
California 
Fair Political 
Practices Commission 

William C. Marsh 
City Attorney 
City of Monterey 
city Hall 
Monterey, CA 93940 

Dear Mr. Marsh: 

May 26, 1988 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-182 

You have requested advice concerning restrictions on 
publicly funded newsletters and other mass ma,ilings pursuant to 
Government Code section 89001.!I 

QUESTION 

May the city of Monterey use public funds to send a 
newsletter which includes the names of incumbent councilmembers 
who are candidates for reelection in a roster of city officials? 

CONCLUSION 

The city of Monterey may use public funds to send a 
newsletter which includes the names of incumbent councilmembers 
who are candidates for reelection in a roster of city 
officials. Recently adopted Regulation 18901 specifically 
permits the use of public funds to send newsletters in which an 
incumbent candidate's name appears only on the standard 
letterhead or logotype, including a listing or roster of agency 
officials or members. 

!I All statutory references are to the Government Code 
unless otherwise indicated. Commission regulations appear at 2 
California Code of Regulations section 18000, et seg. All 
references to regulations are to Title 2, Division 6 of the 
California Code of Regulations. 
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ANALYSIS 

Section 89001 prohibits any elected state or local officer 
from using public funds to send newsletters or other mass 
mailings to voters residing in the jurisdiction from which the 
elected officer was elected, or to which he or she seeks 
election, after he or she has filed to run for election to any 
federal, state or local office. A "mass mailing" is 200 or 
more identical or nearly identical pieces of mail. (Section 
82041.5.) 

Regulation 18901 (copy enclosed) clarifies the mailings 
covered by Section 89001. Of particular relevance to your 
question is subdivision (d), which specifies various types of 
mailings which are not subject to the section 89001 
prohibition. Regulation 18901(d) (2) exempts from the 
prohibition any newsletter or mass mailing which meets all of 
the following criteria: 

(A) It is mailed by an agency; 

(B) The stationery, forms and envelopes used for the 
mailing are the official stationery forms and envelopes of 
the agency, and; 

(e) The elected officer's name appears, if at all, 
only on the standard letterhead or logotype of the 
stationery, forms or envelopes and there are no other 
references to the officer, including his or her name, 
signature or depiction in any photograph, in the mailing. 
As used in this subdivision, "the standard letterhead or 
logotype" includes a listing or roster of agency officials 
or members, in which all those listed appear in the same 
typeface and type size and location in the layout of the 
newsletter or other mass mailing. 

Regulation 18901(d) (2) 
(emphasis added). 

Thus, a city newsletter which includes the names of 
incumbent city councilmembers who are running for election only 
in a roster would come within the exemption in Regulation 
18901(d) (2). For the exemption to apply, the typeface and type 
size must be the same for all officials listed in the roster. 

We have reviewed the roster printed on the back page of the 
newsletter you enclosed with your letter. It appears to meet 
the standards of Regulation 18901(d) (2). Accordingly, the 
roster would not be prohibited by section 89001. 
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. It is important to note that other references to incumbent 
councilmembers who are candidates for elected office could be 
in violation of section 89001. For example, the newsletter 
could not include an article which mentions an incumbent 
candidate councilmember if the newsletter was prepared or sent 
by or at the request of, or in cooperation, consultation, 
coordination or concert with the councilmember. (Regulation 
l890l(a).) Similarly, any newsletter prepared by city staff 
could not be sent at public expense if it were signed by the 
councilmember or "featured" the councilmember by means of 
headlines, a photograph, or other treatment in the newsletter 
layout. (Regulation l890l(b) and (c).) A newsletter prepared 
by city staff, without the incumbent councilmember's 
cooperation, may mention the councilmember in the text of an 
article, so long as the councilmember's name is in the same 
typesize and typeface as the text. 

In your letter, you stated that you had advised the staff 
editor of the city's newsletter to omit all references to 
incumbent councilmembers during the campaign period. Your 
advice was based on our Gonsalves Advice Letter, No. A-88-02l 
(copy enclosed). That advice letter addressed only the narrow 
question of newsletters which omit all references to incumbent 
elected officials. The requestor did not seek advice 
concerning less restrictive alternatives, such as inclusion of 
the names of city officials in the standard letterhead or 
logotype. 

If you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916) 322-5901. 

DMG:KED:ld 

Enclosure 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

l(tlI1&<v~~ t, 'bn LMr--tl~,,-. 
By: Kathryn E. Donovan 
Counsel, Legal Division 



Ms. Kathryn Donovan 
Staff Counsel, FPPC 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Donovan: 

Phone No. 646-3915 

May 12, 1988 

I very much enjoyed your talk before the collected city 
attorneys last week, but it did leave me somewhat confused and I 
would appreciate some clarification. 

The City of Monterey distributes a newsletter three times a year 
(last copy enclosed). We have a councilmatic election in November. 
The terms of the Mayor and two incumbents expire. While no one has 

• announced for re-election, I am presuming at least one incumbent will 
be seeking re-election. The newsletter is scheduled to be issued in 
late October, two to three weeks before the election. 

Based on Advice Letter A-S8-021 I advised the staff editor that 
the box labeled "City of Monterey" which lists the incumbent council 
be eliminated. Something in your remarks led me to believe that this 
simple listing was permissible. The remainder of your remarks were 
clear and, interestingly, substantially similar to the rules of our 
City Council in authorizing the newsletter. 

I would very much appreciate your responding to the limited 
question of whether this listing of councilmembers is permitted or 
prohibited. 

Thank you for your assistance. 

Very truly yours, 

~£~~ 
City Attorney 

WCM: lk 

Enclosure 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

William C. Marsh 
City of Monterey 
city Hall 
Monterey, CA 93940 

Dear Mr. Marsh: 

May 19, 1988 

Re: 88-182 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 18, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Kathryn Donovan, an attorney in 
the Legal.Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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