
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Ralphena R. Guest 
city Clerk 
City of Half Moon Bay 
501 Main street 
Half Moon Bay, CA 94019 

Dear Ms. Guest: 

July 22, 1988 

Re: Your Request For Advice 
Our File No. I-88-224 

You have requested advice on behalf of a recent appointee 
to the Half Moon Bay Planning commission about application of 
the Political Reform Act (the "Act")!! to his activities after 
he leaves office. Because you have not sought advice 
concerning a specific pending matter, in this letter we will 
provide you with informal assistance.£! (See Regulation 
18329(c) (4), copy enclosed.) 

QUESTION 

Does the Act restrict a planning commissioner's ability 
after he leaves office to work for persons who have appeared or 
will appear before the planning commission? 

!! Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 

£! Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an oplnlon or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329 (c) (3) .) 
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CONCLUSION 

sections 87401 and 87402 restrict the activities of former 
state administrative officers. These sections do not apply to 
local officials. Therefore, the Act does not restrict the 
employment of a planning commissione~ afte~ he leaves public 
office. 

There may be other statutes or ordinances that restrict a 
local public official's employment after he or she leaves 
office. The Commission, however, does not administer those 
statutes or ordinances. Therefore, we refer you to the city 
attorney for more advice about other laws concerning this 
issue. 

FACTS 

A recent appointee to the planning commission owns a real 
estate funding company that provides financial services for 
procuring and developing real estate.lI After his term on the 
planning commission ends, persons who appeared before or are 
planning to appear before the planning commission may contract 
for his services. 

ANALYSIS 

section 87100 prohibits a public official from making, 
participating in making, or in any way attempting to influence 
a governmental decision in which an official knows or has 
reason to know he has a financial interest. A planning 
commissioner is a public official subject to the disclosure and 
disqualification provisions of the Act. (Sections 82048 and 
87200.) 

Nevertheless, currently there is no statute restricting the 
activities of local public officials after they leave office or 
their government employment ends. sections 87401 and 87402 
restrict the activities of former state administrative 
officers. Therefore, Sections 87401 and 87402 do not apply to 
a planning commissioner. After his term of office ends, the 
planning commissioner would not be prohibited by the Act from 
working for a person who had appeared before or who was to 
appear before the planning commission. 

II In a telephone conversation on July 6, 1988, you 
informed us that the applicant had been appointed to the 
planning commission on July 5, 1988. 
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The planning commissioner, however, also should be aware 
that he may not participate in a governmental decision 
concerning a source of income that has promised to pay the 
public official $250 or more. For example, if while serving on 
the planning commission, the planning commissioner accepts an 
off~r to work for a private company for $250 or more after he 
leaves the planning commission, that company is a source of 
income. Consequently, the planning commissioner would be 
disqualified from participating in a decision that would have a 
foreseeable and material financial effect on the company. 
(Section 87103(c).) 

I hope we have answered your advice request 
satisfactorily. Please call me at (916) 322-5901 if you have 
any questions about this letter. 

DMG:MA:aa 

Enclosure 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

, I 

, . 
By: Margarita Altamirano 

couns.el, Legal Division 



City of Half Moon Bay 
CITY HALL • SOl MAIN STREET 

HALF MOON BAY, CALIFORNIA 94019 
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FROM THE OFFICE OF 
City Clerk 

TELEPHONE (415) 726-5566 

• 

June 14, 1988 

Technical Assistance Division 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Dear Sirs/Ladies: 

An applicant for Planning Commission has asked that I investigate 
the following question: 

Appl i can t has hi s own rea 1 es ta te fundi ng company, provi di ng 
financial services for the various activities having to do with 
real estate procurement/development. He has asked if there is 
a time period (and if so, what) after termination of his term/s 
on the Planning Commission when he may not either contract with 
or represent an applicant: 

a) whose project was before him as a Planning Commissioher; or 

b) whose project will come before the Commission during his 
involvement with same; or 

c) any other applicable prohibition subsequent to his term. 

Thank you for your ttention to this question. If there is a Code 
section (such as GC 87401, 87402, etc.) to which you might direct 
me, I would appreciate a telephone call. 

Sincerely, 

/I!~~'~~v-
Ral}D-hena R. GU~ 
City Clerk 


