
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 16, 1988 

Randy Riddle 
Deputy city Attorney 
City and County of San Francisco 
City Hall, Room 206 
San Francisco, CA 94102 

Dear Mr. Riddle: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-409 

This is in response to your request for advice regarding 
the effects of Proposition 731/ on the San Francisco Municipal 
Election Campaign Contribution Control ordinance (the San 
Francisco ordinance). 

Your question regarding application of the Proposition 73 
ban on public financing to local elections is being researched 
by Commission staff. In order to provide a thorough analysis 
of that complex issue, and still respond to your other 
questions in a timely manner, we are delaying our response to 
the public finance question. We trust that the following 
analysis regarding your other questions is helpful to you. 

QUESTIONS 

1. Since the San Francisco ordinance imposes lower 
contribution limits than those in Proposition 73, do the limits 
in the San Francisco ordinance control campaign contributions 
for local offices? 

1/ Proposition 73, the Campaign Funding; contribution 
Limits; Prohibition of Public Funding Initiative Statute, was a 
statewide ballot measure adopted by the voters in the June 1988 
primary election. The provisions of proposition 73 amend the 
Political Reform Act (the "Act lt ), which is comprised of 
Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of 
Regulations Section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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2. Does the prohibition on transfer of campaign funds 
between candidates apply in a city that has a valid campaign 
contribution limitation ordinance? 

3. What is the effect of Proposition 73 on "Friends 
Committees?" 

CONCLUSIONS 

1. Proposition 73 specifically allows local jurisdictions 
to establish lower contribution limitations. Since the 
limitations in the San Francisco ordinance are lower than those 
of Proposition 73, the local ordinance applies to candidates 
for local office. 

2. The prohibition on transfer of campaign funds between 
candidates applies to all state and local candidates, 
regardless of any provisions to the contrary in a local 
contribution limitation ordinance. 

3. Proposition 73 provides that each state and local 
candidate may have one controlled committee. "Friends 
Committees" are candidates' controlled committees. Therefore, 
friends committees must be assimilated into the single 
controlled committee allowed for each candidacy. 

FACTS 

The San Francisco Municipal Election Campaign Contribution 
Control Ordinance was adopted in 1976. The ordinance limits 
contributions from all "persons" in support or opposition to a 
candidate for local office to $500 per election, plus a maximum 
of $250 for a run-off election. In addition, there is a $100 
contribution limitation for post-election legal proceedings. 
Exempt from the limitation on campaign contributions are 
candidates contributing personal funds to their own campaign 
for public office. 

"Persons" is defined in the San Francisco ordinance to mean 
any individual, partnership, corporation, association, firm, 
committee, club or other organization or group of persons, 
however organized. "Election" includes any primary, general or 
special municipal election held in San Francisco, including an 
initiative, referendum or recall election. "contribution" is 
defined as set forth in section 82015 of the Act. 

The San Francisco ordinance requires that contributions 
solicited or accepted for one individual shall not be expended 
for the candidacy of any other individual or in support or 
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opposition to any measure prior to the date of the election. 
unexpended contributions held by a candidate or committee after 
the date of the election may used for a variety of purposes, 
including transfer to a "Friends Committee" of the candidate, 
or as contributions to any other candidates. 

"Friends Committees" are formed for purposes other than 
supporting the candidacy of the official for public office, and 
are, therefore, exempt from the contribution limitations of the 
ordinance. The California Attorney General has advised, 
however, that contributions to friends committees are 
contributions within the meaning of the Act. (See 65 Ops. Cal. 
Atty. Gen. 493 (1982).) In most cases friends committee funds 
are used to defray the cost of holding office. For example, an 
official may use the funds to subscribe to local newspapers or 
to hire a legislative assistant. 

ANALYSIS 

Section 85100, provides: 

(a) Nothing in this chapter shall affect the 
validity of a campaign contribution limitation in 
effect on the operative date of this chapter which was 
enacted by a local governmental agency and imposes 
lower contribution limitations. 

(b) Nothing in this chapter shall prohibit a 
local governmental agency from imposing lower campaign 
contribution limitations for candidates for elective 
office in its jurisdiction. 

(Emphasis added.) 

The rules of statutory construction require that statutes 
relating to the same subject should be read in harmony wherever 
possible. (Patterson v. County of Tehama (1987) 190 Cal. App. 
3d. 1298; Metromedia, Inc. v. city of San Diego (1982) 32 Cal. 
3d 180.) To do so, local laws must first be examined on a 
provision-by-provision basis to ensure that the provisions do 
not conflict with the state law. Where provisions of local law 
conflict with the state law, appropriate provisions of state 
law supersede. (Cohen v. Board of supervisors (1985) 40 Cal. 
3d. 277; In re Hubbard (1964) 62 Cal. 2d. 119.) 

Where a state statute contains language indicating that 
there is no intent on the part of the state to assert exclusive 
jurisdiction, local laws are appropriate for supplementary 
regulation. (People ex reI. Deukmejian v. County of Mendocino 



Randy Riddle 
December 16, 1988 
Page 4 

(1984) 151 Cal. App. 3d 1076.) Thus, the contribution 
limitations of local jurisdictions will stand if they do not 
duplicate or contradict Proposition 73, and if they impose 
lower contribution limitations on candidates for elective 
office in the local jurisdiction. (See Commission Memorandum, 
october 12, 1988, The Effect of PropOSItion 73 on Local 
Ordinances, copy enclosed.) 

Limits on Contributions 

Proposition 73 Limits 

The contribution limitations mandated by Proposition 73 
are: 

1. contributions from any perso~ to a candidate or to 
the candidate's campaign committee are limited to $1,000 per 
fiscal year.li (Section 85301.) Contributions from a person 
to a political committee or political party are limited to 
$2,500 per fiscal year. (Section 85302.) 

2. Political committees are limited to $2,500 per fiscal 
year to a candidate or the candidate's campaign committee. 
(Section 85303(a).) 

3. Broad based political committees and political parties 
are limited to $5,000 per fiscal year to a candidate or the 
candidate's campaign committee. (Section 85303{b).) 

The same $1,000, $2,500 and $5,000 limitations are placed 
on persons, political committees, broad based political 
committees and political parties for special election cycles 
which mayor may not fall within the same fiscal year as a 
regularly scheduled election. (Section 85305.) 

San Francisco Limits 

The San Francisco ordinance limits contributions from all 
"persons" in support of or opposition to a candidate for local 
office to $500 per election, plus a maximum of $250 for a 

~ Exempt from the limitation on campaign contributions 
are candidates contributing their personal funds to their own 
campaign for public office. The same is true in the San 
Francisco ordinance. 

li Section 85102{a) states that "fiscal year" means July 1 
through June 30. 



Randy Riddle 
December 16, 1988 
Page 5 

run-off election. In addition, there is a $100 contribution 
limitation for post-election legal proceedings. (Sections 
16.508, 16.509 and 16.509-1 of the San Francisco ordinance.) 

San Francisco's municipal elections are held in November, 
with run-off elections in December, where necessary. Since 
both the general and run-off elections are held within the same 
fiscal year in San Francisco, the maximum contribution from a 
single contributor in a fiscal year is $850. 

Proposition 73's lowest limitation is $1,000 per person per 
fiscal year. Thus, the contribution limitations of the San 
Francisco ordinance are lower than those of Proposition 73, and 
are valid. Candidates for public office in San Francisco must 
comply with the stricter limitations on contributions of the 
local ordinance.!! 

Transfer Prohibition 

Section 85304 provides: 

No candidate for elective office or committee 
controlled by that candidate or candidates for 
elective office shall transfer any contribution to any 
other candidate for elective office. Transfers of 
funds between candidates or their controlled 
committees are prohibited. 

The San Francisco ordinance provides that contributions 
solicited or accepted on behalf of a candidate for municipal 
office shall not be expended for the candidacy of any other 
individual or in support of or opposition to any measure, 
except where such funds are unexpended contributions held by a 
candidate or committee after the date of the election. 
(Section 16.510 of the San Francisco ordinance.) 

Thus, although the San Francisco ordinance prohibits the 
transfer of contributions between candidates during an 
election, which conforms with the ban on transfers in 

!! As we discussed over the telephone, since contribution 
limitations are based on a per-contributor maximum amount, it 
is important to keep in mind that the limitations must be read 
in conjunction with the provisions of the Act regarding 
aggregation of contributions from a single source. (See In re 
Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140, and In re Kahn (1976}--2-FPPC 
151, copies enclosed.) 
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proposition 73, the prov~s~on allowing unexpended contributions 
to be contributed to another candidate, or committee acting on 
behalf of a candidate after the date of the election is in 
conflict with the Act. The rules of statutory construction 
require that the transfer prohibition of state law prevail over 
local law. Thus, contributions held by a candidate and his or 
her controlled committee after the date of the election can no 
longer be contributed to any other candidate or committee 
acting on behalf of a candidate. 

Friends Committees 

A "controlled committee" is a committee controlled directly 
or indirectly by a candidate, or which acts jointly with a 
candidate in connection with the making of expenditures. A 
candidate controls a committee if the candidate, or his or her 
agent, has a significant influence on the actions or decisions 
of the committee. (Section 82016.) 

Prior to the passage of Proposition 73, there was no limit 
on the number of controlled committees which could be 
established by or on behalf of candidates for elective office. 
However, section 85201 now requires that a candidate shall have 
only one campaign contribution account, and only one controlled 
committee for each office for which he or she intends to be a 
candidate. Further, all contributions deposited in the 
campaign account are held in trust for expenses associated with 
the election, or expenses associated with holding the office 
for which he or-she is a candidate. (Section 85202(b).) The 
restrictions on candidates and the limitations on contributions 
of Proposition 73 apply to all contributions to all state and 
local candidates for public office. 

Friends committees are one form of controlled committee. 
In the City of San Francisco, local elected officials form 
friends committees for purposes other than supporting the 
candidacy of the official for public office. Since a friends 
committee is not formed for the purpose of supporting the 
candidacy of the official forming the committee, contributions 
to a friends committee have not been subject to the San 
Francisco ordinance's limitations on contributions. In most 
cases, friends committee funds are used to defray the cost of 
holding office. 

There is no question that the funds collected by friends 
committees are contributions within the meaning of the Act. 
(See 65 Cps. Cal. Atty. Gen. 493 (1982).) still, The San 
Francisco ordinance limits only those contributions "in support 
of or opposition to" a candidate. 
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Even though the contributions received by friends 
committees are not for the purpose of supporting the candidacy 
of the elected official, these contributions fall within the 
restrictions of Proposition 73. (section 85202(b}.) Every 
contribution to a candidate for public office must be in 
compliance with the monetary limitations imposed by the new 
law. 

Moreover, each candidate may have only one controlled 
committee for each candidacy. (section 85202(b).) The friends 
committees previously established by elected officials in San 
Francisco must now be absorbed into the candidate's single 
controlled committee. The expenses associated with holding the 
office sought, which were previously paid for with the funds in 
the friends committee, must now be paid through that single 
controlled committee as provided in Section 85202(b). 

I trust this responds to your questions regarding the 
effect of Proposition 73 on the San Francisco ordinance. If 
you would like clarification, or have any questions, please 
contact me at (916)322-5901. 

Sincerely, 

By: 
al Division 

DMG:LS:plh 

Enclosures 



City and County of San Francisco: 

Louise H. Renne, 
City Attorney 

Lillie Spitz 
Fair Political Practices Commiss n 
Legal Division 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 

Dear ivIs. spitz: 

Office of City Attorney 

~f'T U,,' 

October 24, 1988 

We are writing to s advice concerning the effect of 
Proposition 73, adopted by the voters at the June 1988 election, 
on the San Francisco Municipal Election Campaign Contribution 
Control Ordinance (San Francisco Administrative Code Sections 
16.501 et seq.; "the Ordinance. ")l! We have enclos a copy of 
the Ordinance with this letter. We are particular interested 
in obtaining this advice because the Ordinance requires the City 
Attorney to provide advice regarding the Ordinance. We will 
include your advice letter wi copies of the opinions of this 
office that are maintained in the office of the Registrar of 
Voters. 

The Ordinance limits contributions in support of or in 
opposition to candidates for local office to $500. Section 
16.508. The dinance contains a s rate contribution limit of 
$250 for runoff elections. It is our understanding that since 
the Ordinance imposes lower contribution limits than Pr ition 
73, the Ordinance continues to control campaign contributions for 
local offices. Our first question is whether this conclusion is 
correct, and whether Proposition 73's provisions regarding 
trans rring campaign funds apply in a city that has ado d an 
ordinance imposing lower limits on campaign contributions than 
Proposition 73. 

Our second question concerns the application proposition 
73 to "Friends Committees." Local elec ed 0 icials form Friends 
committees for purpose other than s rti 9 the candi cy of 
the effic al for lic 0 f ceo In mo t cases, rie s tte 
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of the off cial forming the committee, contributions to 
s commi te s not subject to the Ordinance's $500 

t. However, e California Attorney General has adv ed that 
con ributions to Friends ttees are contributions within the 
meaning of the Political Reform Act (Government Code Sections 
81000 et seq.) 650ps.Cal.At .Gen 493 (1982), 

Our question is what effect Proposition 73 will have on 
Friends Committees. A member of your staff quest wheth r 
Friends Committees con inue to exist after the a ion of 
Proposition 73. Does Proposition 73 prohibit the formation or 
continuation of Friends cOlnmittees? Does it make any difference 
whether the Friends committee refrains from making contributions 
to cand dates other han he offici who controls the Friends 
Committees? If Friends committees may continue to exist, are 
contributions to Friends ttees subject to all of the 
provisions of Proposition 73, including i s limits on ign 

1, 1989? contributions and use of funds ld after Janua 

Third, a member of the Board of Supervisors has rested 
that this office aft an ordinance establislling a public 
financing scheme r local elections. Does Proposi ion 73's 
proh bi ion on using lic monies for seeking elective 0 fice 
apply to cal public financing or nances? 

Please feel free 0 contact me if 
estions concerning this matter. 

1919 

have any fUrther 

Very truly yours, 

LOUISE H. RENNE 
Ci 

RANDY RIDDLE 
Ci~y Attor 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Randy Riddle 
Deputy City Attorney 
214 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-4574 

Dear Mr. Riddle: 

october 27, 1988 

Re: 88-409 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on october 25, 1988 by the Fair Political 
Practices Commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Lilly Spitz, an attorney in the 
Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the perso.1 assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

Diane M. 
General Counsel 

{; 
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