
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Charles R. Martin 
City Attorney 
City of Irwindale 
5050 North Irwindale Avenue 
Irwindale, CA 91706 

Dear Mr. Martin: 

November 15, 1988 

Re: Your Request for 
Informal Assistance 
Our File No. 1-88-375 

This is in response to your request for advice regarding 
the "rule of necessity," and its relation to the provisions of 
the Political Reform Act.!! Your letter appears to relate to 
hypothetical situations rather than a specific pending 
decision. Therefore, we consider your letter to be a request 
for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy 
enclosed) .Y 

QUESTIONS 

1. A five-person city council considers whether to build a 
city park. Three of the five councilmembers own property 
within 250 feet of the proposed park and are thus disqualified 
from participating in the decision. As a result, the council 
has no quorum and cannot act. May the disqualified 
councilmembers draw lots so that one ,can participate in the 
decision even though there is no "necessity" for the park? 

!! Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seg. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 

Y Informal assistance does not provide the requestor with 
the immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329(c) (3).) 
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2. Assume the same facts as in Question 1 but that one 
disqualified councilmember is permitted to participate in the 
decision and three affirmative council votes are legally 
necessary to pay the warrant for the park. If less than three 
councilmembers vote in favor of the warrant, can one or both of 
the remaining disqualified members vote? 

3. Assume the same facts as in Question 1 but that only 
two of the five councilmembers are disqualified. If the vote 
to pay the warrant is 2-1, can another of the disqualified 
members be selected by lot to vote? 

CONCLUSIONS 

1. Assuming that neither the city's ordinances nor other 
laws permit the changing of quorum requirements for the council 
or the temporary appointment of alternate council members, one 
of the otherwise disqualified council members may be randomly 
selected to vote on the park. 

2. Assuming that a total of three councilmembers 
constitutes a quorum for purposes of voting on whether to pay 
the warrant, no other disqualified council members may take 
part in that vote. 

3. Assuming a total of three councilmembers constitutes a 
quorum and none of the three is disqualified from voting on 
matters concerning the park, no disqualified council members 
may take part in votes concerning the park or the warrant. 

ANALYSIS 

Government Code Section 87100 states: 

No public official at any level of state or local 
government shall make, participate in making or in any 
way attempt to use his official position to influence 
a governmental decision in which he knows or has 
reason to know he has a financial interest. 

Government Code Section 87101 creates an exception to 
Section 87100. It states: 

Section 87100 does not prevent any public 
official from making or participating in the making of 
a governmental decision to the extent his 
participation is legally required for the action or 
decision to be made. The fact that an official's vote 
is needed to break a tie does not make his 
participation legally required for purposes of this 
section. 
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The Commission has adopted Regulation 18701(a) (copy 
enclosed), that further defines the term "legally required 
participation." This provision states, in part: 

(a) A public official is not legally required to 
make or to participate in the making of a governmental 
decision within the meaning of Government Code section 
87101 unless there exists no alternative source of 
decision consistent with the purposes and terms of the 
statute authorizing the decision. 

Regulation 18701(a). 

Based upon these provisions, a public official may 
participate in a governmental decision in which he has a 
financial interest if his participation is legally necessary. 
However, if his vote is only necessary to break a tie or if 
there exists a legal alternative by which the decision can be 
made without him, his participation is not considered to be 
legally necessary. (Section 87101; Regulation 18701(c).) 

Based upon your letter we assume the following: (1) That 
each of the councilmembers in question has a financial interest 
in decisions concerning the park, including payment of the 
warrant for the park; (2) That three members constitutes a 
quorum for the city council; and (3) That there exists no 
legal alternative by way of ordinance or otherwise that permits 
decisions on the park to be made without a quorum of the city 
council. 

Thus, the following issues are presented: (1) Can a 
public official who has a financial interest in a governmental 
decision participate in the decision if his participation is 
necessary to create a quorum? (2) Once a quorum has been 
obtained, can a public official who has a financial interest in 
a decision participate in the decision because a minimum number 
of votes is necessary in order to make the decision? 

In the matter of In re Hudson (1978) 4 FPPC Ops. 13, the 
Commission concluded that "the failure to achieve a quorum 
because of disqualification based on conflicts of interest 
makes it appropriate to invoke the rule of "legally required 
participation." (See 4 FPPC Ops. at p. 14.) As a result, one 
of three disqualified city council members was permitted to 
participate in a decision in which he had a financial interest 
so that a quorum was created for a five-member council. The 
Commission limited participation to only one of the three 
disqualified members on the grounds that such an approach posed 
less danger of a "biased" decision. (See 4 FPPC Ops. at 
p. 17.) As to the manner of selection of the one disqualified 
member, the Commission stated that "the preferred means for 
selection is by lot or other means of random selection." 
(See 4 FPPC Ops., p. 18.) 



Charles R. Martin 
November 15, 1988 
Page 4 

The Hudson opinion is directly on point with the 
hypothetical situation posed in your letter. On that basis, it 
is clear that one of the three council members, even if he has 
a financial interest in a decision on the park, can participate 
in the decision so long as he is selected by random or other 
impartial means. The Hudson opinion also makes clear that only 
the minimum number of otherwise disqualified members necessary 
to achieve the quorum can participate in the decision. In 
Hudson, that number was one because only one additional member 
was necessary to achieve the quorum. This is equally true for 
the situation posed by your hypothetical. 

The remaining issue is whether a second or third otherwise 
disqualified council ~ember can vote where the law requires a 
minimum of three votes for approval of a measure. In other 
words, if the quorum of three members voted 2-1, or the council 
voted 2-2, on a measure that legally required three votes for 
passage, could a disqualified member join the vote? As 
mentioned above, Hudson limited the participation of 
disqualified council members to one so as to decrease the 
danger of a "biased" decision by the council. This also had 
the effect of overcoming the legal impediment (e.g., lack of a 
quorum) that was necessary for the council to act. The 
requirement for a minimum of three affirmative votes does not 
create an additional legal impediment to the council's ability 
to act. The impediment will be overcome once the council 
achieves a quorum, at which time it can legally act to adopt 
the measure by a 3-0 vote or legally act to not adopt the 
measure by less than a 3-0 vote. Therefore, participation by 
an additional disqualified member is not legally necessary for 
the council to act. 

Finally, you mention the "rule of necessity" in your 
letter and pose several of your questions in the context of 
this rule. The "rule of necessity" has been applied at common 
law to allow all otherwise disqualified members of a councilor 
board to vote on matters in which they had a financial 
interest. (See Aluisi v. County of Fresno (1960) 178 Cal App. 
2d 443; Gonsalves v. city of Dairy Valley (1968) 265 Cal. App. 
2d 400; Brenkwitz v. city of Santa Cruz (1969) 272 Cal. App. 2d 
400.) As stated in the Hudson opinion, supra, while this rule 
is analogous to the concept of "legally required participation" 
contained in the Political Reform Act, "the purposes of the Act 
are best served by a rule which minimizes participation in 
government decisions by officials with a conflict of 
interest." (See 4 FPPC Ops. at p. 17.) Accordingly, the "rule 
of necessity" has not been followed by the Commission in its 
analysis and treatment of conflict of interest problems. 
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Should you have any questions or require additional 
information please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:SH: ld 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Scott Hallabrin 
Counsel, Legal Division 
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September 26, 1988 

Ms. Kathryn E. Donovan, Counsel 
Legal Division 
California Fair Political Practices commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Donovan: 

A clarification please on your interpretation of the "Rule 
of Necessity": 

1. Assume the question before the five-man council is a 
public improvement (let's say a park): 

a. Three of the five disqualify themselves as owning 
property within 250 and do not participate. 
Following G.C. 87101 (p. 12 of your handbook), may the 
disqualified councilmen draw straws so that one can 
participate, even though there is no real "necessity" 
for a park? 

b. If one councilman by lot does participate but 
votes "no" against the two "yes" votes--since it takes 
three affirmative votes to pay the warrant for the 
park, may another name be selected by lot to vote? 

c. If this man also votes "no", thus making the vote 
2-2, may the fifth councilman vote? 

2. Same facts re a park: 

a. Only two councilmen disqua fy themselves, but 
the remaining vote is 2-1 to buy the park site--since 
three affirmative votes are needed to pay a warrant, 
may a fourth member be selected by lot to vote? 

b. If the fourth man so selected votes "no", thus 
making the vote 2-2, may the fifth man vote? 
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Icd 

In all cases, it is assumed that those selected 
by lot will follow the rules about participation and 
influence, and merely vote. 

3. There are, I suppose, two alternatives: 

a. We could say that a park is not a "necessity" and 
abandon the project; or 

b. Acquire the park on a 2-1 vote and then declare 
that the need to pay for it (after entering into 
escrow) is a legal necessity to avoid litigation, and 
proceed by lot. 

Very truly yours, 

» 
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September 26, 1988 

Ms. Kathryn E. Donovan, Counsel 
Legal Division 
California Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Donovan: 

A clarification please on your interpretation of the "Rule 
of Necessity": 

1. Assume the question before the five-man council is a 
public improvement (let's say a park): 

a. Three of the five disqualify themselves as owning 
property within 250 feet and do not participate. 
Following G.C. 87101 (p. 12 of your handbook), may the 
disqualified councilmen draw straws so that one can 
participate, even though there is no real "necessity" 
for a park? 

b. If one councilman by lot does participate but 
votes "no" against the two "yes" votes--since it takes 
three affirmative votes to pay the warrant for the 
park, may another name be selected by lot to vote? 

c. If this man also votes "no", thus making the vote 
2-2, may the fifth councilman vote? 

2. Same facts re a park: 

a. Only two councilmen disqualify themselves, but 
the remaining vote is 2-1 to buy the park site--since 
three affirmative votes are needed to pay a warrant, 
may a fourth member be selected by lot to vote? 

b. If the fourth man so selected votes fino", thus 
making the vote 2-2, may the fifth man vote? 
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led 

In all cases, it is assumed that those selected 
by lot will follow the rules about participation and 
influence, and merely vote. 

3. There are, I suppose, two alternatives: 

a. We could say that a park is not a "necessity" and 
abandon the project; or 

b. Acquire the park on a 2-1 vote and then declare 
that the need to pay for it (after entering into 
escrow) is a legal necessity to avoid litigation, and 
proceed by lot. 

Very truly yours, 

Attorney 
of Irwindale 


