
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Jonathan Rothman 
Assistant Attorney and Staff 

Counsel, FCPC 
Legal Department 
city of Berkeley 
2180 Milvia Street 
Berkeley, CA 94704 

Dear Mr. Rothman: 

March 3, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 1-87-323 

You have requested advice under the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act.li Because you are 
inquiring about the filing obligations of a political action 

~~~~;~~:~~~~~d~;~a~l~~ ~.~~~~~~~~I¥~~si~t~ric~~ yYQtll:X~qtl~st ."''''''" ............. . 

QUESTION 

What are the filing requirements of a city general purpose 
recipient committee? 

CONCLUSION 

City general purpose committees file the original and one copy 
of their campaign statements with the city clerk. 

ANALYSIS 

Section 82027.5(d) defines a city general purpose committee as 
a "committee to support or oppose candidates or measures voted on 
in only one city." 

liGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 84113; Regulation 18329(c) (3) i copy enclosed.) 
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Section 84215(e) states in part that It ••• city general purpose 
committees shall file the original and one copy with the clerk of 
the city ... " 

General purpose committees are required to disclose on their 
statement of Organization, Form 410, the committee's principal 
activity if not supporting or opposing specific candidates or 
measures and the committee must indicate if its level of activity 
will be city, county or state. (See Section VI of the "Statement 
of Organization" (Form 410), copy enclosed.) If a general purpose 
committee indicates on its Statement of Organization that the 
intent of the committee is to make contributions to various 
statewide candidates and state measures, in addition to its intent 
to make contributions on behalf of local candidates and local 
measures, the general purpose cornrnmittee will fall within the 
category of a "state general purpose committee" and be required to 
file its campaign statements at the state level. 

Section 82027.5(b) defines a state general purpose committee 
as "a committee to support or oppose candidates or measures voted 
on in a state election, or in more than one county." 

.. HQW'aver~ acommitteeactive.~pFimarilywH:hifl~~a~~singlecity ·or 
a single county, which makes occasional contributions to state 
candidates or state measures, would not meet the definition of a 
state general purpose committee. (Whitaker Advice letter, No. 
A-87-115.) However, if the committee begins to regularly make 
contributions to candidates for state office, or becomes involved 
to any significant degree in state elections, it should begin 
filing as a state general purpose committee. (Ibid.) 

If there is any ,question as to the filing obligations of a 
local general purpose committee, that committee should contact the 
Technical Assistance and Analysis Division. 

I hope the above answers your questions. Should you need 
additional assistance concerning this matter, please contact me at 
916/322-5662. 

By: 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

'7ILtJuV t~'L- 7:v~ur/-;<I1:T/ 
Mary A«n Kvasager 
Political Reform Consultant 
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City of Berkeley 

Legal Department 
Martin Luther King, Jr. 
Civic Center Building 
2180 Milvia Street 
Berkeley, California 94704 

october 6, 1987 

Ms. Priscilla Smith 
Los Angeles County Registrar 
5557 Ferguson Drive 
P.O. Box 30450 
Los Angeles, California 90030 

Recorder 

(415) 644-6380 
TTY (415) 644-6915 

Re: Filing Obligations of BCA Campaign '86 1.0.#860691 
and Similar Organizations 

Ms. Smith: 

It has come to my attention that the above committee 
r e c e i v ecl_r:t()~~g~~~fXgrn~ Y9~l!X...g.tti..<;~~tba t~~~Lt.~is~Lequir ed .. t.o~Lile ... .a~- ~ 
campa gn disclosure statement with you and is subject to a late­
filing penalty for not having done so. The purpose of this 
letter is to inquire into the basis for such a determination, as 
it has always been our understanding and practice that this 
political committee and others like it formed locally and 
primarily active in local political campaigns, are and have been 
required to timely and accurately file all appropriate campaign 
disclosure statements with the City Clerk, the local filing 
officer. 

You appear to be suggesting that the committee is obligated 
for filing purposes under Government Code Section 84215(a), 
and not, -as the City has understood for such committees, under 
section 84215(e). Since Section 84215(f) limits to one original 
and one copy the disclosure statements required to be filed by a 
committee with respect to a local filing officer, we understood 
this committee's filing obligation satisfied when it timely filed 
with the City Clerk on or before July 31, 1987. 

If this committee and others similar to it are now being 
held to have incurred a different set of filing obligations, I 
would appreciate receiving a clarifying opinion which both 
explains the policy and the reason why the policy is now being 
enforced after many elections in which the identical filing 
obI igations had been satisfied with local filing. If the basis 
for your inquiry to the above-named committee concerns the 
criteria for determining whether a committee is a local or a 
state committee for purposes of filing obligations, I would 
appreciate receiving from you some indication of the manner in 
which such a determination is made. 
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Thank you for your attention to and assistance in this matter. 
It is the intention of this office to assist and cooperate in the 
enforcement of all campaign disclosure filing requirements. 

y~~ 
JONATHAN ROTHMAN 

Attorney and Counsel, Fair Campaign Practices 
Commission 

JR:ca 



REGISTRAR-RECORDER COUNTY OF LOS ANGELES 

5557 FERGUSON DRIVE - P.O, BOX 30450, LOS ANGELES, CALIFORNIA 90030 

CHARLES WEISSBURD 
REGISTRAR·RECORDER 

October 14, 1987 

Jonathan Rothman, Assistant Attorney and Counsel 
Fair Campaign Practices Commission 
Legal Department 
Martin Luther King Jr. 
Civic Center Building 
2180 Milvia Street 
Berkeley, California 94704 

Dear Mr. Rothman: 

In re: Campaign statement 
Berkeley citizens Action Campaign 86 
I.D. No. 860691 
Covering period: 1/1/87 thru 6/30/87 

RECEIVED 

OCT 1 ~ 1987 

CITY ATTORNEY 

This is in response to your letter of October 6, in which you requested 
clarification for the classification of the Berkeley citizens Action 
Campaign 86 Committee and its filing obligations. 

For your information, the Secretary of State's Office was consulted and 
advised this office that the Berkeley Citizens Action Campaign 86 
Committee is a state general purpose committee pursuant to Government 
Code Section 82027.5 (b). 

The Political Reform Act defines a state general purpose committee as 
one which makes contributions or expenditures to support or oppose state 
candidates and/or measures, or candidates or measures being voted upon 
in more than one county. 

State law requires state general purpose committees to file an original 
and one copy of the campaign statement with the Secretary of State and 
to also file copies with the city and County of San Francisco, the 
Registrar-Recorder of Los Angeles County and the committee's county of 
domicile. The failure to file in any of these locations in a timely 
manner is cause for a penalty assessment. 

The committee is also required to file semi-annual campaign statements 
in January and July of each year until the committee terminates and 
notifies the Secretary of State and local filing officers by filing a 
statement of termination (Form 415). 

Enclosed are copies of the Statement of Organization and amendments 
thereto, filed by the Berkeley citizens Action Campaign 86 Committee and 
on file with the Secretary of State's Office. 
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The Political Reform Act provides that if any of the information on the 
statement of organization changes, the committee must file an amendment 
to the statement within ten days of the change. 

The Political Reform Act does not permit penalties to be waived if the 
copy of a campaign statement is not filed within ten days after written 
notification of the filing obligation is sent. For your information, on 
August 10, a written notice was sent to Lawrence Gordon, Treasurer, 
stating that the required statement had not been received and that a 
penalty would be assessed if the statement was not filed within ten 
days. The appropriate forms were enclosed. 

Because the Berkeley Citizens Action Campaign 86 Committee filed the 
required semi-annual statement after the legal deadline (September 23 -
54 days after the deadline and 35 days after the ten-day grace period) 
the penalty assessed to the committee was the appropriate action taken 
pursuant to Government Code Section 91013 (b). 

On October 27, the matter of non-payment is due to be referred to the 
Department of Treasurer and Tax Collector, Collections Division for 
appropriate action. 

Please call me at (213) 725-5776, if you have any questions. 

CRS1:38 
Enclosures 

Very truly yours, 

CHARLES WEISSBURD 
Registrar-Recorder 

~~~ 
STELLA MATTHEWS, Head 
Campaign Reporting Section 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Jonathan Rothman 
Civic Center Bldg. 
2180 Milvia street 
Berkeley, CA 94704 

Dear Mr. Rothman: 

December 24, 1987 

Re: 87-323 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 24, 1987 by the Fair Political 

_ PzoClc:::1:::f.geS ... collU1lission.~-IfY'ou have.anyquestionsabout-your­
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Adm. Code Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP: jaj 

~ry truly your~, 

~~~~~ 
./ Jeanne Pritchard 
V Chief 

Technical Assistance and Analysis 
Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804,0807 • (916)322,5660 


