
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Arthur Forcier 
11783 Laurelcrest Dr. 
Studio City, CA 91604 

Dear Mr. Forcier: 

March 31, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File Nos. 1-89-157, 1-89-158 and 
1-89-159 

You have sent three separate letters requesting advice on 
various aspects of the Political Reform Act (the "Act").l/ In 
your letters, you do not indicate that you are requesting this 
advice on behalf of any particular candidate or committee. In 
addition, your letters include several general and hypothetical 
questions. Accordingly, we consider your letters to be requests 
for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copy 
enclosed).2/ 

The answers to many of the questions you have asked depend 
entirely on the specific facts presented. Because the questions 
you have asked are hypothetical or very general, we can provide 
only the following general advice. We have enclosed a copy of the 
Interim Information Manual on Proposition 68 and Proposition 73 to 
assist you with general questions in the future. 

In your letter of February 6, 1989, you ask several questions 
about "independent campaigns" and limitations on independent 
expenditures. In a previous letter to you (Forcier Advice Letter, 
No. 1-89-058), we responded to the question about "independent 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, ~ seq. All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329 ec) (3).) 
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campaigns." The Act does not limit independent expenditures in 
any manner. (See Federal Elections Commission v. National 
Conservative Political Action Committee (1985) 105 S. ct. 1459.) 

In your February 6 and February 9 letters, you also ask 
several questions about valuation of space on mailers and services 
received from vendors. If a candidate or committee receives any 
payment for less than full or adequate consideration, the 
candidate or committee has received a contribution, unless it is 
clear from the surrounding circumstances that the payment was not 
made for political purposes. (Section 82015.) A "payment" 
includes anything of value, such as money, goods, services, or a 
discount or rebate in the price of an item not extended to the 
public generally. (Sections 82015 and 82044; Regulation 18215, 
copy enclosed.) The value of a contribution is its fair market 
value (i.e., the price a willing buyer would pay a willing 
seller) • (Section 82025.5.) 

Therefore, the fact that different candidates or committees 
have negotiated different prices for the same goods or services 
does not, of itself, means that those who paid the lowest prices 
have received a contribution. Moreover, the value of a contribu­
tion to a candidate or measure is not necessarily based on the 
political "importance" of the elective office or ballot measure. 
Enclosed is a copy of an advice letter which provides guidance for 
determining the value of a candidate's proportionate share of 
space in political mailers. (Rutberg Advice Letter, No. A-87-
292. ) 

In your February 9 letter, you ask about "application of 
Proposition 73 and other election laws" to candidates for 
political party county central committee elective positions. The 
term "candidate" for purposes of the Act, including Proposition 
73, is defined as any candidate for elective office, including a 
candidate for membership on a county central committee of a 
qualified political party. (Sections 82007 and 82023.) Thus, 
candidates for political party county central committees generally 
are subject to the same duties and prohibitions under the Act as 
candidates for other elective office. 

In your February 16 letter, you also ask about involvement of 
elected officials in political party county central committees. 
In the future, the Commission will be examining application of 
Proposition 73 to elected officials who are candidates for or 
members of political party county central committees. We 
anticipate that a regulation clarifying that political party 
county central committees are not controlled committees will be 
noticed for adoption in June. In addition, we expect that the 
general subject of the effect of campaign finance reform on 
political parties and political action committees will be 
discussed at the May Commission meeting. 
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In your February 16 letter, you also ask various questions 
about the contributions limits of the Act. Those limits are sum­
marized on page 8 of the enclosed interim information manual. You 
also asked about the ability of an elected official to serve on 
the board of directors of an organization that contributes to 
candidates for state and local elective office. The answer to 
this question depends on whether the organization becomes a 
controlled committee as a result of the elected official's 
participation. Please refer to the copies of advice letters we 
have previously provided to you for a general discussion of this 
subject. 

In the February 16 letter, you ask for general information 
about the "elements or qualifications or ingredients for a PAC." 
Proposition 73 created two types of PACs, the "political commit­
tee" and the "broad based political committee." Please consult 
Section 85102 and Regulations 18502 and 18502.1 (copies enclosed) 
for the definition of these terms. You also asked a series of 
questions about loans between unions and their PACs. A loan of 
money to a PAC is a contribution (Sections 82015 and 82044), and 
therefore is subject to the contribution limits and disclosure 
requirements of the Act. Similarly, forgiveness of a loan is a 
contribution. (Section 82015.) We cannot provide more specific 
advice without specific facts and the information that you are 
requesting this advice on behalf of a particular union. 

Finally, in your February 16 letter, you ask whether 
volunteer professional services provided to a candidate are 
nonmonetary contributions to the candidate. Volunteer services 
provided to a candidate without expectation of any payment from 
the candidate or a third party are not contributions, pursuant to 
Section 82015. However, if the person providing the services 
requests or expects payment at a future date, the services are not 
"volunteer" services and may be nonmonetary contributions. 
similarly, if a third party compensates the person providing the 
services to the candidate, the third party has made a nonmonetary 
contribution to the candidate. Enclosed are two advice letters 
which discuss this subject. (Olson Advice Letter, No. A-87-318; 
Kornswiet Advice Letter, No. 1-88-238.) 

We are preparing to publish a manual on Propositions 68 and 
73 which will provide you with more assistance with these ques­
tions in the future. In the meantime, please remember that we 
cannot provide specific advice without specific facts, the 
identity of the person on whose behalf you are seeking advice, and 
a statement indicating that you have been authorized to seek the 
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advice. If you have any questions about these requirements, 
please contact me at (916) 322-5901. 

DMG:KED:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

~f kJvL ~ t ])1,'/,."-1, " f'---r-
\ :\ 

By: Kat~ryn E. Donovan 
Counsel, Legal Division 
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Fair Political Practices Committee 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804 

To Whom It May Concern: 

Arthur Forcier 
11783 Laurelcrest Dr. 
Studio City, CA 91604 
February 6, 1989 

Do California's present election laws permit individuals or organizations or P ACS to 
conduct independent campaigns in support of or in opposition to a candidate? 

Can one work with a candidate on one or more programs and run other programs in 
support of the candidate without discussing them with the candidate and be considered to 
be independent on the non-discussed programs, e.g., work together on 3-mailing programs 
but do a 4th-mailing program independently? 

Are there limits to independent expenditure in terms of amounts of money or as to types 
of media used such as radio or billboards or mail or as to types of voters such as members 
of the PAC organization or all voters, etc.? 

In determining the·value of a mailer, is the value divided equally among all candidates 
supported on the mailer or is it divided according to space allocation or type size or colors 
used or location or art work, etc.? For example: 

If one has six candidates on a $6,000 mailer and each has equal space, is $1,000 allocated 
to each candidate? If say the Mayoral candidate has 90% of the space, does that mean 
that it is a $5,400 non-monetary contribution and in violation of non-independent non­
monetary contributions rules? Would it violate independent non-monetary expenditures? 
What if there are six candidates on a $6,000 mailer but three of the candidates are running 
in the City of Los Angeles (about 1.5 million voters) and three are running in an area 
larger than the city (say 3 million voters)? Does that mean the three in the city are 
allocated about $650 each and the three in the larger area about $1,300 each? 

If one refuses to pay the first price a vendor asks and he or she lowers the price, is that a 
contribution or expenditure by the vendor? How is that valued? Can there be different 
prices according to importance of an office or measure? 

o;;~ 
Arthur Forcier 
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