
(;alifornia 
Fair Political 
Practices Commission 

P. Jerold Walsh 
Attorney at Law 
P.O. Box 2284 
Laguna Hills, CA 92653 

Dear Mr. Walsh: 

May 5, 1988 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. I-88-139 

We have received your letter concerning the campaign 
reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act").Y 
Your letter states only a general question. Therefore, we 
consider it to be a request for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329(c) (copy enclosed).~ 

QUESTION 

When must campaign contributions made by an individual from 
personal funds and contributions made by a business entity in 
which the individual has an ownership interest be aggregated? 

CONCLUSION 

The individual's contributions must be aggregated with 
contributions made by a business entity in which the individual 
has an ownership interest only if the individual directed or 
controlled the contributions of the business entity. 

Y Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seg. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of 
Regulations. 

~ Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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FACTS 

Your question concerns the campaign reporting prov~s~ons of 
the Act. In particular, you have requested clarification of a 
statement in the 1988 Information Manual for Major Donor 
Committees and Independent Expenditure Committees. The 
statement, which appears on page 2 of the manual, is as follows: 

The following combinations of individuals and 
entities will qualify as one committee if, together, 
their ... contributions total $10,000 or more in a 
calendar year: 

*** 
An individual who makes contributions from 

personal funds and also directs contributions made by 
a business entity in which the individual has an 
ownership interest. 

ANALYSIS 

The Act requires any person who makes contributions 
totaling $10,000 or more in a calendar year to file campaign 
disclosure reports. (Sections 82013(c) and 84200.) This 
person qualifies as a "major donor" committee for purposes of 
the Act. 

The term "person" is broadly defined in the Act, as follows: 

"Person" means an individual, proprietorship, 
firm, partnership, joint venture, syndicate, business 
trust, company, corporation, association, committee, 
and any other organization or group of persons acting 
in concert. 

Section 82047. 

Based on this definition of "person," the Commission has 
interpreted the campaign disclosure laws to require a group of 
persons acting in concert to cumulate their contributions for 
purposes of qualifying as a "major donor" committee under 
Section 82013(c). The Commission has addressed this issue in 
two of its opinions and also in a regulation. We next discuss 
the opinions and the regulation. 

The first opinion, In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140 
(copy enclosed), concerned an individual who was the majority 
shareholder in a closely held corporation. The Commission 
ruled that contributions by this individual and his corporation 
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should be cumulated for qualification as a "major donor" unless 
it is clear from the surrounding circumstances that the 
individual and the corporation acted completely independently 
of one another in making contributions. 

In Lumsdon, the Commission reached a different conclusion 
concerning cumulation of contributions by an individual who is 
president of a corporation or one of several trustees of an 
charitable foundation. The Commission ruled that the 
contributions would not be cumulated unless there is an 
agreement or mutual understanding, express or implied, that the 
individual and the corporation or foundation will contribute 
their funds toward the accomplishment of a common goal. The 
Commission based its different conclusion in this situation on 
the more limited degree of control over decisionmaking usually 
exercised by a corporate president or individual trustee, as 
compared to the majority shareholder of a corporation. 

The second opinion addressing this issue is In re Kahn 
(1976) 2 FPPC Ops. 151 (copy enclosed). In that opinion, the 
Commission considered whether contributions by a parent 
corporation and its subsidiaries should be cumulated. The 
Commission reiterated its conclusion in Lumsdon, stating that 
contributions by the parent and subsidiaries would be cumulated 
unless it is clear from the surrounding circumstances that the 
parent and subsidiaries acted completely independently of each 
other. 

In Kahn, the Commission found that there were specific 
facts indicating that contributions made by the parent and 
subsidiaries were made independently. Accordingly, the 
Commission's opinion was that the contributions in question 
should not be cumulated. 

The Commission codified the Lumsdon and Kahn opinions in 
Regulation 18428 (copy enclosed}. This regulation requires a 
"parent" and its "affiliated entities" to cumulate their 
contributions and file a unified campaign statement for 
purposes of "major donor" reporting. The regulation applies to 
an individual as well as to business entities. Contributions 
are cumulated only if the parent entity exercises direction or 
control over the affiliated entities regarding the making of 
campaign contributions. In the absence of such direction or 
control by the parent over actions of the affiliated entity, 
the campaign contributions are not cumulated. 

The statement in the manual concerning cumulation of 
contributions made by an individual and a business entity in 
which the individual has a ownership interest was intended as a 
brief summary of Regulation 18428 and the Lumsdon and Kahn 
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op1n1ons. It was not intended as a modification of Commission 
policy. Thus, you have misunderstood the statement in the 
manual insofar as you interpret it to always require an 
individual to cumulate his or her contributions from personal 
funds with those of a business entity in which the individual 
has an ownership interest. As explained above, the 
contributions would be cumulated for reporting purposes only if 
the individual is in a position to direct or control the 
contributions made by the business entity and actually 
exercises such direction or control. 

In your letter, you also state that, for purposes of IImajor 
donor" reporting, contributions of $99 or less made by an 
individual from personal funds are not cumulated with 
contributions made by a business entity under the direction or 
control of that individual. Please note that we disagree with 
this statement. 

section 82013(c) provides that a person (or combination of 
persons) qualifies as a "major donor II committee when the total 
amount of contributions made is $10,000 or more. This includes 
all contributions made by that person, regardless of amount. 
The $100 threshold is relevant only for purposes of itemizing 
the contributions on campaign reports. contributions from one 
person totaling $100 or more are itemized. (Section 
842ll(f).) contributions from one person totaling less than 
$100 are not itemized, but instead are reported as a lump sum 
amount, combined with contributions from all persons who have 
contributed a total of $99 or less. (Section 842ll(d).) Thus, 
the "major donor ll committee must report all contributions it 
makes, including contributions of $99 or less. 

The campaign manuals are reviewed and revised annually. We 
will take your comments on this portion of the current manual 
into consideration when we revise the manual for 1989. 

If you have any further questions regarding this matter, 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:KED:plh 
Enclosure 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

kC:z~Ij\-

By: Kathryn E. Donovan 
counsel, Legal Division 
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April 5, 

Fair Poli cal Practices Commission 
Technical istance Analysis Division 
428 J Street, Sui 
Sacramento, CA 

Attention: Mr. Kevin Braaten-Moen 

Re: Request inion re Revised Reporting Rules t Forth in 
Campaign osure Provisions Information Manual 

Ref: Phone Conversat on with Mr. Braaten-Moen of April 4, 1988 
Gentlemen: 

1988 

Annually, as you know, the itA Political Practices Commission issues a 
pamphlet entitled "Information Manual on Campaign Disclosure Provisions of 
the Pol i cal Reform Act For Major Donor Committees and Independent 
Expenditure Commi ". In the 1988 revision there is a provision on 
Page 2 under the "Important Notes" section which appears to change the 
reporting rules in a way which conflicts with the statutes, the regulations 
promul gated under statutes and pri or practi ceo Because of the fact 
that the problem is a very subtle one, but with potentially serious 
penalties, r am unable advise my clients as to i effect without 
soliciting an opinion from your office; therefore, prior to drafting this 
1 etter I obta i ned authority from my eli ents to proceed with the i nqu i ry. 
Section (b) of Title 2 of the California Administrative Code dealing 
with "Reporting By Committees and Affili ities" defines an 
affiliated entity as: 

i 
unit." 

or group of persons whose campaign contributions or 
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"(c)(2) For the parent and every affiliated entity that has made 
expenditures, a listing of: 

(A) The name of the recipient and the amount of each 
expenditure of $100 or more, made during the period 
covered by the campaign statement; .... " 

It is clear from this language that an affiliated entity may include a 
natural person or a business entity, but the key to whether or not such a 
person is an affiliated entity seems to be whether or not its contributions 
or expenditures are "directed or controlled by another". 

This language would seem to permit a situation where a shareholder of a 
corporation (or, of course, a general partner of a partnership) might 
independently make contri but; on deci si ons regarding candi dates and issues 
and satisfy those decisions using his own, nonbusiness funds and not be 
required to include that contribution in the unitary reporting so long as 
that individual's contributions are not part of the directed and controlled 
contributions made by the major donor committee. Under such a situation, I 
find no section of the statutes which requires that individual's 
contributions to be aggregated and reported with the business entity, nor 
do I read Section 18428 of the regulations to require that since to do so 
would seem to infringe on the individual rs freedom to act independently of 
the business entity. Taking this argument one step further, I believe that 
in the instance where that individual's contribution from his own checkbook 
might be less than $100 it need not be included in the major donor 
committee's report. but is a reportable contribution only to the extent 
that it must be shown on a candidate's filing as included inifhe-aggregate 
amount of contributions received less than $100. It is my belief that all 
the information manuals issued by you prior to the 1988 issue were 
consistent with the interpretation that I have just set forth--including 
the 1987 issue which added language, which in hindsight began to move in 
the direction which I consider objectionable, by stating that " ... you must 
aggregate contributions or expenditures made out of personal funds with any 
contributions or expenditures made out of your business account and any 
other account(s) under your control .... contributions or expenditures made 
by a parent corporation and its subsidiaries are aggregated unless the 
parent and subsidiaries act completely independently of each other." EVen 
though this language took what now appears to be the first step in 
requiring the aggregation of personal contribution decisions with the 
decisions made by a business entity, it was included in a section which 
made it clear that a parent and subsidiary company acting completely 
independently of each other need not aggregate their contributions; 
consequently, it was a fair reading of this paragraph that personal 
expenditures enti i the siness enti contributions 
arguably would come n ly 
language contal in that larly, 
requirement earlier in that to be only with 
accounts specifical1 the contributor. 
handbook rd in 

in 
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liThe following combinations of individuals and entities will 
qualify as one committee if, together, their independent 
expenditures total $1,000 or more in a calendar year, or their 
contributions total $10,000 or more in a ca1endar year: 

o Spouses making independent expenditures or contributions 
from commun ity funds. 

o 

It ;s this latter section which, in my opinion, is not in compliance with 
either the 1 aw, the regul ati ons or the substance of the earl i er manuals. 
This latter section eliminates the ability of an individual to make his own 
contribution decisions, which mayor may not be compatible with the 
decisions being made by the business entity in which he may have an 
ownership interest. From a practical standpoint, the language which states 
" and also directs contributions" must be interpreted extremely 
conservatively by the contributor in order to avoid an allegation of 
impropriety, and this can have not only a chilling effect on that 
individual's decision regarding support of the candidate or issue but 
impermissibly puts him or her in a illegally discriminated situation from 
other individuals who do not have to report their contributions. In other 
words, it is impossible ~me to advise any client who has any ownership 
interest in a business entity coupled with any activity at all in the 
political decisionmaking process to take the position that he or she does 
not "direct contributions", because of this newly added language. It seems 
to me that ;s completely incompatible \ildth the statutes and regulations 
read as a whole. This subsection of the manual is a distinct change from 
prior years, in my opinion, and is inconsistent with law in that it 
prevents any individual business person from making even under-$lOO 
contributions unless those contributions are reported on the business 
entity filing. This is an unfair and unwarranted result: the individual 
should be able to make contribution decisions for his or her personal 
account which are completely at odds to the contributions made by the 
business entity. Under the policy of your information manual the public 
report would indicate for public scrutiny a contribution t1 ecord for the 
aggregated "committee" which might be competely disparate to the record 
which the business entity intended, give a misleading view as to the 
contri bution pol i ci es foll owed by that business entity, and di ssuade the 
individual from making contributions which he or she might otherwise make 
if those contributions were at variance \"Iith the company's "party 1 ne". 
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language since that is not subject to the same public interest safeguards 
and review procedures as even the adoption of a regulation 

For reasons set forth above, I solicit your opinion to the that 
the section on page 2 of the manual which reads: 

IIAn individual who makes contributions from personal and 
also directs contributions made by a business entity in which the 
individual has an ownership interest." 

should be interpreted to mean that the only such aggregate reporti which 
may be required is in those instances where, in contrast to the situation 
where bona fide individual and independent contribution decisions are made, 
there is a common business decision by the ownership of the business enti 
that the individual owners wil personally make contributions. and if no 
such concert of action is involved contributions made from strictly 
personal decisions need not be aggregated as part of the con~ittee action. 

Very truly yours, 

PJW:drh/900FP 



ATTACHMENT 

Hypothetical Situation No.1 (Oirect Ownership) 

Assume that Mr. is a 15% general partner in a partnershi styled Acme 
Management Co. As a partner, he i member of Management 
Committee of the partnership but no independent authority to make 
business commitments for the partnership except in breach of the 
partnership agreement. Within this prohibition he has no authot-ity to 
make decisions for the partnership regarding po1itical contributions but 
does take part in the discussions among the Management Committee as to what 
po1itical contributions should be made. Acme is a major donor committee 
for purposes of campaign reporting laws. Assume that t4r. L10nes 
independently decides to make four political contributions: one 
contribution is in the amount of $100 and is made to a candi who is 

so the recipient a $5,000 donation from Acme. Political contribution 
No. 2 is a contribution in the amount of $99, which is made to candidate 
No.3 who was the recipient of a $3,000 contribution from Acme. Political 
contribution No.3 is in the amount of $500 to a candidate who was not the 
recipient of any contribution from Acme and political contribution No.4 
was in the amount of which was to candidate No. 4 who similarly is not 
the recipient of any contribution from Acme, 

Hypothetical Situation No.2 (Indirect Ownership) 

Mr. Smith is the 1 shareholder of Baker Corporation, which corporation 
in turn is a 10% partner in Charlie Development Co., a general partnership. 
Charlie Development Co. is a major donor committee for purposes the 
campaign contribution reporting laws. The individual, Smith, is a member 
of the Management Committee for Charlie Development Co., but in his 
individual capacity obviously has no ownership interest. Assume that 
Mr. Smith independently decides to make four political contributions: one 
contribution is in the amount of $100 and is made to a candidate who is 
also the recipient of a $5,000 from Charlie Development Co. Political 
contribution No. 2 is a contribution in the amount of $99, which is made to 
candidate No.3 who was the recipient of a $3,000 contribution from Charlie 
Development Co. Political contribution No.3 is in the amount of $500 to a 
candidate who was not the recipient of any contribution from Charlie 
Development Co. and political contribution No.4 was in the amount of 
whi ch was to candi date No. 4 who s imil arly is not the rec; pi ent of any 
contribution from Charlie Development Co. 

In the above two hypothetical situations 
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