
California 
Fair Political 
Practices Commission 

March 20, 1989 

Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel & Fong 
300 Capitol Mall, Suite 350 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Leidigh: 

Re: Your Request For Advice 
Our File No. A-89-l67 

You have requested confirmation of telephone advice provided 
to you regarding the campaign provisions of the Political Reform 
Act,l/ specifically with regard to the use of contributions 
received by a candidate or committee prior to January 1, 1989 
(I1restricted campaign funds"). You have requested this advice on 
behalf of your clients, who are identified in your written request 
for confirmation. 

Your letter correctly states my advice that candidates and 
committees may spend their restricted campaign funds for 
litigation expenses in the following circumstances: 

(1) An elected state officer has been sued. The lawsuit 
alleges a failure to make certain disclosures on his statements of 
economic interests filed several years ago in his previous 
capacity as an elected local official.2/ The elected state 
officer may use his restricted funds to defend against this 
lawsuit. This advice does not permit other candidates and 
committees to contribute their restricted campaign funds to the 
elected state officer for these litigation expenses. (Regulation 
l8536.2(a) (1).) 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ In our telephone conversations concerning this situation, you 
indicated that the office previously held by the officer was an 
"elective" office. 
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Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel & Fong 
300 Capitol Mall, Suite 350 
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Dear Mr. Leidigh: 

Re: Your Request For Advice 
Our File No. A-89-167 

You have requested confirmation of telephone advice provided 
to you regarding the campaign provisions of the Political Reform 
Act,l/ specifically with regard to the use of contributions 
received by a candidate or committee prior to January 1, 1989 
("restricted campaign funds"). You have requested this advice on 
behalf of your clients, who are identified in your written request 
for confirmation. 

Your letter correctly states my advice that candidates and 
committees may spend their restricted campaign funds for 
litigation expenses in the following circumstances: 

(1) An elected state officer has been sued. The lawsuit 
alleges a failure to make certain disclosures on his statements of 
economic interests filed several years ago in his previous 
capacity as an elected local official.2/ The elected state 
officer may use his restricted funds to defend against this 
lawsuit. This advice does not permit other candidates and 
committees to contribute their restricted camoaiqn funds to the 
elected state officer for these litigation expenses. (Regulation 
18536.2 (a) (1).) 

1/ Government Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to 
Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ In our telephone conversations concerning this situation, you 
indicated that the office previously held by the officer was an 
"elective" office. 
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(2) A non-controlled general purpose committee wishes to 
expend its restricted funds to finance litigation related to the 
issue of whether and to what extent its campaign funds may be used 
for making contributions to candidates for future elections. 
These expenditures are a permissible use of restricted funds 
unless they are contributions to a candidate, controlled 
committee, or primarily formed committee. (Regulation 
l8536.2(a) (1).) 

(3) A candidate wishes to expend restricted funds to finance 
litigation related to the issue of whether and to what extent his 
campaign funds may be used to support his future candidacy for 
elective office. These expenditures are a permissible use of 
restricted funds unless they are contributions to a candidate, 
controlled committee, or primarily formed committees. (Regulation 
18536.1 (a) (1) . 

If you have any questions about this letter, please call me 
at (916) 322-5662. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

() /? -v~ ~~y-/, 

By: Jeanne Pritchard 
Division Chief 
Technical Assistance and 
Analysis Division 
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(2) A non-controlled general purpose committee wishes to 
expend its restricted funds to finance litigation related to the 
issue of whether and to what extent its campaign funds may be used 
for making contributions to candidates for future elections. 
These expenditures are a permissible use of restricted funds 
unless they are contributions to a candidate, controlled 
committee, or primarily formed committee. (Regulation 
l8536.2(a) (1).) 

(3) A candidate wishes to expend restricted funds to finance 
litigation related to the issue of whether and to what extent his 
campaign funds may be used to support his future candidacy for 
elective office. These expenditures are a permissible use of 
restricted funds unless they are contributions to a candidate, 
controlled committee, or primarily formed committees. (Regulation 
18536.1 (a) (1) . 

If you have any questions about this letter, please call me 
at (916) 322-5662. 

Sincerely, 

Diane M. Griffiths 

General counsel. ~ /_I!.J .. :.. .. __ .~ __ __ 
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By: Jeanne Pritchard 
Division Chief 
Technical Assistance and 
Analysis Division 


