
California 
Fair Political 
Practices Commission 

William H. Davidge 
543 Fifth street 
Solvang, CA 93463-2616 

Dear Mr. Davidge: 

March 16, 1989 

Re: Your Request For Advice 
Our File No. A-89-134 

This is in response to your request for advice regarding your 
responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the 
Political Reform Act (the "Act") .1/ 

QUESTION 

Are frequent exchanges of restaurant meals between friends 
reportable gifts? 

CONCLUSION 

Restaurant meals exchanged between friends are reportable 
gifts unless an exception applies as discussed below. 

FACTS 

You are a planning commissioner in the City of Solvang. You 
and a friend dine together at restaurants approximately 50 times 
during the course of the year. Your friend pays for some offfthe 
meals and you pay for others. The value of the meals provided by 
each party is approximately equal. 

Your friend, who is not a lobbyist, is a 50% owner of a 
corporation which owns a restaurant in the city where you are a 
planning commissioner. Many of the meals for which you do not pay 
are provided to you by your friend in this restaurant. You do not 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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know whether your friend is paying for these meals or whether her 
corporation is absorbing the cost of the meals. 

ANALYSIS 

As an elected officer as defined in Section 82020, you must 
file an annual statement disclosing your investments, your 
interests in real property, and your income during the period 
since the previous statement. (Section 87203.) Gifts, including 
any gift of food or beverage, constitute "income" for reporting 
purposes. (Section 82030(a).) 

section 87207 requires the disclosure of certain information 
about gifts totalling $50 or more in value. The public official 
who is the recipient of the gifts must disclose the name, address 
and business activity of the donor and the amount and date on 
which the gifts were received. (section 87207(a) (1)-(4).) 

The Commission has distinguished between gifts of friendship 
and gifts intended to influence officials in carrying out their 
duties. Gifts of friendship have not been consid~red to be within 
the purview of the Act. For example, in the ~ opinion, the 
Commission determined that the volunteer services of a neighbor to 
repair a fence on Mr. Cory's property were not reportable. (See 
In re ~ (1975) 1 FPPC 153, 154, copy enclosed.) 

Just as volunteer services in political 
campaigns represent little threat to the 
electoral process and, therefore, are excluded 
from the definition of "contribution," section 
82015, everyday acts of fellowship constitute 
little threat to the integrity of public 
officials. 

In re ~, supra at 155. 

Voluntary personal services provided by a friend are not 
reportable gifts if (1) the neighbor or friend is not in a busi­
ness or trade that provides those services; and (2) the neighbor 
or friend spent less than $50 to provide the service. (Roberti 
Advice Letter, No. A-85-002.) Because your friend is in the busi­
ness of providing meals through her ownership in a restaurant 
where you often dine, and because the total cost of the meals 
provided by your friend presumably exceeds $50 in anyone year, 
this exception would not apply to you. 

Similarly, the Commission has consistently advised that truly 
personal gifts to a public official are not prohibited and do not 
have to be disclosed under the provisions of the Act when two 
persons are engaged to be married or are engaged in an established 
"bona fide dating relationship." In such a relationship, truly 
personal gifts, such as gifts of entertainment, meals, personal 
property or expenses involved in recreational travel, need not be 
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disclosed in an official's statement of Economic Interests. 
Advice Letter, No. A-84-085, copy enclosed.) 

Conversely, all other restaurant meals for which you have not 
paid must be reported as gifts if, in the aggregate, they exceed 
the sum of $50 in anyone year. (Section 87207(a) (1).) 

Because your friend has a proprietary interest in a 
restaurant where you often dine, if the service is provided by the 
business entity, the meals constitute a reportable gift. On the 
other hand, if your friend pays for the meals, and if you and your 
friend have a bona fide dating relationship, the meals are not 
reportable gifts. 

I trust this letter has provided answers to your questions. 
Should you have any further questions, I may be reached at (916) 
322-5901. 

DMG:BB:ld 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~~-) /', ,": 

By: - "Blanca-M. Breeze 
Counsel, Legal Division 
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fEB 231989 WILLIAM H. DAVIDGE 
543 Fifth Street 

Solvang, CA 93463-2616 
(805) 688-5270 

FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

RE: Form 721 

Dear Sir or Madam: 

February 19, 1989 

I am attempting to complete Form 721 and don't know how to 
handle a particular situation. 

A friend of mine and I dine together in restaurants 
frequently (maybe 50 times a year). Sometimes I pay for the 
meal and sometimes she pays for the meal. I would estimate 
the value of the meals provided by each party is approxi­
mately equal. She owns 50% of a corporation that owns a 
restaurant in the city where I am a planning commissioner. 
Many of the meals I do not pay for are provided in that 
restaurant. I am not aware if she is paying for the meal as 
an individual or if the corporation is paying for the meal. 
She is not a lobbyist. I see in the Manual for Form 721 
that "Gifts approximately equal in value exchanged between 
you and an individual, other than a lobbyist, on holidays, 
birthdays or similar occasions" need not be disclosed. It 
would seem socially strange to always ask for separate 
checks when dining out. Should these exchanges of fare be 
considered gifts? If so, what is your interpretation of 
"SIMILAR OCCASIONS"? Do the exchanges of gifts have to take 
place on the same day to be exempt (i.e. If I buy dinner on 
Memorial Day and she buys dinner of equal value on July 4th, 
do I have to report the July 4th dinner)? 

I would appreciate direction from you as to how this matter 
should be handled. If you need further clarification on any 
matter, please let me know and I will try to supply the informa­
tion. 

Sincerely, 

William H. Davidge 

t'.1HD: ged 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

William H. Davidge 
543 Fifth street 
Solvang, CA 93463-2616 

Dear Mr. Davidge: 

March 2, 1989 

Re: Letter No. 89-134 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on February 23, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Blanca Breeze an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information 'is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, 

DMG:plh 
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