
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter C. Paul 
Peter C. Paul Public Interest 

Research Group 
482 Linden Avenue 
San Francisco, CA 94192 

Dear Mr. Paul: 

May 18, 1989 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-199 

You have requested advice concerning the campaign disclosure 
provisions of the political Reform Act of 1974 (the "Act") .11 

Your letter does not indicate that you are seeking advice on 
behalf of a person who has duties under the Act. Accordingly, we 
consider your request to be one for informal assistance pursuant 
to Regulation 18329(c) (copyenclosed).21 The purpose of informal 
assistance is to provide general information and guidance 
concerning the Act. 

QUESTIONS 

1. How does the Political Reform Act distinguish between 
contributions and loans? 

2. Maya campaign contribution which has been disclosed as a 
monetary contribution on a campaign statement subsequently be 
disclosed as a loan? 

3. Maya non-profit organization make a contribution to a 
candidate? 

11Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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4. May the executive director of a non-profit organization 
make a contribution to a candidate if the organization also has 
made a contribution to the same candidate? 

CONCLUSIONS 

1. The term "contribution" as used in the Act includes 
loans. The Act imposes special reporting requirements on the 
recipient when a contribution is received in the form of a loan. 
Generally, a contribution is a loan if at the time it is made 
there is an agreement or understanding between the recipient and 
the contributor that it will be repaid. 

2. If a contribution is received in the form of a loan, the 
candidate or committee must report the loan on the campaign 
statement for the period in which the loan was received. Unless 
there is an agreement or understanding at the time a contribution 
is made that it will be repaid, a contribution may not be 
disclosed as a loan. However, a candidate or committee which 
erroneously discloses a loan as a monetary contribution may amend 
its campaign statement to reflect the true nature of the 
contribution. 

3. The Act does not prohibit contributions received from a 
non-profit organization. However, you may wish to contact the 
Internal Revenue Service at (800) 424-1040 to determine if there 
are any restrictions which might apply to non-profit organizations 
making political contributions. 

4. The executive director of a non-profit organization is 
not prohibited from making a contribution to a candidate simply 
because the non-profit organization makes a contribution to the 
same candidate. However, the contributions from the organization 
and the executive director may need to be cumulated for reporting 
purposes and for the purposes of the Act's contribution limits. 

ANALYSIS 

Section 82015 defines the term "contribution" as a 
"payment ... except to the extent that full and adequate 
consideration is received unless it is clear from the surrounding 
circumstances that it is not made for political purposes." A 
payment includes a loan. (Section 82044.) 

In addition, Section 84216 states that "a loan received by a 
candidate or committee is a contribution unless the loan is 
received from a commercial lending institution in the ordinary 
course of business, or it is clear from the surrounding 
circumstances that it was not made for political purposes." 

A contribution which is a loan must be reported as a loan on 
the campaign statement covering the period during which the loan 
was received. (Section 84211(f) (5).) 
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When reporting a loan received, the committee receiving the 
loan must state the name, address, occupation and employer of the 
lender, the date and amount received, the cumulative amount of 
loans received from the lender during the calendar year, the 
interest rate for the loan, and the due date. (sections 84211(f) 
and 84216(c).) When reporting any part of a loan as repaid or 
forgiven, the following must be reported: 

1) The original date and source of the loan. 
2) Any change in the interest rate on the loan. 
3) The balance owed on the original principal at the end of 

the reporting period. 
4) The amount of any forgiveness or repayment of any part of 

the loan by the lender, by any cosignor or guarantor, or 
by any other person during the reporting period, and the 
name, address, occupation, and employer of any such 
person. 

section 84216(d). 

Without greater clarification as to the authority of the 
executive director to make decisions concerning expenditures for 
political purposes by the non-profit organization, we cannot 
determine whether the executive director's contributions and the 
contributions of the non-profit organization need to be cumulated. 
However, enclosed are two opinions (In re Lumsdon (1976) 2 FPPC 
Ops. 140i In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151) issued by the 
Commission which might give you some understanding as to the 
methodology used when making such a determination. 

An individual is limited to $1,000 in contributions to any 
one candidate within a fiscal year (July 1 - June 30). (Section 
85301.) Additionally, a non-profit organization which has never 
made political contributions in the past is limited to $1,000 in 
contributions to anyone candidate within a fiscal year unless it 
qualifies as a "political committee" or a "broad based political 
committee ... 3/ (Section 85301.) 

3/A political committee receives, from two or more persons, 
contributions totaling $1,000 or more and uses those funds to make 
contributions to candidates. (Sections 82013(a) and 85102(c).) A 
broad based political committee receives, from 100 or more 
persons, contributions totaling $1,000 or more, uses those funds 
to make contributions to five or more candidates, and has been in 
existence for at least six months. (Sections 82013(a) and 
85102(d).) Political committees are limited to $2,500 in 
contributions to anyone candidate per fiscal year, and broad 
based political committees are limited to $5,000 in contributions 
to anyone candidate per fiscal year. 
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Pa~ero. C'j,i,Fi'i1illul Public I ntereat Research 
.J G? Hll UJ 482 Linden Avenue 

~an F=rancisco Ca. 94192 

California Reform ~ivision 
~ecretary of ~tate 
1230 oJ ~treet 
~acramento. Ca. 95807 

3-22-1969 

Re: Political Campaign Contributions----Loans 

~ear ~ecretary of ~tate. 

Could you respond to the following questions? 

If a candidate/ officerholder receives a political 
contribution of $500.00. and lists that same $500.00 

campaign 
on their 

campaign contribution records as a 
at a later date in another 
officerholder change that ~ame 

"Contribution" in one year. 
year. can a candidate/ 
$500.00 political campaign 

contribution on their campaign records to a "loan"? 

~oes California law have any specific requirements as to what 
differentates a political campaign contribution from a loan? 
If so. what are these regulat 

Can a political candidate/ officerholder receive political 
campaign contributions from a nonprofit organization? ~r from 
the executive director of that same nonprofit organization? 

~oes the ~tate of California have any laws 
situation which I described above? 

ilhank ~ou for ~our Assistance. 

q;\i {: ~:f!::f 
Peter C. Paul 

relating to this 

• 

~'.I~a~erq C·,yFfr~ul Pub~ic I nterost Research 
ii/II -.1 (,7 III! UJ 482 LlI~en Avenue 

San Francisco Ca. 94192 
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Thank You for Your Assistance. 

~(':pc::f 
Peter C. Paul 

relating to this 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

April la, 1989 

Peter C. Paul 
Public Interest Research Group 
482 Linden Avenue 
San Francisco, CA 94192 

Re: Letter No. 89-199 

Dear Mr. Paul: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on April 6, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly your~ 

f:
~' "-~ ... ~ d J1 ::::.;.;~~ c:;:::",,_.vL~~c/ 

eanne Pritchard ~ --/Y..~t-
Chief Technical Assistance / / 

and Analysis Division 

JP:plh 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

April 10, 1989 

Peter C. Paul 
Public Interest Research Group 
482 Linden Avenue 
San Francisco, CA 94192 

Re: Letter No. 89-199 

Dear Mr. Paul: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on April 6, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

v~x truly your)hj.~ / 

y-~~ e~L<--.J-<~ / 
~anne Pritchard ~<~ 
Chief Technical Assistance / 

and Analysis Division 

JP:plh 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916)322~5660 


