
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. William W. Abbott 
county Counsel 
county of Sierra 
1801 "I" Street, suite 200 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Abbott: 

February 11, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-049 

You have written requesting advice on behalf of your 
clients, the Sierra County Board of Supervisors, regarding the 
potential receipt by themselves and other county employees of 
discount coupons or cards. 

QUESTION 

will receipt and retention of discount coupons or cards by 
county employees and officers require disqualification by those 
public officials with respect to decisions affecting the donors? 

CONCLUSION 

Where the discount cards are offered to all county 
employees and officers on an equal basis and are also given to 
other groups, the discount does not represent a gift and 
receipt and retention does not result in any potential for 
disqualification from decisions affecting the donor. 

FACTS 

various potential vendors to the county have expressed the 
desire to furnish discount cards to the board members and all 
other county employees. The discount cards will similarly be 
made available to other non-county groups, although not the 
public at large, except to the extent that an individual 
belongs to one of these other groups. Subsequently, some of 
the donors of these discounts may seek to sell goods or 
services to the county. 
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ANALYSIS 

The Political Reform Act (the "Act")!! prohibits a public 
official from making, participating in or using his or her 
official position to influence a governmental decision in which 
he or she has a financial interest. (Section 87100.) A public 
official has a financial interest in a decision if it will have 
a reasonably foreseeable material financial effect 
distinguishable from the effect on the public generally on an 
official's economic interest, including: 

(e) Any donor of, or any intermediary or agent 
for a donor of, a gift or gifts aggregating two 
hundred fifty dollars ($250) or more in value provided 
to, received by, or promised to the public official 
within 12 months prior to the time when the decision 
is made. 

section 87103(e). 

As used in the Act, the term public official includes every 
officer or employee of a governmental entity. (Section 
82048.) Consequently, this prohibition applies to all county 
employees, not just members of the board of supervisors. Thus, 
if the discount cards are considered to be gifts to the county 
officials who receive and use them and the value equals or 
exceeds $250, then the official would be required to disqualify 
himself or herself from participating in decisions affecting 
the donor. This would include decisions to purchase materials 
or services from the donor. (Regulation 18702.1(a), copy 
enclosed. ) 

Section 82028 defines the term "gift" to include a discount 
or rebate if given to a public official unless given without 
regard to the "official status" of the public official and on 
terms available to members of the public. Here, you have said 
that these discount cards will be made available to all county 
employees on the same terms. In addition, other groups are 
offered the same discount cards for the use of their membership. 

!I Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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Under these facts, we conclude that the discounts are made 
available to members of the public without regard to the 
official status of the official. For a thorough discussion of 
the reasoning behind our conclusion, see the enclosed copy of 
the Commission's opinion, In re Russell (1975) 1 FPPC Ops. 191. 
We also enclose copies of the Commission's regulations relating 
to the valuation of gifts, including tickets and passes given 
to an agency for use by its officers and employees. 
(Regulations 18726, et seq.) 

I trust that this letter has adequately responded to your 
request for advice. Should you have questions regarding the 
letter, I may be reached at (916) 322-5901. 

DMG:REL:jaj 

Enclosure 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

/ 
r . _,'_ f::' ~ c. -'\. \. - • 

By: Robert E. Leidigh 
Counsel, Legal Division 
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Steven John Balfrey 
William W. Abbott 
Brigit S. Barnes 
James Harnish 
Howard W. Shook 
Marian E. Moe 

LAW OFFICES OF 

BALFREY & ABBOTT 
1801 I Street, Suite 200 

Sacramento, California 95814 
(916) 447 -8899 

January 22, 1988 

Fair Political Practices commission 
P.o. Box 807 
Sacramento, California 95804 

Re: Request for Opinion 

To Whom It May Concern: 

Toll Free Auburn Area 
(916) 888-6677 

Toll Free - Santa Rosa Area 
(707) 576-0709 

Bay Area Office: 
Webster Street Tower 
2101 Webster St.. Suite 1700 
Oakland. California 94612 

(415) 268-1527 

C If this box is checked. 
please reply to Oakland 
address. 

This opinion request is submitted on behalf of the Board of 
Supervisors of the County of Sierra. Both the members of the 
Board and employees of the County have been, or shortly will be, 
offered discount cards by various vendors. It may be assumed 
that these vendors will be in the position of submitting 
proposals to the County to sell various goods to the County. 
Assume further that some, but not all, individuals offered the 
cards are public officials as used in the Government Code. 
Assume further that the discount cards are made available to 
other non-county groups, although not the public at large except 
to the extent that the individual belongs to one of these other 
groups. The question presented is: To what extent may the Board 
of Supervisors and/or department heads participate in decisions 
to purchase goods or materials from the vendors on behalf of the 
county where they possess or have been offered one of the cards? 

Should you need any additional information, please do not 
hesitate in calling. Thank you in advance for your assistance. 

Sincerely, 

William W. Abbott 

cc: Board of Supervisors 

(SIERRA/WA/MM/FPPC.02/#2) 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

William W. Abbott 
Balfrey & Abbott 
1801 I street, suite 200 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Abbott: 

January 27, 1988 

Re: 88-049 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on January 27, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Robert Leidigh, an attorney in 
the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(see Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

o~ )n··.)j.ftrL~ 
Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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