
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Darrell W. Larsen 
County Counsel 
County of Sutter 
463 Second Street 
Yuba city, CA 95991 

Dear Mr. Larsen: 

April 6, 1989 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-143 

You have requested advice concerning application of the 
conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the 
"Act") 1/ to your duties as the Sutter County Counsel. The follow­
ing advice is based upon the facts provided in your letter. 

In addition, our advice is limited to provisions of the Act. 
We cannot provide advice about other conflict-of-interest laws, 
such as Government Code section 1090. You should consult the 
Attorney General about section 1090. 

QUESTION 

Under the Act, must you disqualify yourself from participat­
ing in a decision to contract with a law firm to provide legal 
services to the county, if an attorney with the law firm is one of 
several persons who invested in rental property in which you have 
an interest? 

CONCLUSION 

You may participate in decisions regarding a Sutter County 
contract with the law firm. Based on the facts provided, you do 
not have an economic interest in either the law firm or the 
attorney. 

FACTS 

You and your wife hold a 50-percent interest in a note and 
deed of trust on certain rental property which was sold in 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
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December of 1988. You and your wife had co-owned the property 
with several other people. The other investors are Mr. R and his 
wife, who hold a 2~-percent interest, and Mr. R's relative, who 
holds a 47~-percent interest. Additionally, Mr. R and his wife 
and you and your wife have filed a lawsuit for property damage 
caused by third parties. 

Mr. R, who is an attorney in sutter county, has a financial 
relationship with the M law firm, pursuant to which he receives 
periodic income. You do not know the specifics of such relation­
ship, other than that it is not a partnership. Since the M law 
firm is actively involved in the representation of public enti­
ties, it is conceivable that Sutter County will contract for legal 
services with this firm in the future. 

ANALYSIS 

The Political Reform Act prohibits a public official from 
making, participating in, or using his official position to influ­
ence a governmental decision in which he knows or has reason to 
know he has a financial interest. (section 87100.) A public of­
ficial has a financial interest in a decision if it is reasonably 
foreseeable that the decision will have a material financial ef­
fect, distinguishable from its effect on the public generally, on 
the official or a member of his immediate family or on, among 
other things: 

(a) Any business entity in which the public 
official has a direct or indirect investment worth 
one thousand dollars ($1000) or more. 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth 
one thousand dollars ($1000) or more. 

(c) Any source of income, other than gifts 
and other than loans by a commercial lending 
institution in the regular course of business on 
terms available to the public without regard to 
official status, aggregating two hundred fifty dol­
lars ($250) or more in value provided to, received 
by or promised to the public official within 12 
months prior to the time when the decision is made. 

(d) Any business entity in which the public 
official is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management. 

(Section 87103.) 
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You may not participate in a decision if it is reasonably 
foreseeable that the decision will have a material financial ef­
fect on any real property in which you have an interest or any 
person or entity who was a source of income to you within the 12 
months preceding the decision. (Section 87103(b) and (c).) 
Under the Act, your interest in the deed of trust is an interest 
in real property. (Section 82033.) Based on the facts provided, 
the decision to contract with the M law firm will not foreseeably 
affect the real property in which you have an interest. 

The facts in your letter also require us to determine if you 
have a source of income which would be affected by the contract 
decision. Section 82030 defines income as the proceeds from any 
sale and Ita pro rata share of any income of any business entity or 
trust in which the individual or spouse owns, directly, indirectly 
or beneficially, a 10-percent interest or greater." You and your 
wife held a 50-percent interest in certain rental property which 
was sold in December of 1988. From late 1987 until the sale of 
the property, Mr. R and his wife held a 2~-percent interest in the 
property. Therefore, if you and your wife derived $250 or more 
from either the rental or the sale of the property within the past 
12 months, the renter, the purchaser, or both, were sources of 
income to you. Based on the facts provided, the decision to 
contract with the M law firm will not foreseeably affect these 
persons. 

We next inquire as to whether you have an investment interest 
in Mr. R. Although it is clear from the facts provided that Mr. R 
is not a direct source of income, the underlying question is 
whether you have an investment interest in him because of your 
previous combined ownership interests in the rental property. For 
purposes of the Act, your combined ownership interests in the 
rental property constituted an "investment" in a Ifbusiness 
entity. If (See Sections 82005 and 82034.) 

In In re Nord (1983) 8 FPPC Ops. 6 (copy enclosed), the 
Commission considered whether a partner in a partnership has an 
investment interest in both the partnership and his business 
partners. The Commission held that, in a closely held partnership 
(35 or fewer partners) with two or fewer controlling general 
partners, the partners have an investment interest in both the 
partnership and the controlling general partners. However, we 
conclude that the holding in Nord does not apply to the facts you 
have presented. 

Since the property has been sold, you and Mr. R are no longer 
business partners, nor does any partnership appear to now exist. 
Thus, we conclude that you do not have an investment interest in 
Mr. R, or in any business entity which you co-owned with Mr. R. 
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Therefore, a county contract with the M law firm, which may 
indirectly affect Mr. R, would not have an effect on any business 
entity or any real property in which you have a direct investment 
or in which you are a partner, since you and Mr. R sold the 
property in 1988. (Section 87103(a), (b) and (d).) 

Under the Act, since you do not have a financial interest 
which would affect your participating in or making decisions 
regarding Sutter County contracting with the M law firm for legal 
services, you may participate in such decisions. 

This letter does 
covered by laws, such 
not part of the Act. 
if you require advice 

not address conflict-of-interest matters 
a Government Code section 1090, which are 
Please contact the Attorney General's office 
on section 1090. 

If you have any further questions regarding this matter, 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:JRS:plh 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

By: ~~ Ji R. Stecher 
Co sel, Legal Division 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Darrell W. Larsen 
sutter County Counsel 
463 Second street 
Yuba City, CA 95991 

Dear Mr. Larsen: 

March 6, 1989 

Re: Letter No. 89-143 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on March 3, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jill Stecher an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information needed, you should expect a response within 21 
working days f your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

~~~~h~ ~#-d 
Diane M. Griffiths Cy .. 
General Counsel 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 
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