
California 
Fair Political 
P:ra~iices Commission 

Honorable John H. Schreiber 
Supervisor, First District 
P. o. Box 253 
Cedaraville, CA 96104 

Dear Mr. Schreiber: 

January 11, 1989 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-459 

This is in response to your request for advice concerning 
whether the Political Reform Act (the "Act">Y prevents you 
from participating in decisions of the Modoc County Board of 
Supervisors that relate to the Modoc County library system. 

This letter concerns only your ability to participate in 
future decisions of the board of supervisors. We make no 
comment on your past conduct regarding any board decisions. 

QUESTIONS 

1. Your spouse is an employee of the Modoc County library 
system. Are you permitted to vote on the opening or closing of 
the library system? 

2. Are you permitted to appoint a representative from your 
district to the library board? 

Y Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seg. All references to 
regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code 
of Regulations. 
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3. Will you be able to participate in discussions with the 
library board concerning the library? 

4. Are you permitted to participate in the budget process 
as it pertains to volunteer or paid branch librarians? 

5. If you are not permitted to participate in library 
decisions made by the board of supervisors, are you permitted 
to address these issues in your capacity as a private citizen 
at meetings of the board of supervisors? 

6. Does the voters' passage of a special library tax 
affect your ability to participate in decisions concerning the 
library system? 

CONCLUSIONS 

1. You are not permitted to vote on the opening or closing 
of the library system. 

2. You are permitted to appoint a representative from your 
district to the library board. 

3. To the extent that questions concerning the hiring or 
firing of your spouse do not arise, you will be permitted to 
participate in discussions with the library board concerning 
the library. 

4. To the extent that questions in the library budget 
process will not potentially affect the hiring or firing of 
your spouse, you are permitted to participate in the budget 
process as it pertains to volunteer or paid branch librarians. 

5. If you are not permitted to participate in library 
decisions in your capacity as a county supervisor, you also are 
not permitted to address these decisions in your capacity as a 
private citizen before the board. 

6. The voters' passage of a special library tax affects 
your ability to participate in decisions concerning the library 
system only to the extent that it may remove decisions from the 
board of supervisors that will affect the hiring or firing of 
your spouse. 

FACTS 

You are a member of the Modoc County Board of Supervisors. 
Your spouse is employed for nine hours a week as a branch 
librarian with the Modoc County library system. She receives a 
salary of $200 per month for her work but receives no fringe 
benefits such as health insurance coverage. She has been 
employed with the library system for approximately 15 years. 
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Several issues concerning the county library system are now 
before the board of supervisors. Foremost among these issues 
is the question of the library system's budget and whether the 
county has sufficient funds to operate a library and its 
branches. Recently, Modoc county voters approved a special tax 
which provides funds for the operation of a library. You have 
informed us that this tax measure will go into effect in July 
1989, after which there will be sufficient funds to operate a 
library. You have also informed us that, under the terms of 
the tax measure, each county supervisor will appoint a person 
to a library board which will advise the supervisors on library 
matters. 

ANALYSIS 

Section 87100 sets forth the general rule concerning 
potential conflicts of interest confronting public officials. 
It states: 

No public official at any level of state or local 
government shall make, participate in making or 

. in any way attempt to use his official position 
to influence a governmental decision in which he 
knows or has reason to know he has a financial 
interest. 

As a member of the Modoc county Board of supervisors you 
are a public official. (Section 82048.)~ As a public 
official you clearly "participate" in decisions of the board of 
supervisors. The focus of this analysis is upon whether you 
have a financial interest in decisions concerning the Modoc 
County library system. If you have a financial interest in 
decisions concerning the library system you may not be 
permitted participate in decisions concerning the library 
system. 

~ Regulation 18700(a) states that under section 87100, a 
"public official at any level of state or local government" 
includes salaried or unsalaried members of boards with 
decision-making authority and consultants who provide 
information, advice or counsel under contract. 
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Section 87103 defines "financial interest in a decision" 
within the meaning of Section 87100. It states that a public 
official has the requisite financi~l interest if it is 
reasonably foreseeable that the decision will have a material 
financial effect on the official or a member of his or her 
immediate family. 

Section 82029 includes the official's spouse in his 
"immediate family." Therefore, if it is reasonably foreseeable 
that decisions concerning the library system will have a 
material financial effect on your spouse, then you may not 
participate in those decisions. 

Since the board of supervisors directly governs the 
library, it is reasonably foreseeable that decisions of the 
board will have an effect on library employees, including your 
spouse. We next consider, therefore, whether the board's 
decisions have a material financial effect on your spouse. 

Regulation 18702 sets forth the general approach to the 
question of whether the effect of a decision is material. If 
the decision affects an official's immediate family then the 
question of materiality is analyzed under Regulation 18702.1. 

Subdivision (a) of Regulation 18702.1 states that the 
"effect of a decision is material if" •.• " 

(4) •.• The decision will result in the ••. 
income ••. of the official or his or her 
immediate family increasing or decreasing by at 
least $250. 

However, subdivision (c) of Regulation 18702.1 states: 

(c) Notwithstanding sUbsection (a) an official 
does not have to disqualify himself or herself from a 
governmental decision if: 

(1) The decision only affects the salary, 
per diem, or reimbursement for expenses the 
official or his or her spouse receives from a 
state or local government agency. This 
subsection does not apply to decisions-to hire, 
fire, promote, demote, or discipline an 
OffIcial's spouse, or to set a salary~or an 
official's spouse which is different from 
salaries paid to other employees of the spouse's 
agency in the same job classification or position 

(Emphasis added.) 
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In applying these prov~s~ons to the questions posed above, 
we believe that, while board decisions concerning the opening 
or closing of the library affect the salary your spouse 
receives·from a government agency, they could lead directly to 
the hiring or firing of your spouse. Therefore, we do not 
believe that Regulation 18702.1(c) (1) applies to permit you to 
participate in such decisions. On the other hand, board 
decisions concerning appointment of members to the library 
board are not budgetary decisions that could lead to the hiring 
or firing of your spouse. 

Your participation in decisions concerning interaction with 
the library board and the library budget process, whether or 
not it affects volunteer or paid branch librarians, is also 
generally permitted. However, it will not be permitted if, as 
described above, the decisions could lead to the hiring or 
firing of your spouse. In this regard, it is important to 
distinguish between a decision that could affect the amount of 
your spouse's salary, where participation is permitted, and a 
decision that could determine whether your spouse will be 
employed at all, where participation is not permitted. 
(Regulation 18702.1(c) (1).) The same can be stated about the 
general effect of the passage of the special library tax. The 
passage will affect your ability to participate in library 
decisions before the board only where its provisions could 
potentially involve you in a decision that could lead to the 
hiring and firing of your spouse. If this issue does not 
arise, then your participation in the decision will be 
permitted. 

Finally, you cannot address or otherwise use your influence 
with the board of supervisors in your capacity as a private 
citizen on library matters in which you otherwise cannot 
participate. This is prohibited by subdivision (a) of 
Regulation 18700.1, which defines "attempt to use his official 
position to influence a governmental decision" in section 87100 
as follows: 

(a) with regard to a governmental decision which 
is within or before an official's agency or an agency 
appointed by or subject to the budgetary control of 
his or her agency, the official is attempting to use 
his or her official position to influence the decision 
if, for the purpose of influencing the decision, the 
official contacts, or appears before, or otherwise-­
attempts to influence, any member, officer, employee 
or consultant of the agency. Attempts to influence, 
include, but are not limited to, appearances or 
contacts by the official on behalf of a business 
entity, client, or customer. 
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Unaer this definition, any appearance before or attempt to 
influence the board, regardless of the official's capacity in 
making the appearance, is not permitted under section 87100. 

We hope that this response has been helpful to you. If, 
however, you have additional questions, please contact me at 
(916) 322-5901. 

DMG:SH: ld 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
Ge. ne a 1 counsel /;/ / . 

.. d/alz~ 
By: scott Hallabrin 
Counsel, Legal Division 



JOHN H. ~t11l£UlfR 

,",nvlN "Andy" AND£Il!>ON 

USI.fV J CHACE 

'"'III "14..0" JONlS 
_0..., 

JOHN L COUL.SON 
!Jtht-..., ,1 

, .. 

Modoc CQUflty 
Board of Supen;isors 

'" 

• .~ •• ' 0' • "" • ,,; ..r~' -

12 -7 - 88 

To: Diane Griffith' 

From: John Schreiber 
Modo~ County Supervisor 
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I have a ~ouple pToblems~ I need ~larification on. I made a ~all 
to The Fair Political Practice, they referred me to you~ 
My wife works 9 hrs. a week without benifits for a County Branch 
Library. I would like to know, how to ~ondu~t myself on the decision 
process. 

1. May I vote on opening; or ~losing of the whole Library System? 

2. Each Supervisor will appoint a represenitive from their 
District, to sit on the library board. Will I be able to discuss 
all things concerning the Library System, with the appointed 
Board? 

3. Will I be able to vote on the budget process of volunteer or 
paid Branch Librarians? 

4. Am I aloud to go in the audience and speak as a citizen? If 
I ~annot speak as a Supervisor on the Board? 

5. The people voted a special Library tax. Does that change 
anything to decision making? 

My next Board of Supervisor's meeting will be Dec. 19, I hope you 
can help me before then. 

Thank Y011u 

Sincerely, 

, '. ,;/»:[. U' .vA /. 
?'I//" '~~~ /~ 

./' John • ~hre iter 
P .. O. Bex 2 53 
Cedarville, C'a. 

96104 
(916) 279-2256 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

John H. Schreiber 
Modoc County supervisor 
P.O. Box 253 
Cedarville, CA 96104 

Dear Mr. Schreiber: 

December 12, 1988 

Re: 88-459 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on December 9, 1988 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice request, you may contact Scott Hallabrin, an attorney in 
the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) .) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916)322~5660 
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TO; Fair Political Practiccs.Commission 
1100 K Street Building 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95814 

OAs-pr,t-7l)~ 

(3/78) 

~ 

SUBJECT: n EST FOR I:;SUANCE OF OPINION OR l\OVICI: (GOVT. CODE c' • J 

I lC?q" :~L tiw FPPC to issue [an opinion 1 (or) ['."t"l.tten J.d'Iic{~ 
(lil'!] out hu one that docs not ct~JPly) ,,,:.lth resp ct to my dut 
Und(2r the Dep_lrtloent of Tr~H1sportation's Confiict of Inter-est 
C')de in conjunctHlD W)Ul Title 9 (Political Reform) of t.he 
CGvc:rnment Code. 

I am mak.Lng this request on behalf of: 
(name(s) of all persons, class or group of employees, 
organization, etc. - e.g. myself and PECG - sought to 
be protected by the opinion or advice) 

*The material facts which underly this request are as follow.:;: 
I am a right of way agent in the appraisal function. 

appraise right of way for highways. I wish to bid on 

properties declared excess by the STate. I will not be 

bidding on any property with which I have hcwl' personal 

experience, or contact, in connection with my work. 

*Thc questions which arc baseJ on the above mentioned facts are 
as £0 110\-,1s : 

1. 

2. 
3. 

Must I request permission to bid on each parcel individually: 

Should I register each bid with someone: If so, Whom? 
What specific criteria should I apply to any parces on 

which I wish to bid: (Disqualifying criteria) 
1 declare that I have requested this opinion/advice from the 
Commission in good faith-and disclosed truthfully all the 
materia facts underlying this rcque 

Please send the written opinion or advice to: (Type or Pr in t) 

Please send carbon copy to: 
N~lfhard D. RQc~!e~r~s~ ________________ _ 

E. R. Kirwan, 
Deputy District Director 
Ri ght of ~Jay 
P, O. 85406 

n Diego, 921 5406 

4070 Goldfinch St, Suite B 
ADDRESS 

1< Additional j,JaCJcs may be. added if needed. 


