
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter L. Wallin 
Wallin, Kress, Reisman, 

Price & Dilkes 

November 22, 1988 

2800 Twenty-Eighth st., ste. 315 
santa Monica, CA 90405-2934 

Dear Mr. Wallin: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 88-443 

Your letter requesting advice concerning the recently 
enacted campaign finance reform initiatives (Government Code 
section 85100, et ~) was received on November 21, 1988 by 
the Fair Political Practices commission. If you have any 
questions about your advice request, you may contact John 
McLean, an attorney in the Legal Division, directly at (916) 
322-5901. 

Because of the delayed operative date of most of the 
provisions of these initiatives, and the numerous inquiries we 
are receiving relative to implementation, we are attempting to 
respond to questions regarding interpretation in an organized 
and efficient fashion. Due to the volume of requests and 
complexity of the issues involved, we will answer your question 
in a timely manner, but not within the usual twenty-one working 
days. (Government Code section 83114(b).) 

If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. You also should be aware 
that your letter and our response are public records which may 
be disclosed to the public upon receipt of a proper request for 
disclosure. 
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November 14, 1988 

Fair Political Practices commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 
Attention: Jeanette Turvill 

RE: Inquiry regarding 2 Cal.Adm.Code §18901, and proposed 
replacement provision (Newsletters and Mass Mailings; 
application to Project Area committee newsletters.) 

Dear Ms. Turville: 

Is a redevelopment project area committee newsletter, mailed 
to in excess of 200 residents and businesses by a Project Area 
committee ("PAC") whose members are elected by residents and 
businesses in the Project Area, exempt under §18901 (c) (4) as 
adopted by Emergency regulation and under option 4.5 of proposed 
§18901 to be considered by the commission at its December 6 
meeting (mailings to persons subject to a goverment program 
... when such mailings are essential [directly related] to the 
functioning of the program)? 

While a newsletter is a convenient tool to assist a PAC in 
performing its statutory duty to consult with the Agency on 
matters affecting project area businesses and residents, the 
newsletter is probably not "essential" (although performance of 
the consultation function is essential, and, as a part of 
performing the essential function, the newsletter is arguably 
exempt). If option 4.5 1 s alternative language ("directly related 
to") is approved, I would feel more comfortable, but even then, 
perhaps each item contained in the newsletter must be scrutinized 
to ensure that it is directly related to redevelopment project 
business pertinent to the PAC's function. 

If a PAC newsletter falls outside this exemption, I have 
serious concerns about the language of option 1, Alternative B, 
Section (c) (2) (B) (lithe document is prepared or sent in 
cooperation, consultation, coordination or concert with the 
elected officer"). Such rules may work with a large governmental 
organization, but the PAC that I represent run by volunteers 
who are affected by the project and is not provided with a budget 
that enables it to hire sufficient employees to divorce content 
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control from the elected PAC members. I have no problem with 
applying the other rules of Alternative B to the newsletter, 
((c) (2) (A)--PAC members can't be featured, and (c) (l)--which, 
with the bracketed language, as I understand it, would allow a 
PAC member to control or advise on content as long as neither his 
photograph nor name (other than on the roster) appear in the 
document) but don't understand why (c) (2) (B) is necessary once 
you've excised the names and photographs. 

Please express my concerns to the Commission in their 
consideration of the proposed regulations, and provide me with 
guidance to pass on to the PAC regarding the effect of these 
regulations on the newsletter. 

cc: Eric Snyder 1 PAC Chairman 
Roger Anderman 

IN 
Counsel to the West Long Beach 
Project Area Committee 


