
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Marc Effron 
Project Manager 
R & L Consulting Group 

March 3, 1989 

10670 Treena street, suite 210 
San Diego, CA 92131 

Re: Our File No. I-89-139 

Dear Mr. Effron: 

You have requested advice concerning the duties of an unnamed 
city councilmember under the Political Reform Act (the "Act") .1/ 
The Commission does not provide advice to a third party about the 
conduct of a public official unless the third party is the 
authorized representative of the public official and discloses the 
name of the official. (Section 83114; Regulation 18329(c), copy 
enclosed.) Therefore, we decline to provide the advice you have 
requested. 

Enclosed is a copy of a complaint form. If your questions 
relate to a public official's past conduct and you believe that 
conduct is in violation of the Act, you may file a complaint with 
the Commission's Enforcement Division. please contact the 
Enforcement Division at (916) 322-6441 if you have any questions 
about the complaint procedure. 

DMG:KED:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

fj'HrA'O~ t, '~-v~ 
By: Kathryn E. Donovan 

Counsel, Legal Division 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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State of California 

Memorandum 

To 

From 

Subject : 

File No. M-89-140 

FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
Kathy Donovan 

Recall Elections and contribution Limits 

Date 
March 3, 1989 

We recently received a request for telephone advice regarding 
application of the contribution limits to a recall campaign in 
Orange County. Diane and I discussed this, and we have decided to 
advise that the contribution limits do not apply to recall 
elections because those elections are ballot measure elections. 
(See Section 82043, which defines "measure.") 

Therefore, the proponents of a recall effort are not subject 
to the contribution limits. The elected official who is the 
object of the recall campaign also can raise money in unlimited 
amounts for defense against the recall campaign; however, he or 
she must establish a separate committee specifically for this 
purpose and not use that money for anything else. If the elected 
official follows this procedure, the money collected from 
contributors by the recall defense committee does not count 
towards the contribution limits for the official's candidacy 
committee(s). 
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10670 TREENA STREET 

SUITE 210 

SAN DIEGO. CA 92131 

(619) 586-7993 

February 22, 1989 

Fair Political Practices Commission 
428 J street, Suite 800 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear S or Madam: 

I am in need of a written opinion on the following 
situation: 

Councilperson X was elected in April 1986, and had a 
surplus of campaign funds remaining. The 
Councilperson will be for re-election in April 
1990, and has not filed a Form 501. 

QUESTION: 

1. Can the Councilperson conduct a voter attitude 
and issue awareness survey, which would be for 
general public release, with the existing funds, 
without declaring candidacy and filing a SOl? 

2. If this is legal, can a survey question be 
phrased, ·What individual would you vote for, if 
the Mayoral elections were held today?n, if no 
potential responses were given? 

Please feel free to contact me if you need additional 
clarification on this matter. 

R & L CONSULTING GROUP, INC. 

Marc 
project 
Governmental & Political irs 

ME/ca 
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Governmental & Political Affairs 
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