
California 
Fair Political 
Practices Commission 

steve Hartman 
107 James st. 
Santa Cruz, CA 95062 

Dear Mr. Hartman: 

September 26, 1988 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-334 

You have requested advice regarding the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act of 1974.11 

QUESTION 

Are you permitted to sell advertising space to local 
businesses in a newspaper insert promoting your candidacy for 
the Santa Cruz city Council without reporting the payments as 
contributions from the businesses? 

CONCLUSION 

You may sell advertising space to local businesses and not 
report their payments as contributions to your campaign as long 
as the businesses pay the fair market value for the advertising 
space they receive. Although these payments received are not 
considered contributions, they must still be reported on 
Schedule G as miscellaneous increases to cash. 

FACTS 

. You want to solicit money from local businesses to defray 
the cost of publsihing a newspaper insert which would promote 
your candidacy for the Santa Cruz City Council. Each business 
would receive advertising space in the insert for a payment 
based on the fair market value of advertising space in Santa 
Cruz. 

ANALYSIS 

section 82015 defines a contribution as the following: 

llGovernment Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seg. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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A payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by 
a third party, or an enforceable promise to make a payment 
except to the extent that full and adequate consideration 
is received unless it is clear from the surrounding 
circumstances that it is not made for political purposes. 

(Emphasis added.) 

As long as the businesses receive full and adequate 
consideration for their payments in the form of advertising 
space, their payments do not meet the definition of 
"contribution." 

However, all payments received and made in connection with 
your candidacy must be disclosed on your campaign disclosure 
statements (Form 490). Therefore, you must disclose any 
payments received for advertising space on Schedule G 
(Miscellaneous Increases to Cash). Payments made by you in 
connection with publishing the insert, and payments to the 
newspaper(s) for inclusion of the insert, must be reported on 
Schedule E (Expenditures and contributions Made) . 

If you have any additional questions, please call me at 
(916) 322-5662. 

By: 

Sincerely, 

Diane M. G~iffiths 

Gen::~7;/~_erl![ pV­-r: /IJ'P q~t~ J5. Braaten-Moen 
pOli~cal Reform Consultant 

'--



August 23, 1988 

Fair Political Practices Commission 
ATTN: Alice Hughes 
428 J Street 
Sacramento, Calif. 95814 

Dear Ms. Hughes: 

As per our telephone inquiry, here is the detailed plan of 
what I have in mind and the questions that fill my head as 
well. 

As previously stated, I am an announced and filed candidate 
for City Council in the ~ity of Santa Cruz-a charter city. 
Though I refused to sign the code of ethics statement for 
other than obvious reasons, I still wish to play by the 
rules. 

Rather than run mass mailings in an attempt to gain 
contributions, I would like to do a newspaper insert in the 
form of a tabloid. Cost of the tabloid is more expensive 
upon first glance; but when one stops to consider the amount 
of information I could get in print to the public, it is 
cheaper than my wildest dreams. 

The first problem I encounter is the cost. I hope to be able 
to defray this cost by selling advertising space in the 
tabloid. 

Secondly, although almost every business I discussed this 
with told me they would consider running an ad for their 
business, some did not want to contribute directly to my 
campaign. In short, they don't mind paying advertising 
expenses; but they don't want to be considered contributors. 
Some don't mind-some do. 

Can I, as an individual, sell adds at a fixed and 
standardized rate as an individual-and then through that 
personal endeavor as a private citizen, remove that money 
from my personal account and put it into my campaign? If 
not, can I go down and purchase a iness license for an 
advertising solicitor, and then be allowed to do so under the 
law-without having to consider these ad sales as political 
contributions? 



Also, because some businesses have asked not to be 
contributors I would fully expect to run a disclaimer on the 
front cover of the tabloid. The disclaimer would be 
something to the effect of this: liThe costs of printing this 
tabloid was made possible by the advertisers herein. No 
claim is made that any business herein supports the candidate 
or his views. Costs of advertising should be construed to be 
a business expense and NOT a contribution to the candidate." 

I guess that just about covers everything Ms. Hughes. I am 
excited about the possibilities because in my hometown, if 
you're on the wrong side (and I'm on the wrong side) there 
could be recriminations against business type contributors. 
Therefore, if my campaign is unsuccessful. there would be 
less chance of recrimination. After all, business just wants 
to advertise their goods and services and I offer that medium 
to them .... at a price they can afford, I might add. 

Please get going on this at your earliest opportunity. I 
need an answer as soon as possible. Also, if I am out of 
line I would appreciate the FPPC's recommendations as a 
viable way for me to proceed along these same lines. 

Thank You. thank you, thank you for your time with me on the 
telephone. Please feel free to call me at 1-408-429-8310 if 
you have any further questions. 

Sincerely, 

Steve Hartman 
107 James St. 
Santa Cruz. Calif. 95062 
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