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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Mr. Andrew K. Rauch 
Attorney at Law 

March 2, 1989 

1228 "NII street, Suite 13 
Sacramento, California 95814 

Dear Mr. Rauch: 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-052 

You have requested assistance with respect to the 
definition of the word "candidate" under the provisions of 
the Political Reform Act (the "Act").l/ Since your advice 
request does not refer to a specific governmental decision, 
we are treating your question as a request for informal 
assistance pursuant to Regulations 18329(c) (copy 
enclosed).27 

QUESTION 

Would a person who seeks a position as a statewide 
officer of the California Republican Party's State Central 
Committee be classified as a "candidate" under the Act? 

CONCLUSION 

A person who seeks the position of statewide officer of 
the California Republican Party's State Central Committee is 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329(c) (3).) 
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not classified as a "candidate" under the Act. A central 
committee statewide office is not an "elective office" within 
the Act. A central committee statewide office is not a 
"state elective office" within the Act. 

ANALYSIS 

section 82007 defines "candidate", in part, as follows: 

"Candidate" means an individual who is listed 
on the ballot or who has qualified to have write-in 
votes on his or her behalf counted by election 
officials, for nomination for or election to any 
elective office ... 

Section 82023 defines "elective office" to mean "any 
state, regional, county, municipal, district or judicial 
office which is filled at an election. 'Elective office' 
also includes membership on a county central committee of a 
qualified political party." section 82022 defines "election" 
as "any primary, general, special or recall election held in 
this state ...... 

Under the above sections, a "candidate" for purposes of 
the Act is an individual who is listed on the ballot or has 
qualified for write-in votes for any state, regional, county, 
municipal, district or judicial office which is filled at a 
primary, general, special or recall election held in this 
state. 

The officers of the Republican State Central Committee 
do not appear on the ballot in a primary, general, special or 
recall election. Additionally, since the offices are 
statewide offices, by definition they cannot be regional, 
county, municipal, or district, and they are not jUdicial. 
However, they are not "state offices" within the Act, because 
section 82024 specifically limits the term "elective state 
office" to "Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, 
Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of 
Public Instruction, member of the Legislature and member of 
the State Board of Equalization." 

In view of the foregoing, a person who seeks the 
position of a statewide officer of the California Republican 
Party's State Central Committee is not seeking nomination or 
election to an "elective office" within the Act and is 
therefore not a "candidate" as that term is defined in 
section 82007. 
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If you have any further questions regarding this matter 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:MWE:aa 

Enclosure 

truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: W. Ellison 
Counsel, Legal Division 
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If you have any further questions regarding this matter 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:MWE:aa 

Enclosure 

Very truly yours, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 



January 26, 1989 

Diane Grjtfiths 
General Counsel 

LAW OFFICES OF 

ANDREW RAUCH 
1228 'N' STREET. SUITE 13 F F r c 

SACRAMENTO. CALIFORNIA 95814 • 

TELEPHONE (9161 
• ',I (.a '{l J ;) 

Fa i r Poli l i ca l Pr act ices Cornmiss ion 
428,] street Suite 800 
Sacramen ,CA 95814 

Dear Ms. Griffiths: 

This letter is written to seek your legal opinion regarding the 
finition of the word "candida II under the Political Reform Act 

of 1974 subsequent legislation. Specifically, would a person 
who seeks the position as a stew officer of t California 
Republican Party's state Central CommH.tee be classified as a 
"candjdate" under t Act or appl able section of t Government 
c e, including Section 8 7? 

As you may be aware, t Cali rnia Republican Central Committee 
is compos of approxima ly 1,400 r. Of this total. some 
hold membership by vi,rtue of their election or nomination to 
partisan offjce. ot rs obtain membership by a selection process 
among volunteer groups and non rnmental organizations. 

The largest of the ttee membership. 
not selec ough an "elective process" but rat 
by ot r members. 

It rs that indiv als who seek a position with a local 
county central committee mig be classified as If tes" 
since y file for a position on the llot and conduct a 

is 

campaign r support from the general public. The State Central 
Committee officers, on t other hand, campa for support only 
from members of the organization do not appear on an official 
government llot. 

Please inform me of your posit jon writing to t ve ress. 
Thank you for your attention consi ration of this inquiry. 

LAW OFFICES OF 

ANDREW K. RAUCH 
- I' [) (" 

1228"N""STREET.5UITE IJ \- " 1- \J 

January 26, 1989 

Diane Griffiths 
General Counsel 

SACRAMENTO. CALIFORNIA 95814 • 

TELEPHONE 19 161 443.06HHj:J\ '(i 

Fair Poli t lca I Practices Commission 
428,] Street Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Griffiths: 

\)\~ I r,O 
') C9 II uJ 
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This letter is written to seek your legal opinion regarding the 
definition of the word "candidate" under the PoUtical Reform Act 
of 1974 and subsequent legislation. Specifically, would a person 
who seeks the position as a statewide officer of the California 
Republican Party's state Centra] Commj.ttee be classified as a 
"candidate" under the Act or applicable section of the Government 
cod(c:, including Section 82007? 

As you may be aware, the California Republican Central Committee 
is composed of approximately 1,400 members. Of this total, some 
hold membership by vjrtue of their election or nomination to 
partisan office. Others obtain membership by a select jon process 
among volunteer groups and non-governmental organizations. 

The largest percentage of the Committee membership, however, is 
not selected through an "elective process" but rather appointed 
by other members_ 

It appears that individuals who seek a position with a local 
county central committee might be classified as "candidates" 
since they file for a position on the ballot and conduct a 
campaign for support from the general public. The State Central 
Committee officers, on the other hand, campaign for support only 
from members of the organization and do not appear on an official 
government ballot. 

Please inform me of your position in writing to the above address. 
Thank you for your attention and consideration of this inquiry. 

Andrew 
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General Counsel 

LAW OFflCES OF 

ANDREW K. RAUCH 
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SACRAMENTO. CALIFORNIA 95814 

TELEPHONE (916) 

Fair Political Practices Commiss 
428 J street ite 800 
Sacramento, CA 95814 
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is letter is written to seek your 1 1 op ion regard 
flnit of the word idate" r the Polttical Reform Act 

of 1974 and s 1 isl ion. Specifically, would a person 
who seeks the pos as a statewide officer of t Californ 
Republican Par 's State Central Committee c sifl as a 
"candidatE~" under t or I Ie section of the Government 
code, incl ing 82007? 

As you may aware, t California ican tral Committee 
is sed of approximately 1,400 membe Of this total, some 
hold membership virtue of ir election or nomination to 
partisan office. rs obtain membership a selection process 
among volunteer groups non-governmental or izations. 

largest percentage of the Co~nittee membersh , however, is 
not select ough an "elective process" but rat r appoint 
by 0 r members. 

It appears that individllals who seek a position with a local 
county central committee might be c sified as "c idates" 
s ce they file for a position on t llot and t a 
campa for support from t general lie. te Central 
Co~nittee officers, on the ot r hand, campaign for s t only 
from rs of t organization do not r on an official 
government llot. 

p se inform me of your position in writing to 
k you for your attent and consi ration of 

ve ress. 
s inquiry. 

January 26, 1989 

Diane Grjffiths 
General Counsel 

LAW OFFICES OF 

ANDREW K. RAUCH 
1228'N" STREET SUITE 13 

SACRAMENTO. CALIFORNIA 95814 

TELEPHONE [916) 443-0688'~.,\ rL'-1 
Jtl.\l 

Fair Political Practices Commission 
428 J street Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Ms. Griffiths: 

This letter is written to seek your legal opinion regarding the 
definition of the word "candidate" under the PolJ.tical Heform Act 
of 1974 and subsequent legislation. Specifically, would a person 
who seeks the position as a statewide officer of the California 
Hepublican Party's state Central Committee be classified as a 
"candidate" under the Act. or applicable section of the Government 
code, including Sect.ion 82007? 

As you may be aware, the California Hepublican Central Committee 
is composed of approximately 1,400 members. Of this tota], some 
hold membership by virt.ue of t.heir election or nomination to 
partisan office. Others obt.ain membership by a seJection process 
among volunteer groups and non-government.al organizat.ions. 

The largest percentage of the Co~nittee membership, however, is 
not selected t.hrough an "elective process" but rather appoint.ed 
by ot.her members. 

It appears t.hat individuals who seek a position with a local. 
count.y central conunittee might. be classified as "candidates" 
since they fJle for a position on t.he ballot and conduct. a 
campaign for support from t.he general public. The Stat.e Central 
Committee officers, on the other hand, campaign for support only 
from members of t.he organizat.ion and do not. appear on an official 
government ballot. 

Please inform me of your posit.ion in writ.ing to the above address. 
Thank you for your attention and consi.deration of this inquiry. 

Andrew 
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Your letter requesting advice 
was rece on January 27, 1989 

under the 
the Fair 

about 

Polit 
Pol ical 

adv 
the 

Reform Act 
Practices 

ion. If have any 
may contact Ell an 

Division, directly at (916) 322-5901. 

We to answer all 
unless 
more information 
working days if your 
informat 

a 
written 
to a 

I 

to 
information 

y to adv as to 

11 answer it as quickly as we 
at 18329 (2 Cal. Code of 

for informal ass 
can. (See Commission 

. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our 
are ic records wh may be disclosed to the publ upon 
rece of a d 

truly yours, 

~f1,~ 
M. ffllths' II ~. ~ 

General Counsel (f 

DMG:plh 

428 J ....... """" .. Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento 95804~807 • (916) 

or 
21 

more 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

January 30, 1989 

Andrew Rauch 
1228 "N" street, suite 13 
Sacramento, CA 95814 

Re: Letter No. 89-052 

Dear Mr. Rauch: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on January 27, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, 

~f1,~ 
Diane M. Griff~ths r V ~. ~ 
General Counsel (f 

DMG:plh 
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