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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Lowell Finley 
Remcho, Johansen & Purcell 
220 Montgomery street, suite 800 
San Francisco, CA 94104 

Dear Mr. F~nley: 

August 11, 1988 

Re: Your Request for Advice 
No. I-88-256 

You have requested informal assistance concerning the 
campaign disclosure provisions of the Political Reform Act.Y 
This letter confirms the information I provided to you in our 
telephone conversation of July 28, 1988. 

FACTS 

In the hypothetical situation you presented, five 
partners of a law firm have agreed to take additional monthly 
draws out of partnership funds for the purpose of making 
contributions to a specific campaign committee. The additional 
draws will not increase the total annual income of each partner, 
but merely advance the time at which partnership funds are 
distributed. 

YGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulation~. Informal 
assistance does not provide the requestor with the immunity 
provided by an opinion or formal written advice. (Government Code 
section 83114; 2 Cal. Code of Regulations section 18329(c) (3).) 
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QUESTION 

Must the contributions be aggregated so that the 
partnership, or the group of five partners, qualifies as a major 
donor committee once a total of $10,000. has been contributed, or 
is each attorney considered a separate donor? Would the result 
change if the partnership were a professional corporation? 

CONCLUSION 

The contributions made in the manner described are 
contributions by the partnership. Therefore, once a total of 
$10,000 has been contributed, the partnership will qualify as a 
major donor committee. This result would not change if the 
partnership were a professional corporation. 

In addition, if an individual partner makes contributions 
out of his or her personal funds, and there is an express or 
implied "agreement or mutual understanding that partnership and 
personal funds will be contributed toward the accomplishment of a 
common goa1~ the partner must aggregate his or her contributions 
with those made by the partnership to determine whether the 
partner also qualifies as a major donor committee. 

ANALYSIS 

section 82013 defines three types of "committees" which 
are required to file campaign disclosure statements under the 
Act. A "major donor" committee is defined as a person or 
combination of persons who directly or indirectly "makes 
contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a 
calendar year to or at the behest of candidates or committees." 

Based on the specific facts you provided, we conclude 
that the money which is being used to make contributions is money 
which belongs to the partnership, and the partnership is the 
contributor. It does not matter that the individual partners will 
receive the money before it is contributed to the committee. 
Under the situation described in your letter, the partners would 
be acting as intermediaries for the partnership. 

Please note that because the contributions are from the 
partnership, each partner who makes a contribution from 
partnership funds must notify the committee to which the 
contributions are made that he or she is acting as an 
"intermediary" for the partnership contributions. The committee 
must disclose on its campaign statement the required information 
for both the partnership and the contributor, and each partner as 
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an intermediary. The partnership must itemize each partner who 
received a contribution intended for the committee as the "payee" 
on the major donor campaign statement, and also provide the 
required information for the committee which received the 
contributions. . 

With regard to contributions made by an individual 
partner out of personal funds, if there is an express or implied 
agreement or mutual understanding that partnership and personal 
funds will be contributed toward the accomplishment of a common 
goal, the partner must aggregate his or her contributions with 
those of the partnership to determine whether the partner must 
also file campaign statements as a major donor committee. (In re 
Lumsdon (1976) 2 FPPC Opinions 140, copy enclosed.) 

If you have any questions about this letter, please call 
me at (916) 322-5662. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 

Genera~~ 

By: Jeanne Pritchard 
Division Chief 
Technical Assistance and 
Analysis Division 
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REMCHO, JOHANSEN & PURCELL 
ATTOR,"lEYS AT LAW 

220 MONTGOMERY STREET. SUITE 800 
SAN FRANCISCO, CAUFORNIA 94104 
415 ;398-6230 FAX: 415/398-7256 

Kathryn E. Donovan 
Counsel, Legal Division 

July 1, 1988 

Fair political Practices Commission 
428 J street, Suite 800 
P.O. Box 807 (/ 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Donovan: 

L 

We represent the California Trial Lawyers 
Association. On behalf of the Association and its members, 
we are writing to request informal assistance regarding 
campaign reporting duties of individual member attorneys 
and thei~ law firms under the political Reform Act. 

Many of the Association's member attorneys make 
substantial campaign contributions, including member 

• attorneys who practice together as partners. We would like 
gUidance regarding the reporting obligations of individual 
attorneys and/or their law firms under the following 
circumstances: 

A law firm is composed of five partners. Each 
partner normally takes a monthly draw against his or her 
estimated share of annual net partnership income. The 
amount of these draws is calculated to leave an undistri­
buted amount at year-end sufficient to adjust the final 
distribution of income among the partners after final 
calculations of their shares can be made. 

In June, 1988, the five partners agree that, begin­
ning in June, each will take an additional monthly draw out 
of this reserve in an amount sufficient to enable each to 
make an after tax contribution in the amount of $2,000 to a 
particular "primarily formed committee" within the meaning 
of Government Code section 82047.5. These additional draws 
do not increase the total annual income of each partner, but 
merely advance the time at which it is distributed. In 
June, each partner takes the additional draw, and each makes 
a contribution of $2,000 to the primarily formed committee 
in the form of a check drawn on his or her individu 
checking account. 
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Neither the partnership nor the individual partners 
has made or will make any other political contributions 
during the calendar year. Must these contributions be 
aggregated, so that the partnership, or the group of five 
partners, must file a campaign statement on or before July 
31st as a major donor co~ittee by virtue of having made 
contributions of $10,OOO? Or is each attorney considered a 
separate donor, so that major donor campaign reporting obli­
gations will accrue for each individual attorney in October, 
1988, when that attorney's aggregate contributions during 
the calendar year reach $10,000? 

Would the result change if the partnership were a 
professional corporation? 

We would appreciate an early response, so that 
members of the Association may be advised well in advance 
of the July 31, 1988 filing deadline for major donor reports 
covering the period January 1, 1988 through June 30, 1988 . 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

~~/?~c:}" 
Lowell Finley () 

LF:ph 


