
California 
Fair Political 
Practices Commission 

September 27, 1988 

Rachel Richman 
c/o Assemblymember Thomas Bates 
State Capitol 
P.O. Box 952849 
Sacramento, CA 94249 

Dear Ms. Richman: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-340 

You have requested advice regarding your disclosure 
requirements under the conflict of interest provisions of the 
Political Reform Act (the "Act").Y 

QUESTIONS 

1. Are reimbursements for travel and for per diem for a board 
member of an educational, academic or charitable organization or 
from a recipient committee reportable on your statement of 
economic interests? 

2. Is membership on the board of an organization which is not 
a business entity reportable as a business position on your 
statement of economic interests? 

CONCLUSIONS 

1. Reimbursements for travel and for per diem from an 
educational, academic or charitable organization or from a 
recipient campaign committee are not reportable on your statement 
of economic interests. 

2. Disclosure of your membership on the board of an 
organization is required on your statement of economic interests 
only if the organization is operated for profit. 

YGovernment Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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FACTS 

According to FPPC records, you are a legislative aide employed 
by the Assembly. The Assembly conflict of interest code requires 
that you file annual statements of economic interests which 
disclose reportable investments, real property interests, sources 
of income and business positions. You are on the board of an 
organization named "Campaign California." You receive 
reimbursement for travel and for meals when you attend board 
meetings. 

ANALYSIS 

As a legislative aide employed by the Assembly, you are 
required to file a disclosure statement, pursuant to a conflict of 
interest code adopted by the Assembly. (Sections 87300 and 
87302.) Assembly employees in the position of legislative aide 
must disclose reportable investments, real property interests, 
sources of income and business positions. 

Part of the income you receive is in the form of 
reimbursements for travel and meals for service on the board of an 
organization named Campaign California. Your letter does not 
reveal whether Campaign California is a charitable, educational or 
academic organization, or is a recipient committee or is operated 
for profit. Since the answers to your questions depend on the 
proper classification of Campaign California into one of the above 
categories, the following will discuss the disclosure requirements 
for each contingency. 

Income includes a payment received for reimbursement for 
expenses and for per diem. (Section 82030(a).) However, 
reimbursements for travel and per diem received from an 
educational, academic or charitable organization are not income 
that is reportable under the Act. (Section 82030(b) (2).) So if 
Campaign California may be classified appropriately as an 
educational, academic or charitable organization, then 
reimbursements you receive for travel and per diem are not 
reportable on your statement of economic interests. All income 
other than reimbursement for travel or per diem which is received 
from educational, academic or charitable organizations is 
reportable. 

A second possible classification of Campaign Carifornia is as 
a political committee which is organized to influence voters for 
or against California state or local candidates or measures. 
(Section 82013(a) and Regulations 18215 and 18225.) If Campaign 
California is a recipient committee, as defined in Section 
82013(a), then reimbursements you receive from the organization 
for travel and per diem which are reported on the organization's 
campaign statements, if any, are not reportable on your statement 
of economic interests. (Regulation 18727.5, copy enclosed.) 
However, all other income from the recipient committee would be 
reportable by you on your statement of economic interests. 
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The third alternative is that Campaign California is an 
organization which is operated for profit. The Act defines a 
business entity as any organization or enterprise operated for 
profit, including but not limited to a proprietorship, firm, 
business trust, joint venture, syndicate, corporation or 
association. (Section 82005.) Reimbursement for travel or other 
expenses or per diem which is received from a business entity is 
reportable income. If campaign California is a business entity, 
the reimbursements for travel or other expenses and for per diem 
which you received from them would be fully reportable on your 
statement of economic interests. 

Your second question is whether service on the board of 
Campaign California must be disclosed on your statement of 
economic interests. As noted above, we do not know whether or not 
campaign California is a business entity. (Section 82005.) You 
are required to disclose your position on the board of Campaign 
California only if it is classified as a business entity. 

Enclosed are supplemental schedules D and G, Form 730, in the 
event that you may be required to amend your statement of economic 
interests for 1987. If you have any questions, please call me at 
(916) 322-5662. 

DMG: BWR: kmt 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~~~ 
By: Bruce W. Robeck 

Political Reform Consultant 
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August 19, 1988 

Jeanne Pritchard 
Director 
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HUMAN SERVICES 

Technical Assistance Division 
Fair Political Practices Commission 
428 J St. 
Sacramento, Ca. 95814 

Dear Ms. Pritchard: 

The purpose of this letter is to confirm and clarify the legal 
requirements concerning disclosure • 

Several months ago, I called the FPPC to inquire whether I needed 
to disclose the money I received from Campaign California in 
reimbursement for my travel and meals to attend Board meetings. 
I am a member of the Board. I was told that I should list my 
Board member status on the disclos~re form, but did not have to 
list re-imbursement for travel expenses within California. 

I am writing to follow up and confirm that this is correct. If 
I need to file an amended form to disclose the reimbursement, 
please send me one immediately so that I can comply with the 
requirements. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Rachel Richman 


