
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Gertrude L. Hill 
city Clerk-Treasurer 
city of Whittier 
13230 Penn street 
Whittier, CA 90602-1772 

Dear Ms. Hill: 

May 22, 1989 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. I-89-160 

This is in response to your request for information on behalf 
of the members of the City of Whittier Planning Commission 
concerning their duties under the conflict-of-interest provisions 
of the Political Reform Act (the "Act").l Since your request does 
not refer to a specific governmental decision, we are treating 
your question as a request for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329 (c) (copy enclosed).2 

QUESTIONS 

1. Can a planning commission make a governmental decision 
when a majority of its members declare a conflict of interest? 

2. How can the planning commission make the decision? 

3. Can a planning commissioner participate in a decision in 
order to provide a quorum? 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Section 
18329 (c) (3).) 
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4. Can a commissioner discuss an issue once he or she has 
declared a conflict of interest? 

5. Can a commissioner discuss an issue after he or she is 
selected to complete a quorum under the rules of legally required 
participation? 

CONCLUSIONS 

1. Assuming that neither the city's ordinances nor other 
laws permit resort to an alternate method for making a 
governmental decision, the Act permits a planning commissioner to 
participate in a decision to the extent that his or her participa­
tion is legally required in order to obtain a quorum for the ac­
tion or decision to be made. 

2. Any members who are not disqualified must be part of the 
quorum. The remaining members necessary to constitute a quorum 
may be chosen from among the disqualified members by lot or other 
random means of selection. 

3 and 5. A disqualified commissioner who is chosen at random 
to participate in the quorum may vote, but his participation is 
otherwise limited to what is legally required. He may not 
participate in the discussions. Pending amendments to Regulation 
18701 would permit participation in the discussions during public 
meetings. 

4. Once a commissioner has declared a conflict of interest, 
he or she may not discuss or otherwise participate in the decision 
nor use his or her position to influence any member, officer, 
employee or consultant of the commission. The only exception to 
this is when the commissioner's participation in the decision is 
"legally required," as discussed above. 

FACTS 

Recently, the city of Whittier Planning commission was unable 
to take action on an issue because four of its five members 
declared a conflict of interest. The city is in the process of 
rebuilding certain areas with respect to destruction caused by the 
1987 earthquake. You anticipate facing repeated conflicts of 
interest and would like guidance on how to proceed in the event 
that a majority of the commission has a conflict. 

ANALYSIS 

A planning commissioner is a public official. (Section 
82048.) A public official who has a conflict of interest with 
respect to a particular decision may not make, participate in mak­
ing or in any way use his or her official position to influence 
the decision. (Section 87100.) This means that the official may 
not vote on the decision, participate in the negotiations, advise 
or make recommendations, give an opinion, contact, appear before 
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or otherwise attempt to influence any member, officer, employee or 
consultant of the agency. (Regulations 18700 and 18700.1, copies 
enclosed. ) 

section 87100 does not prevent any public official from mak­
ing or participating in the making of a governmental decision to 
the extent that his or her participation is legally required in 
order for the action or decision to be made. The fact that an 
official's vote would be needed to break a tie does not make his 
or her participation legally required. (section 87101.) 

If local ordinances or other laws recognize some alternative 
method for making the decision, the official's participation is 
not legally required. For example, if local ordinance permitted 
the city council to make a governmental decision in the event that 
the planning commission was unable to act, the city council would 
represent an alternative source of decision. In such a case, the 
rule of legally required participation could not be used to allow 
a disqualified planning commissioner to participate in the deci­
sion. 

If a public official who has a financial interest in a deci­
sion is legally required to make or to participate in making such 
a decision, he or she must: 

(1) Disclose as a matter of official 
public record the existence of the financial 
interest: 

(2) Describe with particularity the 
nature of the financial interest before he or 
she makes or participates in making the deci­
sion: 

(3) Attempt in no way to use his or her 
official position to influence any other 
public official with respect to the matter; 

(4) state the reason there is no 
alternative source of decision-making author­
ity; 

(5) Participate in making the decision 
only to the extent that such participation is 
legally required. 

(Regulation 18701(b), copy 
enclosed. ) 

Legally required participation is to be construed as a 
statutory analogue to the common law "rule of necessity." (In re 
Maloney, 3 FPPC Ops. 69, 74, copy enclosed.) Under this rule, 
where an administrative body has a duty to act upon a matter 
before it and is the only entity capable to act in the matter, the 
fact that its members may have a personal interest in the result 
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does not disqualify them. (Gonsalves v. City of Dairy Valley, 
(1968) 265 Cal. App. 2d 400, 404.) However, Regulation 18701{c) 
requires a narrow construction of "legally required participa­
tion." This has been interpreted by the Commission to require 
that steps be taken to minimize the bias that may result from the 
participation of individuals who are financially interested in the 
decision. (In re Hudson, 4 FPPC Ops 13, 17, copy enclosed.) 

Therefore, unlike the common law, the Commission requires 
that only so many financially interested persons participate in 
the decision as may be necessary to constitute a quorum. (Hudson, 
supra.) An otherwise disqualified member may not be selected to 
make up a quorum if a quorum can be convened of other members who 
are not disqualified, whether or not such other members are actu­
ally present at the time of the disqualification. (Regulation 
18701(c) (2).) The preferred procedure for selecting which 
disqualified member(s) will participate is by lot or other random 
means of selection. (Hudson, supra, at p. 18.) 

Thus, to the extent that the planning commission cannot 
achieve a quorum by any other means, members who would otherwise 
be disqualified may be chosen at random to participate in the 
decisions in accordance with the procedure outlined above. The 
commissioners chosen may each vote, but they may not participate 
in discussions. (Miranda Advice Letter, No. 1-88-373; Skousen 
Advice Letter, No. A-88-162, copies enclosed.)3 

If you have any further questions regarding this matter 
please contact me at (916) 322-5901. 

KED:MWE:aa 

Enclosures 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

, -.":-7-. 'v7 . / /~/! / I 1/;.//'; 
"/ ,/ L·~-- ---"/ /t/ l>:eL-' /' (T/'" -

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 

3 The Commission has noticed amendments to Regulation 18701 which 
would permit the planning commissioners to engage in discussions 
during public meetings, in addition to voting on decisions when 
their participation is legally required. A copy of the notice and 
text of the amendments is enclosed. These amendments will be 
considered for adoption on June 6, 1989. 

Our File No. 1-89-160 
Page 4 

does not disqualify them. (Gonsalves v. City of Dairy Valley, 
(1968) 265 Cal. App. 2d 400, 404.) However, Regulation 18701(c) 
requires a narrow construction of "legally required participa­
tion." This has been interpreted by the Commission to require 
that steps be taken to minimize the bias that may result from the 
participation of individuals who are financially interested in the 
decision. (In re Hudson, 4 FPPC Ops 13, 17, copy enclosed.) 

Therefore, unlike the common law, the Commission requires 
that only so many financially interested persons participate in 
the decision as may be necessary to constitute a quorum. (Hudson, 
supra.) An otherwise disqualified member may not be selected to 
make up a quorum if a quorum can be convened of other members who 
are not disqualified, whether or not such other members are actu­
ally present at the time of the disqualification. (Regulation 
18701(c) (2).) The preferred procedure for selecting which 
disqualified member(s) will participate is by lot or other random 
means of selection. (Hudson, supra, at p. 18.) 

Thus, to the extent that the planning commission cannot 
achieve a quorum by any other means, members who would otherwise 
be disqualified may be chosen at random to participate in the 
decisions in accordance with the procedure outlined above. The 
commissioners chosen may each vote, but they may not participate 
in discussions. (Miranda Advice Letter, No. 1-88-373; Skousen 
Advice Letter, No. A-88-162, copies enclosed.)3 

If you have any further questions regarding this matter 
please contact me at (916) 322-5901. 

KED:MWE:aa 

Enclosures 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

, --7-);7 fr /// ~/:!:/ 
/./,; L-/-~r -(f,./ / .. i;'t::--: 

/' c)/ -

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 

3 
The Commission has noticed amendments to Regulation 18701 which 

would permit the planning commissioners to engage in discussions 
during public meetings, in addition to voting on decisions when 
their participation is legally required. A copy of the notice and 
text of the amendments is enclosed. These amendments will be 
considered for adoption on June 6, 1989. 



s 

1989 

Staff At 

P» () ® Lio:< 8 07 
Sacran1ent.O CI\ 958 4 

s letter is in 
c()nver s 

a recent. 

f 

of }'es 
abili. 

Plann 
an issue 

, . ,~ 

1.' /4-

referEl1:1Ce to our te, 

the 
U11d.ble to take 

Comm.iss 
ffi2mOer declared a fIie 

for 
the 

,::1EJP:C(~'C~ a tue 
S() trlcl t a '.>~lr 

tr:e rE~C'c<ra S:hC)tlld. 
future. Plec~se 

9 your response 
i ab.1.e 

c)CC~llr 

comments concerning 

GO\Ier-rlrnerlt Cc)ae Section, 87101 

vJl-leth(;l:'" 
21 TIla j (j r_~ 
Gf :L 

Cl'UC)rUfC1 

co. C~ ()Inn: iss 

F,3rt 
i Cl. 



H:.build 
ed 

on 

C; () IT il11U J1 i 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Gertrude L. Hill 
city Clerk-Treasurer 
13230 Penn street 
Whittier, CA 90602-1772 

Dear Ms. Hill: 

March 14, 1989 

Re: Letter No. 89-160 

We received your letter requesting confirmation of advice 
under the Political Reform Act on March 13, 1989. Your letter has 
been assigned to Lill Spitz for response. If you have any 
questions, you may contact Ms. spitz directly at (916) 322-5901. 

If the letter is appropriate for confirmation without further 
analysis, we will attempt to expedite our response. A confirming 
response will be released after it has gone through our approval 
process. If the letter is not appropriate for this treatment, the 
staff person 'assigned to prepare the response will contact you 
shortly to advise you. In such cases, the normal analysis, review 
and approval process will be followed. 

You should be aware that your letter and our response are 
public records which may be disclosed to any interested person 
upon receipt of a proper request for disclosure. 

Sincerely, 

DMG:plh:confadv1 
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7',,( tl~1--L.J:_ '---1/1.--1. 0u r I-<..;f-t.c--J 

if J ~1{;~ !:x(L 
Diane M. Griffiths 0 
General Counsel 

DMG:plh:confadv1 
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