lassen County. Again, I am 
requesting an opinion as to whether or not, under these 
circumstances, an annual statement of economic interest should be 
filed. 

Thank you for your attention to this matter. 

Very truly yours, 

Robert K. Hill 

RKH/eh 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Robert K. Hill 
Counselor and Attorney at Law 
235 South Lassen Street 
Susanville, CA 96130 

Dear Mr. Hill: 

December 4, 1987 

Re: 87-304 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on November 30, 1987 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Lilly Spitz, an attorney in the 
Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, 
- . 
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Diane M. Griffith's' it, ~ kfA __ 
General counsel 0 
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