
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Susan Roff 
Butte County Counsel 
25 County Center Drive 
Oroville, California 95965-3380 

Dear Ms. Roff: 

March 16, 1989 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-106 

This is in response to your request for advice regarding your 
responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the 
Political Reform Act (the "Act").l/ 

QUESTIONS 

1. Does a dating relationship with a partner in a law firm 
which performs legal work for the county give rise to a conflict 
of interest? 

2. Are gifts received by a public official in the course of 
a dating relationship reportable? 

CONCLUSIONS 

1. A dating relationship does not give rise to a conflict of 
interest under the Act when the public official involved in the 
relationship does not otherwise have a financial interest in deci­
sions made during the course of employment. 

2. Gifts received by a public official within the context of 
a dating relationship are not reportable. 

l/Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 
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FACTS 

You are the County Counsel for the County of Butte. You are 
solely responsible for retaining outside counsel to represent the 
county in litigation. You review the work and billings and 
authorize payment for work performed by outside counsel. 

You have a dating relationship with a partner in a law firm 
which performs legal work for the county. However, the partner 
with whom you have a dating relationship does not perform legal 
work for the county nor does he accrue any financial benefit from 
his law firm's relationship with the county. within the context 
of your dating relationship, you have been paying for most of your 
own expenses incurred for outings with your friend. 

ANALYSIS 

Conflict of Interest 

section 87100 prohibits public officials from making, 
participating in, or using their official position to influence 
any governmental decision in which they know or have reason to 
know they have a financial interest. An official has a financial 
interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the 
decision will have a material financial effect, distinguishable 
from the effect on the public generally, on the official or any 
member of his or her immediate family, or on: 

(a) Any business entity in which the public 
official has a direct or indirect investment worth 
one thousand dollars ($1,000) or more; 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth 
one thousand dollars ($1,000) or more; 

(c) Any source of income, other than gifts 
and other than loans by a commercial lending 
institution in the regular course of business on 
terms available to the public without regard to of­
ficial status, aggregating two hundred fifty 
dollars ($250) or more in value provided to, 
received by or promised to the public official 
within 12 months prior to the time when the 
decision is made; 

(d) Any business entity in which the public 
official is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management; or 
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(e) Any donor of, or any intermediary or 
agent for a donor of, a gift or gifts aggregating 
two hundred fifty dollars ($250) or more in value 
provided to, received by, or promised to the public 
official within 12 months prior to the time when 
the decision is made. 

section 87103(a)-(e). 

You are employed as Butte county Counsel. As county counsel, 
you assign litigation to outside counsel. You have asked us to 
determine whether you are disqualified from participating in the 
decision to assign litigation to outside counsel because of your 
dating relationship with a partner in a law firm which acts as 
outside counsel to the county. Because the partner in the law 
firm is not a member of your "immediate family" (Section 82029), 
the dating relationship alone does not create a "financial inter­
est" in the decision under section 87103. 

Gifts 

As discussed above, an official has a financial interest in a 
decision which will have a material financial effect on the donor 
of gifts aggregating $250 or more in value within 12 months prior 
to the time when the decision is made. (Section 87103(e), supra.) 

Section 82029(a) defines "gift" as "any payment to the extent 
that consideration of equal or greater value is not received ... 11 

Subdivision (b) (3) of section 82028 also provides that gifts from 
certain relatives are not reportable. For· example, gifts from an 
individual's spouse are not reportable because they are not 
included in the definition of "gift." 

No section of the Act expressly provides a disclosure exemp­
tion for persons living together or dating. The exemption was 
established because it was believed to be consistent with the 
general policies of the Act. These policies are found in the 
Act's definition of gift and in commission opinions. 

The Commission has consistently advised that gifts received 
within the context of an established "bona fide dating relation­
ship" are not prohibited and need not be disclosed. In such a 
relationship, truly personal gifts such as gifts of entertainment, 
meals, personal property or expenses involved in recreational 
travel are not prohibited and need not be disclosed on an 
official's statement of economic interest. The commission has 
determined that "such a relationship is similar to a family or 
spousal relationship, in which personal gifts are frequently 
exchanged, and in which disclosure of the gifts would not further 
the purpose of the Act." (Shea Advice Letter, No. A-84-085, copy 
enclosed. ) 
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Additionally, the Commission has determined that normal or 
customary types of services personally rendered by a friend are 
not reportable as gifts when the friend is not in the business or 
trade for those services and the friend spent less than $40 for 
the materials used in providing the services. (Roberti Advice 
Letter, No. A-85-002, copy enclosed.) 

On the other hand, gifts which are not truly personal in 
nature but are primarily related to business activities (such as 
money to be used for the official's business or to purchase busi­
ness property) must be disclosed on the official's statement of 
economic interest even if they are from a person with whom the 
official has a bona fide dating relationship. (Shea, supra). 

It follows from the above that truly personal gifts that you 
receive within the context of a dating relationship are not 
reportable and create no conflicts for you under the facts as 
discussed above. 

In our telephone conversation, you asked whether this advice 
would change if you were to marry the person whom you are dating. 
As previously mentioned, gifts from your spouse would not be 
considered "gifts" under the Act and therefore would not present 
conflict of interest problems. (Section 82029(b) (3).} However, 
your spouse's ownership interest in the law firm and your 
community property interest in his income are economic interests 
which could create potential conflicts of interest for you as to 
future contracting decisions. (Sections 82030, 82034 and 87l03(a) 
and (c).} In addition, Government Code section 1090 may affect 
your ability to contract with the law firm in which your spouse is 
a partner. 27 

If you have any further questions, do not hesitate to call me 
at (916) 322-5901. 

DMG:BMB:ld 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: Blanca M. Breeze 
Counsel, Legal Division 

We do not provide advice concerning laws other than the Act. 
Please consult the Attorney General's office regarding any 
possible conflicts under Section 1090. 
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OFFICE OF COUNTY COUNSEL 
COUNTY OF BUTTE 
25 COUNTY CENTER DRIVE i OROVILLE, CALIFORNIA 95965-3380/ (916) 538-7621 I FAX (916) 538-7120 

February 14, 1989 

SUSAN ROFF 

John H. Larson 
Chairman, Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. ~ 
J 

NEIL H, McCABE 
CHIEF DEPUTY COUNTY COUNSEL 

DAVID M, McCLAIN 
CHIEF DEPUTY COUNTY COUNSEL 

I am the County Counsel for Butte County. I would like the 
FPPC to render an opinion regarding a personal, social 
relationship I have with an attorney who is a partner in a law 
firm with whom the county contracts for legal services. 

I was hired as the Butte County Counsel on September 14, 
1987. As County Counsel, I am solely responsible for deciding 
which outside lawyers to retain for 1i tiga tion. I review the 
work and billings and I sign and authorize payment for each bill. 
On December 17, 1987 the Board of Supervisors authorized a 
contract for legal services with a law firm in Oroville. They 
are one of several law firms who have been retained by the county 
for litigation and other legal services. A single member of the 
firm does virtually all of the county work for the firm. 

In January, 1989 I began to have a social relationship with 
a partner in the firm, however not the attorney who does the 
county's legal work. On February 14, 1989 the Board of 
Supervisors authorized termination of the contract with the law 
firm and signed a new contract solely with the partner who had 
been performing the work on behalf of the firm. The new contract 
is between the county and the lawyer, a professional corporation. 
The fees and all monies generated from the county's work is 
assigned by him to a firm partnership which excludes the partner 

th whom I am having a personal, social relationship. Thus, my 
friend does not participate in any fees generated. from the Butte 
County legal work done by his partner. 

take all steps necessary to conduct myself within 
of the and regulat the FPPC administers. 

if out1 is 
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the guidelines of the laws and regulations the FPPC administers. 
Please let me know if the arrangement I have outlined here is 
satisfactory. 
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In addition, I have been mindful of the restrictions on 
gifts and, while not being certain this applies to a dating 
relationship, I have been paying for myself in almost all 
si tuations. Please let me know if there are guidelines to be 
followed in regard to my friend I s paying for meals, 
transportation, gifts, etc. 

I will be happy to supply you with additional information if 
you need it. I look forward to hearing from you soon. 

ve./.yy~r .. uIY~ ours, 
~" / 

C)~ / . 
~USAN ROFF}~ 

Butte County Counsel 
SR/kb 

John H. Larson 
Chairman, FPPC 
February 14, 1989 
Page 2 

In addition, I have been mindful of the restrictions on 
gifts and, while not being certain this applies to a dating 
relationship, I have been paying for myself in almost all 
si tuations. Please let me know if there are guidelines to be 
followed in regard to my friend I s paying for meals, 
transportation, gifts, etc. 

I will be happy to supply you with additional information if 
you need it. I look forward to hearing from you soon. 

v~/ry~r.uIY ... ours, 

8~ / 
SUSAN ROFF j. 

Butte County Counsel 
SR/kb 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Susan Roff 
Butte County Counsel 
25 County Center Drive 
oroville, CA 95965-3380 

Dear Ms. Roff: 

February 21, 1989 

Re: Letter No. 89-106 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on February 16, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Blanca Breeze an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

~ > ~'h ~!fl-L 
Diane M. Griffiths

L 

General Counsel 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 
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428 J Street, Suite 800 
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Dear Mr. ~ri:~ 
! v 

NEIL H. McCABE 

DAVID M McCLAIN 

I am the County Counsel for Butte County. I would like the 
FPPC to render an opinion regarding a personal, social 
relationship I have with an attorney who is a partner in a law 

rm with whom the county contracts for legal services. 

I was hired as the Butte County Counsel on September 14, 
1987. As County Counsel, I am sole ly responsible for deciding 
which outside lawyers to retain for 1 i tiga tion. I review the 
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been performing the work on behalf of the rm. The new contract 
is between the county and the lawyer, a professional corporation. 
The fees and all monies generated from the county's work is 
assigned by him to a firm partnership which excludes the partner 
with whom I am having a personal, social relationship. Thus, my 
friend does not participate in any fees generated from the Butte 
County legal work done by his partner. 

I wish to take all s s necessary to conduct myself within 
the guidelines of the laws and regulations the FPPC administers. 
Please let me know if the arrangement I have outlined here is 
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OFFICE OF COlJN'rV COLJNSI~L 
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:< iSAN ROr-F-

John H. Larson 
Chairman, Fair Political Practices Commission 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

,r ... l, . .) __ /1I-/ 

Dear Mr. ¥son: 
J 

NEil H McCABE 
i!\!l', 

OA\iiD M MCCLAIN 
,- , 
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firm does virtually all of the county work for the firm. 
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Supervisors authorized termination of the contract with the law 
firm and signed a new contract sole ly with the partner who had 
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is between the county and the lawyer, a professional corporation. 
The fees and all monies generated from the county's work is 
assigned by him to a firm partnership which excludes the partner 
with whom I am having a personal, social relationship. Thus, my 
friend does not participate in any fees generated from the Butte 
County legal work done by his partner. 

I wish to take all steps necessary to conduct myself within 
the guidelines of the laws and regulations the FPPC administers. 
Please let me know if the arrangement I have outlined here is 
satisfactory. 
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In addition, I have been mindful of the restrictions on 
gifts and, while not being certain this applies to a dating 
relationshlp, I have been paying for myself in almost all 
situations. Please let me know if there are guidelines to be 
followed in regard to my friend's paying for meals, 
transportation, gifts, etc. 

I will be happy to supply you with additional information if 
you need it. I look forward to hearing from you soon. 

V3ry tr~UlY 'lours, 
~;f;,r""\ 

)k,;)~' ... 1. 

C~USAN ROFF!~ 
Butte County Counsel 

SR/kb 
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