
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Luis F. Hernandez 
Associate City Attorney 
1243 Main street 
El Centro, CA 92243 

Dear Mr. Hernandez: 

March 30, 1989 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-118 

Your office has been asked to seek informal assistance 
on behalf of an undisclosed city planning commissioner with 
respect to his or her reporting duties under the Political 
Reform Act (the "Act").17 We are therefore treating your 
question as a request for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329(c) (copyenclosed).2/ 

QUESTIONS 

What are the reporting requirements under the Act with 
respect to income real property conveyed to the spouse of a 
planning commissioner by her parents and subsequently 
reconveyed to the parents? 

1. Is the planning commissioner required to disclose 
the receipt of the real property as a gift on Schedule F of 
his annual statement of economic interests? 

Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329 (c) (3) .) 
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2. Should the planning commissioner report these two 
transactions as an interest in real property, income or 
income from rental property on Schedule B, Schedule D or 
Schedule H-3 of his annual statement of economic interests 
(Form 721)? 

CONCLUSIONS 

1. The planning commissioner is not required to report 
the conveyance as a gift on Schedule F, because the 
conveyance is one that is excluded from the definition of 
"gift" under the Act. 

2. The planning commissioner must report the 
transactions on Schedules B, D, or H-3 to the extent 
applicable, unless he can prove that the conveyance was not a 
completed gift and therefore no interest was transferred by 
the attempted conveyance. 

FACTS 

In April 1988, the parents of a city planning 
commissioner's spouse conveyed two parcels of income real 
property located in the city to the commissioner's spouse. 
These parcels were conveyed to the spouse by grant deed, 
without consideration, as separate property. Neither the 
commissioner nor the commissioner's spouse had knowledge of 
the conveyance until December 1, 1988. 

Immediately upon learning of this conveyance, the 
commissioner's spouse reconveyed the two parcels of real 
property to the parents. It is your understanding that the 
parents of the commissioner's spouse did not intend to make a 
present transfer, but intended that the property pass to the 
commissioner's spouse only upon the death of both parents. 

Neither the commissioner nor the commissioner's spouse 
received income from either property. In addition, the 
commissioner and the commissioners's spouse did not pay any 
mortgage, taxes or insurance on the two properties. Although 
the grant deed from the parents-in-law was recorded, neither 
the commissioner nor the commissioner's spouse received any 
notices from the county tax assessor. 

ANALYSIS 

Planning commissioners are persons required by the Act 
to file annual statements of economic interests. The 
commissioners must report on those statements investments, 
interests in real property, and income, including gifts, 
received since the previous annual statement. The statement 
must include any investments and interests held during the 
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reporting period, whether or not held at the time of filing. 
(Sections 87200 and 87203.) The proper form for use in 
filing the annual statement is Form 721. 

Schedule F 

Schedule F of Form 721 is used to disclose reportable 
gifts. section 82028 defines a gift, in part, as follows: 

(a) "Gift" means, except as provided in 
subdivision (b), any payment to the extent that 
consideration of equal or greater value is not 
received ..•. 

(b) The term "gift" does not include: 

* * * 
(2) Gifts which are not used and which, 

within 30 days after receipt, are returned to the 
donor or delivered to a charitable organization 
without being claimed as a charitable contribution 
for tax purposes. 

(3) Gifts from an individual's spouse, child, 
parent, grandparent, grandchild, brother, sister, 
parent-in law, brother-in-law, sister-in-law, 
nephew, niece, aunt, uncle, or first cousin or 
spouse of any such person; provided that a gift 
from any such person shall be considered a gift if 
the donor is acting as an agent or intermediary for 
any person not covered by this paragraph. 

Section 82044 defines "payment" as follows: 

"Payment" means a payment, distribution, 
transfer, loan, advance, deposit, gift or other 
rendering of money, property, services or anything 
else of value, whether tangible or intangible. 

A review of the foregoing sections indicates that 
although a transfer of property without full and adequate 
consideration may have been made, the commissioner does not 
have to report the transaction on Schedule F as a gift. 
First of all, gifts given directly to an official's immediate 
family member are not gifts to the official unless used or 
disposed of by the official. (Regulation 18726.2 (a), copy 
enclosed.) Secondly, even if the property had been given 
directly to the commissioner, gifts from a "parent-in-law" 
are not included in the definition of "gift" as used in the 
Act, unless the parent-in-law is acting as an agent or 
intermediary for a reportable source of income. (Section 
82028 (b) (3).) No such facts are indicated here. 
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Schedules Bf 0 and H-3 

Whether any reporting would be required on Schedules B, 
D or H-3 depends upon whether a completed gift was made which 
would create an ownership interest in the real property at 
issue. If the transfer was not completed, no ownership or 
investment interest was created; no income was generated to 
the commissioner or the commissioner's spouse; and there 
would be no reporting requirement. 

Regulation 18726.1 sets forth the general rules 
regarding receipt and return of gifts. That regulation 
provides, in part, as follows: 

(a) Receipt of a Gift or Promise of a Gift. 
A gift is "received by" an official when it is 
delivered to the official and is not disposed of 
pursuant to subsection (b). If a gift is only 
offered, but the official rejects the offer or 
declines to accept the gift, no gift has been 
received. 

A gift is "provided to, received by, or 
promised to" an official at the time the offer is 
extended if the gift is offered to the official in 
such a manner that it is within the official's 
discretion whether or not to accept it and the 
official ultimately decides to accept the gift. A 
gift is deemed accepted if it is tendered and comes 
under the control of the recipient official and he 
or she neither returns it, donates it, nor 
reimburses the donor for it as provided in 
subsection (b) .... 

(b) General Rule 
Reimbursement of Gift. 
donated, or reimbursed 
the following manner: 

for Return, Donation or 
A gift may be returned, 

by the recipient official in 

(1) The official may return the gift to the 
donor or his or her agent or intermediary, unused, 
within 30 days of receipt. In this event the 
official has not received a gift .... 

(Emphasis added, copy 
enclosed. ) 

According to the facts that you have provided, the 
property was conveyed to the commissioner's spouse in April 
of 1988, and reconveyed in December of that same year. until 
December 1, 1988, the commissioner and the commissioner's 
spouse were unaware of the conveyance. The deed was not 
delivered to them. They were not informed of the 
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transaction, nor did they receive any official notice of the 
transfer such as, for example, a tax notice from the county 
assessor. However, you did indicate in our telephone 
conversation that the deed was recorded. 

Proper recordation of a deed is prima facie evidence of 
the existence and content of the original recorded document 
and its execution and delivery. Furthermore, this 
presumption is a presumption affecting the burden of proof, 
so that the burden would be on the commissioner's spouse to 
establish nondelivery. (California Evidence Code Section 
1600.) It would appear that this burden could be met under 
the facts as stated. The deed was never actually delivered. 
The commissioner and the commissioner's spouse were unaware 
of the conveyance. 

Since they were not informed of the transfer, it cannot 
be said that it was offered in a manner that gave the 
commissioner or the commissioner's spouse discretion whether 
or not to accept it. (Regulation 18726.1 (b).) Apparently 
they had no knowledge of nor any reason to know of the 
conveyance until December 1, 1988, at which point they 
returned the property. This would constitute a timely return 
of the gift, because the 30-day period to reject a gift does 
not commence until the official knows or has reason to know 
of the gift. (Duffy Advice Letter, No. A-84-084, copy 
enclosed.) 

In the event that the commissioner decides that the 
conveyance does need to be reported, the information to be 
reported would be minimal due to the separate property 
character of the conveyance. 

Assuming an interest of $1,000 or more, the commissioner 
would have to report the interest on Schedule B of the 
statement of economic interests even though title was in the 
spouse's name alone. Schedule B requires the disclosure of 
all interests in real property in which the official or his 
or her immediate family had a direct or indirect beneficial 
interest aggregating $1,000 or more at any time during the 
reporting period. (Sections 82033 and 87206.) 

No reporting would be required on Schedule D. Schedule 
o is used to report income other than loans, gifts and 
honoraria. with respect to spousal income, only the 
commissioner's community property interest is reportable. 
(Section 82030.) Absent other factors, property acquired by 
a married person as a separate property gift is his or her 
separate property together with the rents, issues, and 
profits thereof. (California civil Code Sections 5107 and 
5108.) Since the facts indicate that the property was 
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conveyed to the spouse as "separate property," there should 
be no income to report. 

Finally, if the property was rental property, and the 
commissioner's pro-rata share of receipts from anyone renter 
was $10,000 or more, the name of the renter would have to be 
disclosed on Schedule H-3. (Section 87207(b).) In this 
case, the commissioner would have no income from anyone 
renter of $10,000 or more, since all income would be the 
separate property of the spouse. (Section 82030.) 

If you have any questions concerning this letter, please 
contact me at (916)322-5901. 

DMG:MWE:aa 

Enclosures 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~-/!d~f 
By: Margaret W. Ellison 

Counsel, Legal Division 
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February 16, 1989 

Fair Political Practices Commission 
428 "J" Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 

RE: Request for Informal Assistance 

Gentlemen/Ladies: 

20500 

This Office has been asked to seek informal assistance on be­
half of a City Planning Commissioner, and the request is based 
on the facts that follow: 

In April 1988, the parents of a Ci Planning Commis­
sioner's spouse conveyed, without consideration by 
Grant Deed, two parcels of income real property 
located in the City to the Commissioner's spouse as 
separate property. Neither the Commissioner nor the 
Commissioner's spouse had knowledge of the conveyance 
until December I, 1988. Immediately upon learning of 
this conveyance, the Commissioner's spouse conveyed, 
without consideration by Grant Deed, the two parcels 
of real property back to the parents. Apparently, 
the parents had intended that the real property in 
question pass to the Commissioner's spouse only upon 
the deaths of both parents. Neither the Commissioner 
nor the Commissioner's spouse received income from 
either property. In addition, the Commissioner and 
the Commissioner's spouse did not pay any mortgage, 
taxes or insurance on the two properties. 

The questions presented are: (a) is the Planning Commissioner 
required to disclose the receipt of the real property on 
Schedule F of Form 721, Annual Statement, and (b) should the 
Planning Commissioner report these two transactions on Form 
721, Annual Statement, Schedule B, Schedule D and Schedule H-3, 
if applicable. 

Your assistance in this matter will be ly appreciated. 

L Darrow 
eH\,' /;:hH'fH·>lY 

Office of the City 

1243 :v131:1 Str,,~et 

EJ Centro," CA 92243 
(619; 352-7731 
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If you need any additional information concerning this matter, 
please feel free to call this Office at (619)352-7731 or write 
to the above address. 

Sincerely, 

OFFICE OF THE CITY ~.TTORNEY 

Luis F. Hernandez 
Associate City Attorney 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Luis F. Hernandez 
Associate City Attorney 
1243 Main street 
EI Centro, CA 92243 

Dear Mr. Hernandez: 

February 22, 1989 

Re: Letter No. 89-118 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on February 21, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

G~~. Vl, ,/J-ffJ:t; 
Diane M. Griffiths ve' 
General Counsel 
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