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California 
Fair Political 
Practices Commission 

June 13, 1988 

The Honorable Wadie P. Deddeh 
Member of the Senate 
State Capitol l Room 3048 
Sacramento I CA 95814 

Re: Your Request for Advice 
Our File Number A-88-lS0 

Dear Senator Deddeh: 

You have requested advice concerning your disclosure 
responsibilities under the conflict of interest provisions of the 
Polit.ical Reform ACt..l./ 

QUESTION 

Are unsecured personal loans made to 
on your st.atement of economic interests? 
such loans reportable? 

CONCLUSION 

your relatives reportable 
Are pal~ents received on 

Unsecured loans to your relatives are not reportable on your 
statement of economic interests as an inves~ment. However l any 
receipt of $250 or more in a reporting period from repayment of 
principal or of interest on the loans is reportable as "income" on 
your statement of economic interests. 

FACTS 

You have made tHO loans to your relatives. According to 
information provided by you in a telephone conversation on May 26, 
1988, the loans are unsecured and you have no formal contract on 
the loans. 

l.IGovernrnent Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, ~. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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Senator wadic P. Oedd0h 
1 j ( 

ANALYSIS 

You are required to file an annual statement of economic 
interests. (Sections 87200 and 87203.) Your statement must 
disclose sources of income of $250 or more, including loans, which 
you receive during the filing period. (Section 87207.) However, 
no provision of the Act requires that you disclose loans which you 
make to other persons, including relatives, unless such loans 
constitute an investment in a business entity or an interest in 
real property. (Sections 82033, 82034.) Because the loans are 
unsecured, you do not have an investment or real property interest 
which is reportable on your statement of economic interests. 
(Section 82034.) 

However, if you receive payments of $250 or more in principal 
or interest during a reporting period, you must report the income 
on Schedule D of your annual statement of economic interests. 
(Section 87207 (a) (1) .) 

If you have any questions regarding this advice, please call 
me at (916) 322-5662. 

By: 

DMG: BWR : k..'l1t 

Sincerely, 

=iane ~. Gr:~~iths 
General C::unsel 

Bruce W. Robeck 
Political Reform Consultant 
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HELEN JONES 
ADMfNISTRATIVF AS,SlSTANT 
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SENATOR 
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Fortieth Senatorial District 
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,DuCATION 

MEM8ER • 
SEL.ECT COMMITfFE ON 8CH~OER 
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PENSION ~UND I~VESf'ME:NTS 
BARBARA H,~N~;AK£R NAT ONAL CONFERr:~r:E 

_.~',~,;lST,4NT S'TATE LEC.;iSLATUR£S 

Mr. John G. McLean 
Legislative Coordinator 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95804 

Dear Mr. McLean: 

May II, 1988 

In March while filing my conflict of interest form for 1987, 
I phoned the Commissio~ requesting advice on how to handle two 
personal loans I had made to my relatives. 

The Commission informed me over the phone that such loans do 
not need to be reported, although the loans must be reported as 
income when they are repaid. 

I appreciate the Commission's prompt and courteous response 
to my phone inquiry; however, I would like the Commission to 
confirm this information in writing for my files. 

WPD:njp 

:z:2'()~ 
WADlE P. DEDDEH 
Senator, 40th District 
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Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Wadie P. Deddeh 
state Senator 
State Capitol, Room 3048 
Sacramento, CA 95814 

Dear Senator Deddeh: 

May 13, 1988 

Re: 88-180 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 12, 1988 by the Fair Political . 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try. to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. 
Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

Jeanne Pritchard 
Chief 

r ~'d 

Technical Assistance and Analysis 
Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 II Sacramento CA 95804~0807 • (916)322~5660 
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STATE 

Mr. John G. McLean 
Legislative Coordinator 

SENATOR 

Fair Politi a1 Prac ices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento! CA 95804 

Dear Mr. McLean: 

COMMITTEES 

MEMBER 

SELECT COMM1TIEE ON 
PACIFICRfM 

In March while filing c nflict of in rest form for 1987, 
J phoned the Commission reques ing advice on h w t handl two 
personal loans I had mad to my relat ves. 

The Commission in ormed me ver the phone hat such loans do 
not need to be reported, although th loans must be reported as 
income when th are rep id. 

I appreciate the Commission's prompt and courteous response 
to phone inquiry; however. I would like the Commission to 
confirm this information in writing for my files. 

DIE P. DDEH 
a or Oth D 

D: 


