
(;alifornia 
Fair Political 
Practices Commission 

Ms. Hazel Hineline 
5985 Barton Road 
Loomis, CA 95650 

Dear Ms. Hineline: 

May 4, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-149 

You have asked for written confirmation of my telephone 
advice to you on April 14, 1988. 

QUESTION 

What restrictions apply to you, as a planning commissioner 
who is disqualified under the conflict-of-interest provisions 
of the Political Reform Act, in your role as a private citizen 
when expressing your views on various planning issues currently 
being publicly debated? 

CONCLUSION 

There are no restrictions on your communications with 
members of the public or the media. In dealing with agencies 
other than the planning commission and planning staff, you may 
not purport to speak on behalf of the planning commission. 
With respect to the planning commission, you may appear only to 
represent your own interests. 

FACTS 

You are a planning commissioner in the Town of Loomis. You 
own property in the town. On February I, 1988, in response to 
your request for advice, we advised that you must disqualify 
yourself from official participation in a pending land-use 
decision before the Loomis Planning Commission. 
Disqualification was required because you had a financial 
interest in the decision within the meaning of the Political 
Reform Act (the "Act").Y Specifically, the property which was 

Y Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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the subject of the land-use decisions was across the street and 
within a few hundred feet of your own property. In addition, 
there existed the potential for a water rights dispute between 
you and the project's proponent if the project was approved. 

In accordance with our advice, you have disqualified 
yourself from participation in consideration of the matter 
before the planning commission. We also advised that you could 
address either the planning commission, or the town council, on 
the issue as an affected property owner, so long as you spoke 
only on your own behalf as any other member of the public. You 
elected not to exercise that prerogative. 

The town council subsequently approved the land-use 
request. Now a citizens' group has circulated a referendum 
measure to try to overturn the council's action. You are 
concerned about what role you may playas a private citizen in 
the public debate over the referendum. 

ANALYSIS 

Under the conf1ict-of-interest provisions of the Act, a 
public official may not make, participate in, or use her 
official position to influence, a governmental decision in 
which she has a financial interest. An official makes a 
governmental decision when she votes, commits her agency to 
action, enters into a contract or appoints someone. 
(Regulation 18700(b), copy enclosed.) 

A public official participates in the making of a 
governmental decision when, acting within the authority of her 
position, she negotiates or renders recommendations directly to 
the decision maker without significant intervening SUbstantive 
review. (Regulation 18700(c).) However, this does not 
preclude an official from appearing, as a member of the general 
public, before an agency to represent solely her own 
interests. (Regulation 18700 (d) (2).) 

A public official uses her official position to influence a 
governmental decision if she attempts to influence the decision 
of her own agency (i.e., the planning commission or planning 
staff) or another agency subject to her appointive or budgetary 
control. (Regulation 18700.1, copy enclosed.) However, this 
does not preclude appearances, as a member of the general 
public, before an agency to represent solely her own 
interests. (Regulation 18700.1(b) (1).) Nor does it preclude 
communications with the general public or the press. 
(Regulation 18700.1(b) (2).) consequently, you may, in your 
private capacity, communicate with the general public or the 
press. It is only communications with other governmental 
agencies or officials which are subject to any restrictions. 
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with respect to communications with agencies other than the 
planning commission and the planning staff those communications 
are subject to the restrictions in Regulation l8700.l(c). You 
may not purport to speak on behalf of the planning commission 
in any of those communications. Among other things, this 
restriction expressly precludes use of planning commission 
stationery. 

Once the matter is before the voters in the form of a 
referendum, there is no longer a "governmental decision" 
involved and you are free to make your views on that subject 
known to one and all. You are also free to engage in whatever 
non-governmental activities you wish relative to the referendum 
campaign. However, once the referendum vote has occurred, if 
the matter comes before the planning commission or city council 
again, our previous advice would still apply. 

I trust that this letter has adequately responded to your 
questions. Should you have further questions regarding its 
contents, I may be reached at (916) 322-5901. 

REL:da 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

'V / / c"") _~.~~ ... / 
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..,.. ",-,..,.' ~ ,/ {.. 

Robert E. Leidigh 
Counsel, Legal Division 



iI, 15, 1988 

Robert Leidigh, 
Political ces Commiss 

428 J Street_ 
Sacramento, California 95814 

Re: Conf ct of Interest Finding dated February 1, 1988 
Concerning Hazel Hineline, Loomis Planning 
Commissioner. 

Dear Mr. Leidigh: 

I would like to thank you for t the t to explain my 
rights as a private c zen in our community concerning the 
issue of my conflict of interest. The F.P.P.C. ruling dated 
February 1, 1988 defines guidelines concerning my 
participation governmental decisions my capac as a 
Planning commissioner for the Town of Loomis. However, I 
would 1 e to have more clear defined, my rights as a 
private c izen on this issue. 

I am requesting a letter from the F.P.P.C. advising me of any 
r ctions concerning my role as a citizen on this 
issue, as per your advice during our April 14th, 1988 
telephone conversation. 

I would appreciate your timely response addressing this 
matter. Thank you for your cooperation and helpful 
assistance. 

Sincerely, 

Hazel ne1ine 
5985 Barton Road 
Loomis, Ca fornia 95650 
(916) 652-6010 

cc: John Ireland 
Mayor 
Town of s 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Hazel Hineline 
5985 Barton Road 
Loomis, Ca 95650 

Dear Ms. Hineline: 

April 21, 1988 

Re: 88-149 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on April 19, 1988 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Robert E. Leidigh, an attorney 
in the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 

• within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:p1h 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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