
California 
Fair Political 
Practices Commission 

The Honorable Ross Johnson 
Assembly Minority Leader 
state Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Johnson: 

March 21, 1989 

Re: Ybur Request for Advice 
Our File No. I-89-165 

You have requested confirmation of oral advice provided to 
you regarding the Political Reform Act (the "Act,,)l/, as amended 
by Proposition 73. Because your request does not involve a 
specific factual situation, we are treating your request as one 
for informal assistance. 2/ 

with one point of clarification, this confirms that your 
letter accurately reflects the oral advice provided to you with 
respect to the appropriate uses of "restricted funds" under 
Regulation 18536.2. Your letter indicates that restricted funds 
provided to a broad based political committee may be used for 
purposes other than contributions for or against a candidate. 
The clarifying point is that restricted funds provided by a 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 18329 
(c)(3).) 
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person3/ to a broad based political committee may be used for 
purposes "other than to support or oppose a candidacy for elective 
office." For example, the broad based political committee may use 
the restricted funds for payment of overhead expenses and expenses 
for voter registration and non-partisan get-out-the-vote drives. 
(Regulation 18536.2(c) (2).) It may not use the restricted funds 
to make an independent expenditure to expressly advocate the 
election or defeat of any candidate for state or local office. 
(Regulation 18536.2(b) (2).) A copy of your incoming letter is 
attached. 

If you have any further questions, please contact me at (916) 
322-5901. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 

Gen;r-c5jns1/k ~-
By: John G. McLean 

J Counsel, Legal Division 

DMG:JGM:ld 

Enclosure 

3/ As indicated in your letter, this advice does not apply to 
candidates or candidate controlled committees. 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Ross Johnson 
Member of the Assembly 
state Capitol 

March 16, 1989 

P.O. Box 942849 
Sacramento, CA 94249-0001 

Re: Letter No. 89-165 

Dear Assemblyman Johnson: 

We received your letter requesting confirmation of advice 
under the Political Reform Act on March 15, 1989. Your letter has 
been assigned to John McLean for response. If you have any 
questions, you may contact Mr. McLean directly at (916) 322-5901. 

If the letter is appropriate for confirmation without further 
analysis, we will attempt to expedite our response. A confirming 
response will be released after it has gone through our approval 
process. If the letter not appropriate for this treatment, the 
staff person assigned to prepare the response will contact you 
shortly to advise you. In such cases, the normal analysis, review 
and approval process will be followed. 

You should be aware that your letter and our response are 
public records which may be disclosed to any interested person 
upon receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh:confadv1 

sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 
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SACRAMENTO OFFICE 

ST ATE CAPITOL 
P.O. SOX 942849 

SACRAMENTO. CA 94249-0001 
(91 6) 445·7448 

DISTRICT OFFICE J\ss~mhlVi 
1501 NORTH HARBOR BOUL.EVARD 

SUiTE 201 

FULLERTON. CA 92635 
(714) 738·5853 

(213) 697·0603 

canl ifuruin 1fi.egislntur.e 
ROSS JOHNSON 

ASSEM8L YMAN. SIXTY·FOURTIi DISTRICT 

ASSEMBLY REPUBLICAN LEADER 

March 14, 1989 

Mr. John McLean 
Fair Political Practices Commission 
428 J Street 
Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear John: 

The purpose of this letter is to ask for immediate written 
confirmation of oral advice you have given my office on the 
following question: 

Maya person (as defined by Proposition 73, person means an 
individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, 
syndicate, business trust, company, corporation, association, 
committee, and labor organization) make a contribution to an 
existing broad based political committee for purposes other than 
contributions for or against a candidate for public office using 
restricted funds as defined by commission regulation? 

It is my understanding from your advice that all such persons 
other than candidates or candidates' controlled committees are 
able to use restricted funds for such contributions. In addition, 
I further understand that the contributions do not have to conform 
to any Proposition 73 contribution limits. 

Thank you for your immediate attention to this matter. 

Sincerely, 

ROSS JOHNSON 
Assembly Republican Leader 

RJ:co 
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