
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Anthony Saul Alperin 
Assistant City Attorney 
City of Los Angeles 
1800 City Hall East 
Los Angeles, CA 90012 

Dear Mr. Alperin 

May 3, 1989 

Re: Your Request for Informal Advice 
Our File No. 1-89-091 

This is in response to your request for advice relative to 
the newly enacted provisions of the Political Reform Act (the 
IAct")l/ limiting campaign contributions. Since your advice 
request is based on a hypothetical situation, we are treating your 
question as a request for informal assistance pursuant to Regula­
tion 18329(c) (copyenclosed).2/ 

This letter addresses significant policy questions more ap­
propriate for a decision by the Commission than for staff advice. 
Accordingly, we will refer this letter to the Commission for 
consideration at its next meeting. Meanwhile, we will provide you 
with interim advice. 

QUESTION 

1. A candidate for city-wide office ceases to be a 
candidate, and returns a $1,000 contribution received from a 
person for the city-wide office. If the candidate declares his or 
her candidacy for a different office, may the candidate solicit 
and receive additional contributions from the same contributor? 

2.(a) Would the conclusion be different if a local ordinance 
requires candidates for city offices to dispose of surplus 
contributions either by returning them to contributors, donating 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329 (c) (3) .) 
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them to a charitable organization or depositing them into the 
city's general fund? 

(b) Would the conclusion be different if the candidate had 
been running for elective office outside the jurisdiction of the 
city ordinance and returned the contributions voluntarily, rather 
than pursuant to a legal requirement? 

CONCLUSIONS 

1. All contributions from a single contributor to an 
individual who has declared his or her candidacy for more than one 
office must be cumulated on a fiscal year basis for purposes of 
the contribution limitations. Thus, where a person has made a 
contribution of $1,000 to a candidate for a particular office he 
or she has reached the limit for contributions from "persons" 
under the Act. That same person may not be solicited for ad­
ditional contributions in the same fiscal year should the 
candidate choose to run for another office. 

2. The conclusion is no different if the candidate returns 
the surplus funds either under compulsion of a local ordinance or 
voluntarily. 3 

Please keep in mind that the disposition of surplus campaign 
funds is governed by Elections Code Section 12400 et seq., which 
is enforced by the Attorney General's Office. We make no comment 
regarding application of this law. 

FACTS 

The Los Angeles City Charter, section 312, places limits on 
the amounts of contributions which candidates for city council and 
city-wide offices may receive from a single source in connection 
with a single election. The Commission has previously concluded 
that candidates must comply with the requirements of both Proposi­
tion 73 and Charter section 312. (Commission Memorandum, The Ef­
fect of Proposition 73 on Local Ordinances, 1988.) 

As part of the city's regulatory scheme, a candidate may 
receive contributions for only one office at a time. As well, 
Section 312K provides: 

"If a candidate cancels his or her Declaration 
of Intent to Solicit and Receive contributions for 

This conclusion presents new and significant policy questions 
and therefore will be provided to the Commission for consideration 
at its next meeting. We will inform you if the Commission directs 
us to change our advice. In the meantime, we have provided a 
conservative and cautious interpretation of the Act. 
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a particular office, ceases to be a candidate or 
fails to qualify under the provisions of the 
Charter for an office for which contributions have 
been solicited or accepted, or if there remains a 
balance in the campaign checking account of the 
candidate or committee after the date of the elec­
tion in which said candidate appeared on the bal­
lot, all unexpended funds in excess of $5,000 
remaining in the account shall be returned on a 
pro rata basis to those who have made said 
contributions, or shall be paid promptly to the 
city Treasurer for deposit to the General Fund of 
the City, or be donated to one or more charitable 
organizations qualifying for federal income tax 
exemption. A maximum of $5,000 in unexpended funds 
may be retained by a candidate or committee and may 
be used for any political purpose or other lawful 
use, but may not be used in connection with any 
future election for elective City office." 

(Emphasis added.) 

Assume, pursuant to subsection K, that a candidate returns 
all or a portion of a $1,000 contribution received from a person 
because the candidate has decided not to pursue that candidacy. 
The candidate then declares for a different city office and would 
like to solicit funds from the same contributor for the new 
candidacy. 

ANALYSIS 

section 85301(a) provides: 

(a) No person shall make, and no candidate 
for elective office, or campaign treasurer, shall 
solicit or accept any contribution or loan which 
would cause the total amount contributed or loaned 
by that person to that candidate, including 
contributions or loans to all committees controlled 
by the candidate, to exceed one thousand dollars 
($1,000) in any fiscal year. 

section 85301{a) (emphasis added). 

Under the Act, a candidate may have only one controlled com­
mittee per specific candidacy. A candidate may, however, declare 
his or her intent to run for more than one office. Where a 
candidate declares an intent to run for more than one office, he 
or she must establish a controlled committee for each specific 
office sought. (Section 85201; Regulation 18521, copy enclosed.) 
Only under such circumstances may a candidate have more than one 
controlled committee. 
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Under the city's charter provision a candidate may declare 
for only one city office at a time. (section 312(C) (1).) 
However, a candidate for city office may file a statement of 
intent to run for a state or county office at the same time he or 
she is running for city office. In addition, a candidate for one 
city office may choose to terminate that candidacy and run for 
another city office in the same election. 

In each of these situations, the candidate has more than one 
controlled committee in operation during a given fiscal year. The 
candidate may receive a total of $1,000 in contributions from one 
person, whether that person makes a $1,000 contribution to one 
committee, $500 contributions to two of the committees, etc. 

Your facts provide that a candidate has received a contribu­
tion of $1,000 from a person. The candidate has decided to 
withdraw from the race, and, pursuant to the local charter, has 
decided to return the entire contribution to that person. 

The contributor has made a "contribution" within the meaning 
of the Act. (Section 82015.) There is no provision, under the 
Act, for the contributor or the candidate to nullify or erase the 
contribution. Thus, since the contribution meets the limit al­
lowed in section 85301 for contributions from a person to a 
candidate, the contributor cannot give to the candidate or any 
committee controlled by the candidate, and the candidate cannot 
receive from the contributor, any additional contributions within 
the same fiscal year. 

This conclusion is no different if the local ordinance 
requires a candidate for city office to dispose of surplus 
contributions in specified ways, one of which is to return the 
funds to contributors. such an ordinance is simply a stricter 
application of current law (Elections Code section 12404) regard­
ing disposition of surplus campaign funds. Nor is the conclusion 
different if the candidate returns the contributions voluntarily, 
as he or she may do under current law. (See section 84211(q).) 
Neither hypothetical affects application of the new contribution 
limitations law. 

If you have any questions regarding this assistance, please 
contact me at (916) 322-5901. 

KED:LS:plh 
Enclosures 

sincerely, 

Division 
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Dear f1r. Larson: 

The purpose of this letter is to seek t ice of the 
Commission pursuant to Government Code Sections 83113(c) and 
83114(b) in-order that we better respond to expected 
questions about the relationship between Proposition 73 
Los Angeles and City arter Section 312. Specifical , our 
question is whether a candidate who has raised $1,000 from an 
individual during a fiscal r for the purpose of seeking a 
citywide office, and who, deciding to seek a different 
office, is required i law to return the contribution, 
do so and then receive $500 from the same indivi al during he 
same fiscal year for the pu se of seeking a dlf rent C 
o fice? Would it make olf erence that the initial 
contributions were ra s for n office other than a City f ce 
and returned voluntarily r than pursuant to a legal 
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individual) during a f seal r. (Section 85303 imposes hi er 
li ts on contributions political committees, broad based 
political committees litical parties. Our inqui is 
relevant as well to these itations.) 

The regulations a ed to implement Proposition 73 
allow a candidate to raise contributions for more than one 
office at a time, 2 Cal. of Regs. Section 18520(c), but 
require contributions for e to be deposited in s rate 
accounts established for controlled committees supporting the 
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The purpose of this letter is to seek the advice of the 
Commission pursuant to Government Code Sections 831l3(c) and 
83114(b) in-order that we may better respond to expected 
questions about the relationship between Proposition 73 
Los Anqeles and City Charter Section 312. Specifically, our 
question is whether a candidate who has raised $1,000 from an 
individual during d fiscal year for the purpose of seeking a 
citywide office, and who, upon deciding to seek a different 
office, is required by City law to return the contribution, may 
do so and then receive $500 from the sa~e individual during the 
same fiscal year for the purpose of seeking a different City 
office? Would it make any difference that the initial 
contributions were raised for an office other than a City office 
and returned voluntarily rather than pursuant to a legal 
requirement? 

Government Code Section 85301(a) imposes a $1,000 limit 
on contributions to a candidate from a "person" (including an 
individual) during a fiscal year. (Section 85303 imposes higher 
limits on contributions by political committees, broad hased 
political committees and political parties. Our inquiry is 
relevant as well to these limitations.) 

The regulations adopted to implement Proposition 73 
allow a candidate to raise contributions for more than one 
office at a time, 2 Cal. Code of Regs. Section 18520(c), but 
require contributions for each to be deposited in separate 
accounts established for controlled committees supporting the 
candidate for each particular office, 2 Cal. Code of Regs. 
Section 18521. Funds may not be transferred between such 
accounts Government Code Sections 85202 and 85304. State law 
does not however, require a candidate to return contri tio s 
in the event he or she ceases to be a candidate fo a particular 
office. Neither the Government Code nor the Commission's 
regulations expressl state whether a contribution recei and 
later returned will nt against the limit w~ich may be 
rec8ived from th source during one fiscal vear 
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Los Angeles City Charter Section 312 places 1 its on 
the amounts of contributions which candidates for City Council 
($500) and citywide offices ($1,000) may receive from a single 
source in connection with a single election. The Commission 
previously concluded that candi tes must ly with the 
requirements of both Proposition 73 and Charter Section 312. 

As part of the City's regulatory scheme, a candidate 
may receive contributions for only one office at a time. See 
Charter Section 312 C 1. As well, Section 312 K provi s: 

WIf a i te cancels his or her 
Declaration of Intent to Solicit and Receive 
Contributions r a particular office, ceases 
to be a candidate or fails to qualify under 
the provisions of the Charter for an office 
for which contributions have been solicited 
or accept , or if there remains a balance in 
the campaign checking account of the 
candi e or committee after t date of the 

ection n which said candidate red on 
the ballot, all unexpend funds in excess of 
$5,000 remaini in the account sha 
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reasurer for 
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be donated to one or more charitable 
organizations quali ng for federal income 
tax exemption. A maximum of $5,000 in 
unexpend funds may be retained by a 
candi te or committee and may used for 
any litical purpose or other lawful use, 
but may not be used in connection with any 
future election for elective Ci office." 
( sis add .) 
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organizations qualifying for federal income 
tax exemption. A maxinum of $5,000 in 
unexpended funds may be retained by a 
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(Emphasis added.) 

If, pursuant to Subsection K, the candidate returns all 
0[ a portion of a contribution received from a particular 
source, to the extent that the contribution was returned the 
candidate no longer has such funds available for use in 
connection with an election. u er those circumstances, should 
the candidate be prevented from raising contributions from the 
saMe source to t extent of the funds returned? Should it 
matter whether the contributions were returned dS a resul of a 
legal requirement opposed to a voluntary return? 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

February 10, 1989 

Anthony S. Alperin 
Office of the City Attorney 
1800 City Hall East 
Los Angeles, CA 90012 

Re: Letter No. 89-091 

Dear Mr. Alperin: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on February 3, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact lly spitz an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG: Id 

very truly yours, 

} 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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