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Fair Political 
Practices Commission 

March 20, 1989 

Cynthia K. Suzuki 
Director, Political Affairs 
California Chamber of Commerce 
1027 loth Street, 4th Floor 
P. O. Box 1736 
Sacramento, CA 95812-1736 

Re: Your Request for 
Our File No. I-89-071 

Dear Ms. Su 

You 
of Commerce 
Reform Act (the "Act"). 
a particular governmental decision. Therefore, we cons 
letter to be a request for informal assistance pursuant to Regula­
tion 18329(c} (copy enclosed).2/ This letter confirms the tenta­
tive advice given to you during our telephone conversation on 
February 7, 1989. 

A corporate/association member contributes $1,000 to a 
candidate, $1,000 to an association PAC and $1,000 to an industry­
related PAC. The two PACs contribute funds to that same 
candidate. The contributions to the PACs are not earmarked for 
any are made and without 
the 

Government 81000-91015. statutory 
are to the Government Code unless otherwise indicated. 

ion regulations appear at 2 California Code of 
Section 18000, All re to 
Title 2, Division 6 of the Cali Code of 

2/ 
does not the requestor with the 

an opinion or formal written advice. 
( Code Section 83114; 2 Cal. Code of • section 
18329 (c) (3) .) 
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rector, Political Affairs 
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Dear Ms. 

Re: Your 
Our 

for Advice 
I-89-071 

You have requested adv on behalf of the California Chamber 
of Commerce regarding its res pons I under the Pol I 
Reform Act (the "Act") .1/ You are not 

ar governmental decis Therefore, we cons 
to be a request for assistance pursuant to 

tion 18329(c) (copy enclosed). letter confirms the tenta-
given to you during conversation on 

7,1989. 

association 
I $1,000 to an assoc 

PAC. The two PACs 
contributions to 

lar candidate and are 

contributes $1,000 to a 
PAC and $1,000 to an 

to that same 
the PACs are not 

independently and 
the knowl of the original Would those 
tions be attributed to the orig contributor? 

Government Code sections 81000-91015. 
are to the Government Code otherwise 
regulations appear at 2 i Code of Regulations 

18000, seq. All references to regulations are to 
Title 2, D ion 6 of the Cali Code of Regulations. 

2/ does not 
immunity by an opinion or 
(Government Code Section 83114; 2 
18329(c)(3).) 
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of Regs. Section 
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of two PACs would not be attributed to the 
contributor unless there is some 

exercised by the original contributor on the 
contributions. 

of 
PACs making 

A contribution as: 

[AJ payment, a 
ment of a 
it 
that it not made for political 
An expenditure made at the behest of a 
candidate, committee or elected officer is a 
contribution to committee or 
elected of full and adequate 

the 

section 82015. 

The Commission has opined that when contributions are made by 
a parent corporation and its wholly owned subsidiaries, they do so 
pursuant to an implicit to accomplish a common political 
goal. (1976) 2 FPPC . 151, 155, • ) 
Consequently, will it 

from surrounding circumstances that corporation and 
subsidiaries acted completely independently of each other. 

(Id. ) 

, 
$1,000 to a candidate and then contributes $1,000 each 

to two separate PACs who make contributions to the same candidate. 
Further, the contributions to the PACs were not earmarked for the 
candidate and the two PACs acted completely independently of one 
another and without the knowledge of contributor. 
Under these , some of by 

contributor, the contributions of the original 
and the PACs will not be aggregated. 

I trust this 
requested. If you 
at (916) 322-5901. 

Sincerely, 

f 
Counsel 

JWJf3rj?~ 
By: Jeevan Ahuja 

you 
contact me 

.. 
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Contributions of two not be attributed to the 
original contributor unless 
exercised by the orig 

of control 
PACs making the 

contributions. 

A contribut 

[A] payment, a 
ment of a loan by a 
it is clear from the 
that it is not made 
An expenditure 
candidate, 
contribution to 
elected officer 

as: 

consideration received 
expenditure. . .. 

a 

section 82015. 

The Commission has opined 
a parent corporation and its wholly owned 
pursuant to a"n implicit agreement to accompl 
goal. (In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151, 155, 
Consequently, their contributions be 
clear from the surrounding 

subsidiaries acted completely 

In your hypothetical, the 
contributes $1,000 to a candidate and 
to two separate PACs who make contributions 
Further, the contributions to the PACe were 
candidate and the two PACs acted completely 
another and without the knowledge of the 
Under these circumstances, without some 
original contributor, the 
contributor and the two PACs will not 

I trust this letter 
If you have any 

at (916) 322-5901. 

Diane f 
General Counsel 

Jewtlfr-J~ 
By: Jeevan Ahuja 
Counsel, Legal Division 

are made by 
do so 

a common itical 
enclosed. ) 

it 
ion and 
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Mr. John larson, Chairman 
fair Political Practices Commission 
428 'J' Slr~el, Suite 800 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

Dear Hr. Choirman: 

January 23~ 1989 

The California Chamber of Commerce is conlemplating lhe formalion of a 
state l~islalive political action commiltee. Currently, we have a 
political aclion commillee that supports and opposes ballot measure 
campaigns. 

In researching lhis topic, one of lhe questions we are faced wilh has lo do 
with attribution of contributions. If a corporale/association member were 
lo contribute $1,000.00 to a candidate, $1,000.00 to an association PAC and 
$1,000.00 to an industry relaled PAC and those two PACs were lo contribute 
funds to that same candidate (originally not earmarked, independent of one 
another and without the knowledge of the original conlributor), would those 
contributions be considered attributable to lhe original contributor? 

Does the Commission plan to review regulations related to this topic? Will 
there be legislation introduced concerning fiiis 'subject? . . 

Our Political Affairs Committee will be reviewing this matter at its' 
rebruary 8 meeting, where they will be making a recommendation for our 
Board of Directors to consider at its' March 2 meeting. I would appreciate 
your input on this matter. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely. 

Affairs 

CKS/cs 
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Mr. John larson, Chairmen 
fair Polilical Practices Commission 
426 'J' Slr~el, Suite 800 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 9SBO~ 

Deer Hr. Chuirman; 

January 23 1 1989 

The California Chamber of Commerce is contemplating the formation of a 
state 1~isl8live political aclion commiltee. Currently, we have a 
political aclion commillee that supports and opposes ballot measure 
campaigns. 

In researching lhis Lopic, one of lhe questions we are faced wilh has lo do 
with altribution of contributions. If a corporale/association member were 
lo contribute $1,000.00 lo a candidale, $1,000.00 to an associalion PAC and 
$1.000.00 Lo an industry relaled PAC and those l~o PACe were lo contribute 
funds to that same candidate (originally not earmarked, independent of one 
another and without the knowledge of the original conlributor), would those 
contributions be considered attributable to lhe original contributor? 

Does the Commission plan to review regulalions related to this topic? Will 
there be legislation introduced concerning {tils 'subject? . . 

Our Political Affairs Committee will be reviewing this matter at its' 
rebruary 8 meeting, where they will be making a recommendation for our 
Board of Directors to consider at its' March 2 meeting. I would appreciate 
your input on this matter. 

Thank you for yout assistance. 

Sincerel y '. 

Affairs 

CKS/cs 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

February 7, 1989 

Cynthia K. Suzuki 
Director, Political Affairs 
California Chamber of Commerce 
1021 10th Street 
4th Floor 
P. o. Box 1136 
Sacramento, CA 95812-1136 

Re: Letter No. 89-011 

Dear Ms Suzuki: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on January 24, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jeevan Ahuja an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try" to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your let.terand our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. . 

DMG:ld 

Very truly yours, 

~Yn~ 
Diane M. Griffiths 
General Counsel 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

February 7, 1989 

Cynthia K. suzuki 
Director, Political Affairs 
California Chamber of Commerce 
1027 lOth street 
4th Floor 
P. O. Box 1736 
Sacramento, CA 95812-1736 

Re: Letter No. 89-071 

Dear Ms Suzuki: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on January 24, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jeevan Ahuja an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try" to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your le.tte-rand Qu.rresponse 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG: ld 

Very truly yours, 

~~~ 
Diane M. Griffiths 
General Counsel 


