
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Richard Shaffer 
Planning Commissioner 
city of Modesto 
P.O. Box 642 
Modesto, CA 95354 

Dear Mr. Shaffer: 

June 22, 1988 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. I-88-178 

You have requested advice concerning your duties under the 
conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act 
(the IIAct ll ).1I Your letter contains only a general question; 
therefore we consider it to be a request for informal 
assistance pursuant to Regulation 18329(C).~ 

QUESTION 

You are a member of the Planning Commission for the City of 
Modesto and also the sole proprietor of a printing company. 
May you participate in planning commission decisions concerning 
projects of a local developer who is a client of your printing 
business? 

CONCLUSION 

You are required to disqualify yourself from participating 
in any decision where the developer is an applicant or 
otherwise would be materially affected by the decision, if the 
developer has paid or promised a total of $250 or more to your 
printing business within 12 months prior to the decision. 

11 Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 

~ Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 



- 2 -

FACTS 

You are a member of the Modesto City Planning commission. 
You also are the sole proprietor of a printing business. You 
have informed us that one of your printing clients is a local 
developer. 

The developer is the sole owner of two corporations. Both 
of the corporations and the owner have paid your business for 
printing services during the past year. One of the 
corporations is a property management company which manages 
rentals for the developer. You rent your house through the 
management company. The rent is at fair market value and is 
paid either by check or offset against amounts owed to your 
company. 

ANALYSIS 

Public officials are prohibited from making, participating 
in or attempting to influence any governmental decision in 
which they know or have reason to know they have a financial 
interest. (Section 87100.) A public official has.a financial 
interest in a decision if it is reasonably foreseeable that 
there will be a material financial effect, distinguishable from 
the effect on the public generally, on, among other interests, 
any source of income totaling $250 or more provided to, 
received by or promised to the official within 12 months prior 
to the decision. 

As a member of the planning commission, you are a public 
official. (Section 82048.) Because you are the sole 
proprietor of your printing business, your clients who have 
paid or contracted for printing services totaling $250 or more 
during the past year also are sources of income to you. 
(Section 82030(a).) Accordingly, you are required to 
disqualify yourself from participating in any planning 
commission decisions which would foreseeably and materially 
affect one of those clients. 

In your letter, you state that your printing business has 
done printing for a developer. More specifically, you have 
done business with two corporations and their sole 
shareholder. In past advice, we have treated a closely-held 
corporation and its controlling shareholder as one person. (In 
re Lumsdon (1976) 2 FPPC ops. 140; Hentschke Advice Letter, N~ 
A-80-069; Waggoner Advice Letter, No. A-85-146, copies 
enclosed.) Based on this past advice, we consider the 
developer and his or her two corporations to be one person for 
purposes of the Act. Accordingly, if you have received gross 
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payments from the developer and the corporations totaling $250 
in the aggregate, they are collectively a source of $250 or 
more in income to you. 

It is not clear from your letter whether you have received 
$250 or more from the developer and the corporations. Your 
letter indicates that the percentage of your total gross 
business with the two corporations and their owner in 1987 was 
quite small. It is important to note that regardless of the 
relative amount of business you get from the developer and the 
corporations, they are a source of income to you if your 
company receives gross payments from them totaling $250 or more 
in a 12-month period. In addition, when calculating the total 
amount you have received, you should include all payments from 
the developer and the corporations, whether cash or offset 
against the rent you owe on your house.lI (Sections 82030 and 
82044. ) 

Assuming that your company has received $250 or more in 
income from the developer and the corporations during the past 
12 months, you are required to disqualify yourself from 
participating in any decision which would foreseeably and 
materially affect the developer or either corporation. You 
have specifically asked whether you may participate in planning 
commission decisions concerning the developer's projects. 

The Commission has determined that a public official must 
disqualify himself when a source of income "appears before" his 
agency as the applicant or a named party in a proceeding. 
(Regulation 18702.1(a) (1) and (b), copy enclosed.) 
Accordingly, if the developer or one of the corporations brings 
a project to the planning commission for approval, you must 
disqualify yourself from participating in the decisions on that 
project. 

There may be other types of planning commission decisions 
which would significantly affect the developer or the 
corporations, even though they are not applicants in the 
proceeding. For example, the planning commission might 
consider general plan amendments for an area which includes 
land owned by the developer. If the general plan amendments 
are likely to materially increase or decrease the value of the 

11 You also should remember that any rent you owe to the 
developer which the developer forgoes entirely is a gift. 
(Section 82028(a).) If the developer's gifts in a 12-month 
period total $250 or more, you are required to disqualify 
yourself from decisions that would foreseeably and materially 
affect the developer. (Section 87103(e}.) 



- 4 -

developer's land, you are required to disqualify yourself from 
participating in the decision. 

Pursuant to Regulation 18702.2(g) (3) (copy enclosed), an 
increase or decrease of $10,000 or more in the value of the 
developer's assets would be a material financial effect on the 
developer.!! Accordingly, using the general plan amendment 
example above, you may participate in the decision unless it is 
likely that the value of the developer's real property would 
increase or decrease by $10,000 or more as a result of the 
general plan amendment. 

If you have any questions regarding this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. 

DMG:KED:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

<Ka'hu~ ~#., ~'l-f_f-1..i·r1t,_ 
By: Kat~tyn E. Donovan 

Counsel, Legal Division 

!! We have assumed that Regulation 18702.2{g) applies to 
the business entity in question. This subdivision applies to 
small closely-held businesses. If you believe a different 
standard in Regulation 18702.2 applies, please contact us for 
additional advice. 



CITY of MODESTO 
Planning Commission: 
(209) 577-5267 

Fair Political Practices Committee 
428 J Street Suite 800 
Sacramento, California 95814 

Dear Sir: 

801 lIth St., P. O. Box 642, Modesto, CA 95353 

May 10, 1988 

I am writing you at the request of my city attorney for an 
interpertation of the conflict of interest rulings. I am a member 
of the City of Modesto Planning Commission. 

My source of employment is a printing company which I am the 
sole properitor. the concern of this letter is my business relation-

• ship with a local consuruction and developing company, owned by a 
sole stockholder with two corporations, with whom my company does 
printing for. There is a house that I rent. The rent is paid to a 
management company (corp. #2) who manage all the rentals for the sole 
stockholder. The rent is at fair market value and is either paid 
by check or offset against their accounts receivable to my company. 

During the calendar year of 1987 the percentage of my total gross 
business done with these three identies was as follows. 

Corporation 1 
Corporation 2 

Direct with owner 

.026% 

.054 

.003 

I would appreciate your interpertation of the conflict of interest 
rUlings when a project from this developer comes before the commission. 

cc Mike Milich, 
City Attorney 

Richard Harriman 
Attorney 

Sincerely yours, 

P~/ifI~ 
Richard Shaffer 
1212 J 
Modesto, Ca 95354 
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Fair Political 
Practices Commission 

Richard Shaffer 
city of Modesto 
1212 J 
Modesto, CA 95354 

Dear Mr. Shaffer: 

May 13, 1988 

Re: 88-178 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 12, 1988 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Kathryn Donovan, an attorney in 
the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804,0807 • (916) 322,5660 
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