
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Eugene B. Baird 
Deputy City Attorney 
city of Vallejo 
555 Santa Clara st. 
PO Box 3068 
Vallejo, CA 94590 

Dear Mr. Baird: 

February II, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 1-88-045 

This is in response to your letter confirming our telephone 
conversation regarding the reporting of gifts pursuant to the 
provisions of the Political Reform Act (the "Act lt ) • .!! Because 
your request is more of a general inquiry than a request for 
advice as to a specific action pending before the board of 
supervisors

2 
we treat your request as one for informal 

assistance.Y 

QUESTION 

What is the appropriate valuation, for disclosure purposes, 
for a gift of a nontransferable annual theater (cinema) pass 
given to a public official? 

CONCLUSION 

For disclosure purposes, the value of the pass is the fair 
market value of the actual use by the official and any guests. 

Y Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et ~eg. All references to 
regulations are to Title 2, Divis10n 6 of the California Code 
of Regulations. 

£! Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Eugene B. Baird 
Deputy city Attorney 
City of Vallejo 
555 santa Clara st. 
PO Box 3068 
Vallejo, CA 94590 

Dear Mr. Baird: 

February 11, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. I-88-045 

This is in response to your letter confirming our telephone 
conversation regarding the reporting of gifts pursuant to the 
provisions of the Political Reform Act (the "Act").Y Because 
your request is more of a general inquiry than a request for 
advice as to a specific action pending before the board of 
supervisors2 we treat your request as one for informal 
assistance.Y 

QUESTION 

What is the appropriate valuation, for disclosure purposes, 
for a gift of a nontransferable annual theater (cinema) pass 
given to a public official? 

CONCLUSION 

For disclosure purposes, the value of the pass is the fair 
market value of the actual use by the official and any guests. 

Y Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations section 18000, et 7eg. All references to 
regulations are to Title 2, Divisl0n 6 of the California Code 
of Regulations. 

Y Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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Eugene B. Baird 
February 11, 1988 
Page 2 

DISCUSSION 

As you noted in our telephone conversation on this 
question, the Commission's advice regarding valuation of annual 
passes has undergone a change in the last few years. 
specifically, the adoption of Regulation 18726.3 (copy 
enclosed) has modified the rule previously established for 
valuation of such gifts in In re Hopkins (1977) 3 FPPC ops. 107 
(copy enclosed) . 

Regulation 18726.3 provides the following regarding 
valuation of gift passes for purposes of disclosure: 

(a) For purposes of disclosure. The value shall 
be the fair market value of the actual use of the pass 
or tickets by the official, including guests 
accompanying the official, plus the fair market value 
of any possible use by any person or persons to whom 
the official transfers the privilege of use of the 
pass or tickets. 

In presenting the language of Regulation 18726.3 to the 
Commission for adoption, the Commission staff noted that the 
proposed language represented a departure from the holding in 
Hopkins, supra. "This (Hopkins) ruling has been greatly 
criticized over the years as creating absurd and harsh 
results. The staff recommends the changes proposed by Section 
18726.3 as a reasonable approach to the treatment of such 
gifts." (See Final Statement of Reasons, 2 Cal. Adm. Code 
Section 18726.3, copy enclosed.) 

Thus, for purposes of reporting gift passes, a public 
official need no longer abide by the guidelines discussed in 
the Hopkins opinion, supra. For a nontransferable pass, 
reporting the fair market value of actual use by the official 
and any guests, totaling $50 or more, will comply with 
disclosure requirements. 

I trust this clarifies any confusion regarding this issue. 
If I can be of assistance in the future, please don't hesitate 
to contact me. 

DMG:LS:plh 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
Gener \ counse~ 

By: Lil s~t:l 
Coun el, Legal Division 
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JOHN M. POWERS 
CITY ATTORNEY 

January 21, 1988 

Ms. Lily tz, Staff Counsel 
Fair Political Practices Commission 
428 "J" St., Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

RE: 

Dear Ms. Spitz: 

This is to confirm our telephone conversation on the 
items in relation to the valuation of an annual theater (cinema) 

s given to a public official. Value is to determined for 
disclosure purposes (Form 730), not involving di alification 
from rticipation a decision. The s is non-tr nsferable, 
and permits the official and a maximum of three guests to attend 
any of twenty or more ater sites affiliated with a large chain 
in Northern California (some new release films ted). The 

ss does not confer free entry to any movie. Rather, an "em-
oyee benefit fee" of $1.50 per at (25-30% of ticket 

price) must tendered. 

I mentioned that our City Attorney had, prior to the fec­
tive date of the above-noted r ulation, been referred to Opinion 
No. 77-022 of the Fair Political Practices Commission ("FPPC") on 
the uation issue. He understood then that inion No. 77-022 
requir that the pass recipient report its value on his or 
her "potential use" for the year of issuance, unless, of course, 

pass were returned. His advice to the ic official was 
the value of the ss would certainly exceed $50.00, and 

thus be repor e as a gift on the official's disclosure state­
ment (if not retur ), r rdless of ficial's tual us , 
if 

I , 18 

S 

ch cri 
such 
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JOHN M. POWERS 
CITY ATTORNEY 

January 21, 1988 

Ms. Lily Spitz, Staff Counsel 
Fair Political Practices Commission 
428 "J" St., Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

RE: FPPC Opinion No. 77-022 and 
Regulation 18726.7 (2 Cal. Admin. 
Code), effective 7-22-87 

Dear j\1s. Spi tz : 

This is to confirm our telephone conversation on the above 
items in relation to the valuation of an annual theater (cinema) 
pass given to a publlC official. Value is to be determined for 
disclosure purposes (Form 730), not involving disqualification 
from participation in a decision. The pass is non-transferable, 
and permits the official and a maximum of three guests to attend 
any of twenty or more theater sites affiliated with a large chain 
in Northern California (some new release films excepted). The 
pass does not confer free entry to any movie. Rather, an "em­
ployee benefit fee" of $1.50 per attendee (25-30% of ticket 
price) must be tendered. 

I mentioned that our City Attorney had, prior to the effec­
tive date of the above-noted regulation, been referred to Opinion 
No. 77-022 of the Fair Political Practices Commission ("FPPC") on 
the valuation issue. He understood then that Opinion No. 77-022 
requlred that the pass recipient report its value based on his or 
her "potential use" for the year of issuance, unless, of course, 
the pass were returned. His advice to the public official was 
that the value of the pass would certainly exceed $50.00, and 
thus be reportable as a gift on che official's disclosure state­
ment (if not returned), regardless of the official's actual use, 
if any. 

I next referred to FPPC . 18726.3, WhlCh P escribes a 
ice different appr for aSSigning a value to such a pass. 

Subsection (a) states that, for disclosure purposes, the pass' 
value shall be the fair rna ket value of the actual use the 
fflcial and any uests, s the fair market ue of the pos-

sible use any ansf ree of pas. This approach wou 
pe an affic al to ut lize e pa s for imself and guests up 
to the 50.00 va ue point, thout incurring a reportable gift 
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Subject: FPPC Opinion No. 77-022 and Regulation 
18726.7 (2 Cal. Admin. Code), 
effective 7-22-87 Pg. 2. 

(again, the passes are not transferable), At that the of-
ficial could decide whether or not to make any 
the s, knowing that such incremental usage wou e 
official to report the pass as a gift on his or r disclosure 
statement. I believe you were in agreement with this analysis. 

Since the calculation of a pass' value under the regulation 
is obviously inconsistent with what was understood to be the 
method set forth in the 1977 Opinion, I asked whether the regula­
tion specifically superseded the Opinion. After checking with 
other FPPC staff, you called me back and confirmed that the 1987 
regUlation was intended to resolve complaints concerning the 1977 
Opinion, and therefore was adopted in order to revise the valua­
tion approach set forth therein. 

I have reached the point of advising the public official who 
has requested assistance along the lines set forth. Before doing 
so, however, I would appreciate further input from you, particu­
larly if I have overlooked some other regulation which might bear 
on this interesting issue. 

Thank you very much for your assistance with this matter. 

s 
cc: John M. Powers, 

City Attorney 

Bl itz 

Very truly yours, 

JOHN M. POWERS 
City Attorney 

Deputy City Attorney 

Subject: FPPC Opinion No. 77-022 and Regulation 
18726.7 (2 Cal. Admin. Code), 
effective 7-22-87 Pg. 2. 

(again, the passes are not transferable). At that point the of­
ficial could decide whether or not to make any additional ~se of 
the pass, knowing that such incremental usage would require the 
official to report the pass as a gift on his or her disclosure 
statement. I believe you were in agreement with this analysis. 

Since the calculation of a pass' value under the regulation 
is obviously inconsistent with what was understood to be the 
method set forth in the 1977 Opinion, I asked whether the regula­
tion specifically superseded the Opinion. After checking with 
other FPPC staff, you called me back and confirmed that the 1987 
regulation was intended to resolve complaints concerning the 1977 
Opinion, and therefore was adopted in order to revise the valua­
tion approach set forth therein. 

I have reached the point of advising the public official who 
has requested assistance along the lines set forth. Before doing 
so, however, I would appreciate further input from you, particu­
larly if I have overlooked some other regulation which might bear 
on this interesting issue. 

Thank you very much for your assistance with this matter. 

EBB/bls 
cc: John M. Powers, 

City Attorney 

BlySpitz 

Very truly yours, 

JOHN M. pm'lERS 
City Attorney 

EudENE B. BAIRD 
Deputy City Attorney 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Eugene B. Baird 
Deputy City Attorney 
P.O. Box 3068 
Vallejo, CA 94590 

Dear Mr. Baird: 

January 27, 1988 

Re: 88-045 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on January 25, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Lilly Spitz, an attorney in the 
Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

~_,r t ".',,-_ /~j''"'- __ f 
" ' 

,- ! 

Diane M. Griffithsl , 

General Counsel 
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). 
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