
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Cary Davidson 
Reed and Jones 
Attorneys at Law 
3151 Airway Avenue, suite M-1 
Costa Mesa, CA 92626 

Dear Mr. Davidson: 

March 30, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 1-88-084 

Your have requested information regarding the campaign 
disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act") . .!! 
Because you have not iden~itied the person or organization on 
whose behalf you are seeking advice, your request is for informal 
assistance.Y 

QUESTIONS 

1. When should a ballot measure qualification committee 
which intends to remain active after the measure has qualified for 
~he ballot cease cumulating contributions received in connection 
with the qualification effort and begin cumulating contributions 
received in connection with supporting passage of the measure? 

2. Must a committee which is controlled by a ballot measure 
proponent list on its statement of organization other committees 
controlled by the proponent if the committees do not act jointly? 

lIGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

YYour letter states only a general question. Therefore, we 
consider it to be a request for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329(c) (copy enclosed). Informal asistance does not 
provide the requestor with the immunity provided by an opinion or 
formal written advice. (Section 84113; Regulation 18329(c) (3).) 
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CONCLUSIONS 

1. The cumulation period for contributions received in 
connection with qualification of a ballot measure ends on the 
closing date of the campaign statement required to be filed in 
connection with the qualification effort. The cumulation period 
for contributions received in connection with supporting passage 
of the measure begins on the day after the closing date of the 
qualification statement. 

2. Proponents who control ballot measure committees are not 
required to list other controlled committees on the statement of 
organization filed by the ballot measure committee if the 
committees do not act jointly. 

FACTS 

A committee which supported the successful qualification of a 
ballot measure filed a campaign disclosure 'statement for the 
qualification period. The qualification period extended into 
January 1988. 

ANALYSIS 

Committees which are formed primarily to support the 
qualification of a ballot measure have special reporting 
requirements. (Section 84200.5(f).) such committees file 
campaign disclosure statements (the "qualification" statement) 
bnly after the CUlmination of a successful or an unsuccessful 
qualification effort. (Section 84200.5(f).) Because the 
qualification activities may have extended into a second calendar 
year, the qualification statement may have cumulative 
contributions and expenditures which were made or received in more 
than one calendar year. (Section 842.11.) 

Once a measure has qualified for the ballot, if a committee 
which was formed primarily to support the qualification of the 
ballot measure begins to support the passage of the measure, it 
will be required to file preelection statements (the "election" 
statement).lI (Section 84200.5.) If the same committee filed a 
qualification statement which showed cumulative contributions and 
cumulative expenditures for part of the calendar year covered by 
the first election statement, then the cumulative period for the 
election statement begins the day after the period covered by the 
qualification st.atement . .1I 

liThe committee also may be required to amend its statement of 
organization to reflect the fact that its primary activity is to 
support the passage of the measure. In addition, the statement of 
organization must be amended to comply with the name· 
identification requirement of section 84107. (section 84103.) 

.1INote that the cumulative period normally starts on January 
first of each calendar year. 
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Your second question relates to a statement of organization 
for the proponents of a measure. A measure committee which 
receives contributions of $1,000 or more in a calendar year must 
file a statement of organization. (Section 84101.) The statement 
of organization must include a statement whether the committee is 
independent or controlled, and if it is controlled, the name of 
each candidate or committee by which it is controlled or with 
which it acts jointly. (Section 84102(e).) If the measure 
proponents' controlled committees do not act jointly with the 
measure committee, then the controlled committees do not have to 
be listed on the measure committee's statement of organization. 

If you have any 'questions about this information, please call 
me at (916) 322-5662. 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Bruce W. Robeck 
Political Reform Consultant 
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OJWOPebruary 22, 1988 

Mr. Bruce Robeck 
Political Reform Consultant 
Fair Political Practice Commission 
428 J Street, Suite 700 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Robeck: 

This letter confirms our telephone discussion of January 26, 
1988 in which you responded to the following questions: 

1. What date is used for determining cumulative 
contributions made in connection with a ballot 
measure committee that commences following a 
qualification effort that extends into another 
calendar year? 

2. Do controlled committees of ballot measure 
proponents need to be listed on the ballot measure 
committee's Statement of Organization (Form 410) 
if the proponents controlled committees have no 
connection with the ballot measure? 

You provided the following responses: 

1. The date to begin cumulating for the ballot 
measure committee is the day after the date 
through which the qualification committee reported 
its activities. The committee does not cumulate 
from January 1. 

2. No. Proponents of ballot measure committees need 
not list their controlled committees on the 
Statement of Organization for the ballot measure 
if the controlled committees have no connection 
with the ballot measure. 

If this letter accurately states the advice you gave me, 
please sign a copy of this letter and return it to me in the 
enclosed self addressed envelope. Thank you for your 
cooperation. 

Sincerely, 

r --- ~~ ( . '. I 11 . f \ 
,~QA ".~i __ . ..tA,_t) \ C\ ... (J UY\ . 
Cary Davidson 

CD:mh 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Cary Davidson 
Reed & Jones 
Attorneys at Law 

February 26, 1988 

3151 Airway Avenue, suite M-1 
costa Mesa, CA 92626 

Re: 88-084 

Dear Mr. Davidson: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on February 24, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. 
Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

y;. "'fo?U 0d<AA J),w ~~ 
fJ eanne Pr i tchard I J 

Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 
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