
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Kirk Alan Pessner 
Nielsen, Merksamer, Hodgson, 

Parrinello & Mueller 

August 8, 1988 

650 California street, Ste. 2650 
San Francisco, CA 94108 

Dear Mr. Pessner: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-194 

You have requested advice concerning the lobbying disclosure 
provisions of the Political Reform Act.li 

QUESTION 

An event to be attended by public officials has been 
"arranged" by two of your law firm's lobbyists and a non-lobbyist 
employee has been designated to receive RSVP's. Must the law firm 
itemize the event on its quarterly lobbying firm disclosure report? 

CONCLUSION 

Under the facts presented in your letter, the firm is not 
required to itemize the event on its lobbying firm disclosure 
report (Form 625). 

FACTS 

Timothy Flanigan and James Gross, who are registered as 
lobbyists for the law firm/lobbying firm Nielsen, Merksamer, 
Hodgson, Parrinello & Mueller, plan to invite public officials to 
an event at which the officials will receive gifts valued at less 

liGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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than $10. The officials will be asked to contact the lobbyists' 
secretary to RSVP. Neither the lobbyists nor the firm will incur 
or pay any of the costs of the event. Each of the lobbyists will 
report the event as an activity expense on his quarterly report 
(Form 615). You have asked whether the secretary's activities 
will require disclosure of the event on the firm's quarterly 
report (Form 625). 

ANALYSIS 

Lobbyists, lobbying firms and lobbyist employers are required 
to file periodic reports disclosing, among other things, "activity 
expenses." (Section 86100 et seg.) "Activity expenses" are 
payments which benefit elective state officials, legislative 
officials, state candidates, certain agency officials or members 
of their immediate families. Activity expenses include gifts, 
honoraria, consulting fees, salaries, and any other form of 
compensation but do not include campaign contributions. (section 
86111. ) 

section 86203 prohibits lobbyists and lobbying firms from 
making or arranging for the making of gifts to specified officials 
aggregating more than $10 in a calendar month. "Arranging" for 
the making of a gift includes being "designated as the 
representative of the donor to receive responses from an intended 
recipient concerning his or her attendance or nonattendance at the 
occasion-of a gift." (Regulation 18624{e).) 

However, under the facts you have presented, the secretary 
appears to be acting as an agent of the individual lobbyists. 
Therefore, the firm has neither paid for nor arranged for the 
making of a gift and has no obligation to disclose the event on 
its disclosure report. This conclusion might be different if 
someone other than the lobbyists' secretary were to be designated 
to receive RSVP's. 

I hope this adequately answers your question. Please call me 
at (916) 322-5662 if you have additional questions. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By Carla Wardlow 
Political Reform Consultant 
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,July 11, 1988 

Ms. Carla Wardlow 
Fair Political Practices Corrunission 
Post Office Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Re: Disclosure Of "Arranged" Activity Expenses 

Dear Carla: 

lilf NLMIHR 

Timothy H. Flanigan and James C. Gross, both attorneys 
and registered lobbyists with this law firm, a registered lobbying 
firm, plan tb extend an invitation to public officials to attend 
an event at which an activity expense benefiting those public 
officials will be incurred The expenses will be under $10.00 per 
person. The invitation contemplates asking that the public 

·officials contact an employee in our firm to RSVP and that 
employee is in charge of making necessary arrangements for the 
event. Neither the lobbyists nor the firm will incur or pay any 
of the costs of this event. 

These activity expenses, if undertaken, will be 
disclosed by both lobbyists on their Form 615 as being arranged 
but not paid by them. My question to you was whether the same 
activity expenses needed to be disclosed by the lobbying firm on 
our Form 625. 

You confirmed that the lobbyists must report all 
activity expenses during the reporting period whether or 
incurred or arranged by them (Government Code section 
86113(a)(1)). You then distinguished section 86113(a)(1) from 
Government Code section 86114(a)(5) which requires lobbying firms 
to only report activity expenses that it incurs and expects to 
pay. 

You advised me that an activity expense arranged by 
non-lobbyists in a lobbying firm did not need to be disclosed by 
the lobbying firm if the expense relating to the activity expense 
was not incurred or paid by the lobbying firm. You next clarified 
that s what the 1988 Lobby Manual is suppose to mean " .... hen t 
requires lobbying firms to itemize "all activity expenses 
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arranged, incurred or paid (except those activity expenses which 
were paid, incurred or arranged by a lobbyist employed by the firm 
and which are itemized on the lobbyist's report)" (emphasis 
added), and you acknowledge that the word "arranged" should not 
have been included in this sentence (page 26). 

If I have correctly stated the substance of our 
telephone conversation, kindly acknowledge this informal advice by 
signing this letter and returning it to me. 

KAP/tcm/32 

Carla Wardlow 

Date ------------------------------

I I / { 

~irk Alad'Pes~der 
/paralegal/Administrator 
Politic,:-l .Reports Unit 



I AW 01 I It I'. ()! 

NIELSEN, MERKSAMER, .. 
HODGSON, PARRINELLO & MUELLER 

,7fJ t \lI(HT. StJITE !J(lO 
S,>"II.A;MHlH} CM.lfOIlNIA 

TUFf'UONl "'161 U~·6H2 

Ms. Carla Wardlow 

bSO CAUH)I<NIA ~ 111111 SlIlTF lo~" 

'SAN FRANCI'i("Q. C AUIORNIA 9410ll 

TElEPHON[ !41\' .119<1>1100 

May 18, 1988 

Fair Political Practices Commission 
Post Office Box 807 
Sacramento, California 95804-0807 

Re: Disclosure Of "Arranged" Activity Expenses 

Dear Carla: 

jd 
FILE NllM8UI 

5226.01 

In our recent telephone conversation, I described a 
hypothetical situation to you in which lobbyist A and lobbyist B, 
both from tHe same. lobbying firm, have extended an invitation to 
public officials to attend an event at which an activity expense 
benefiting those public officials will be incurred. The 

• invitation asks that the public officials contact an employee in 
• the lobbying firm to RSVP and that employee is in charge of making 

necessary arrangements for the event. Neither the lobbyists nor 
the lobbying firm will incur or pay any of the costs of this 
event. 

These activity expenses will be disclosed by both 
lobbyists on their Form 615 as being arranged but not paid by 
them. My question to you was whether the same activity expenses 
needed to be disclosed by the lobbying firm on its Form 625. 

You confirmed that the lobbyists must report all 
activity expenses during the reporting period whether paid or 
incurred or arranged by them (Government Code section 
86113(a)(1)). You then distinguished section 86113(a)(1) from 
Government Code section 86114(a)(5) which requires lobbying firms 
to only report activity expenses that it incurs and expects to 
pay. 

You advised me that an activity expense arranged by 
non-lobbyists in a lobbying firm did not need to be disclosed by 
the lobbying firm if the expense relating to the activity expense 
was not incurred or paid by the lobbying firm. You next clarified 
that this is what the 1988 Lobby Manual is suppose to mean when it 
requires lobbying firms to itemize "all activity expenses 
arranged, incurred or paid (except those activity expenses which 
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were paid, incurred or arranged by a lobbyist employed by the firm 
and which are itemized on the lobbyist's report)" (emphasis 
added), and you acknowledge that the word "arranged" should not 
have been included in this sentence (page 26). 

If I have correctly stated the substance of our 
telephone conversation, kindly acknowledge this informal 
assistance by signing this letter and returning it to me. 

Kind rega 

t,/ / I 
I 

KAP/tcm/32 

Carla Wardlow 

Date ------------------------------
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Kirk Alan Pessner 
Nielsen, Merksamer, Hodgson, 

Parrinello & Mueller 

July 13, 1988 

650 California street, suite 2650 
San Francisco, CA 94108 

Re: 88-~ 

Dear Mr. Pessner: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on July 12, 1988 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. 
Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

>-.:~:k.~<.A /,A s-
f 

geanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance 

Division 
and Analysis 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804,0807 • (916) 322,5660 
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California 
I Fair Political 

Practices Commission 

Kirk Alan Pessner 
Paralegal/Administrator 
Political Reports unit 
Nielsen, Merksamer, Hodgson 
Parinello & Mueller 

May 25, 1988 

650 California street, suite 2650 
San Francisco, CA 94108 

Re: 88-194 

Dear Mr. Pessner: 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on May 23, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice r~quest, you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to the information needed. If your request is 
for informal assistance, we will answer it as quickly as we 
can. (See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. 
Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP: ld 

Very truly yours, 

~:S:)ClJV\.!)\-t /~" \\--e [\.{){ & (~(~.) 
Jeanne Pritchard 
Chief 
Technical Assistance and Analysis 

Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916)322~5660 


