
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Carol Ruth Silver 
68 Ramona 
San Francisco, CA 94103 

Dear Ms. Silver: 

May 10, 1989 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-208 

You have requested advice regarding your campaign disclosure 
obligations under the Political Reform Act (the "Act") .11 

QUESTION 

You are a former elected officer, and you are the president 
of an organization which does not make expenditures for political 
purposes. You do not intend to be a candidate for elective office 
in the future. Is the organization of which you are president a 
controlled recipient committee? 

CONCLUSION 

Based on the facts presented, the organization is not a 
controlled recipient committee. 

FACTS 

You recently completed a term of office as a San Francisco 
City and County supervisor. You have no immediate plans to be a 
candidate for elective office and you intend to terminate your 
controlled recipient committees as soon as all legal claims are 
settled. You are president of an organization, Agenda San 
Francisco ("Agenda SF"), which is prohibited by its bylaws from 
making contributions to candidates or to political campaigns. 

IIGovernment Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 
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ANALYSIS 

Elected officers, candidates, and committees controlled by 
officeholders and candidates are required to file regular campaign 
disclosure statements. (Section 84200.) After leaving elective 
office, former officeholders may terminate the filing obligations 
for themselves and for their controlled committees. (section 
84214.) On the statement of termination, Form 415, the candidates 
or committee treasurers must declare, under penalty of perjury, 
that the candidate or committee: 

(1) Has ceased to receive contributions and make 
expenditures and does not anticipate receiving contributions or 
making expenditures in the future; 

(2) Has eliminated or has declared that it has no intention 
or ability to discharge all of its debts, loans received and other 
obligations; 

(3) Has no surplus funds; and 

(4) Has filed all required campaign statements disclosing 
all reportable transactions. 

(Regulation 18404(b), copy enclosed.) 

You indicated in a telephone conversation with Bruce Robeck 
of this office that you do not have immediate plans to run for 
public office and that the delay in terminating your controlled 
committees is caused by litigation against one of your committees. 
Therefore, you may terminate your status as a candidate and 
terminate your controlled committees (use Form 415 for both 
purposes, copy enclosed) as soon as you have fulfilled the 
requirements as outlined in Regulation 18404. 

Serving as president of Agenda SF will not create a campaign 
disclosure requirement for you or for Agenda SF as long as you are 
not a candidate for future elective office and Agenda SF does not 
receive contributions nor make expenditures for political 
purposes. (Sections 82007, 82015, 82025; Regulations 18215 and 
18225, copies enclosed.) If your plans change and you become a 
candidate for elective office, or if Agenda SF qualifies as a 
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recipient committee (Section 82013(~), then either you or Agenda 
SF, or both, may have campaign disclosure obligations. If those 
facts do develop, please contact us for additional advice. 

If you have further questions, please call me at 
(916) 322-5662. 

sincerely, 

Kathryn E. 
General 

By: Jeanne Pritchard 
Division Chief 
Technical Assistance and 

Analysis Division 

enclosures: Regulations 18215, 18225 and 18404 
Form 415 (Statement of Termination 
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Carol Ruth Sil"er 

68 Ramona San Francisco, CA 94103 

(415) 861-8450; FAX (415) 863-1965 

3 April 1989 

Bruce Roebeck 
Office of the General Counsel 
California Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento 95804 

Re: POLITICAL COMMITTEE, NON-POLITICAL COMMITTEE, 
POLITICIAN, AND REQUEST FOR OPINION 

Dear Bruce: 

RETIRING 

I hope that you will recall that some time ago (21 February to be 
exact) we discussed on the telephone a variety of questions that 
have arisen concerning my various committees since I retired from 
public office. 

In January of 1989, I completed my third term as a Supervisor of 
the City and County of San Francisco. At that time I had two 
political committees, for which proper and timely reports have 
been made, a "Committee to Reelect ••. " and a "Friends of .•. " 
committee. The latter had raised money not for campaign expenses 
but to defray some of the expenses of being in the office of 
Supervisor which the City and County did not reimburse, such as 
attendance at numerous community functions. 

You advised me that pursuant to Proposition 73 on last November's 
ballot, I may have at most only one committee for both of these 
purposes, and further that since I am not in public office, 
neither committee could properly raise funds unless and until I 
declared my candidacy for some other office. I am not now a 
candidate, and do not want to be a candidate at this time, 
although I keep open the possibility that at some future time I 
may wish again to enter a political race. 

My intention is to terminate both the "Reelect" and the "Friends" 
committees, although because of litigation involving the 
reelection committee it may be necessary for that committee to 
continue in existence for a while. 

We then discussed the question of whether an organization of 
which I am the president, Agenda San Francisco, would be subject 
to FPPC reporting requirements. Like many other community based 

Carol Ruth Silver 

68 Ramona San Francisco, CA 94103 

(415) 861-8450; FAX (415) 863-1965 

3 April 1989 

Bruce Roebeck 
Office of the General Counsel 
California Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento 95804 

Re: POLITICAL COMMITTEE, NON-POLITICAL COMMITTEE, 
POLITICIAN, AND REQUEST FOR OPINION 

Dear Bruce: 

RETIRING 

I hope that you will recall that some time ago (21 February to be 
exact) we discussed on the telephone a variety of questions that 
have arisen concerning my various committees since I retired from 
public office. 

In January of 1989, I completed my third term as a Supervisor of 
the City and County of San Francisco. At that time I had two 
political committees, for which proper and timely reports have 
been made, a "Committee to Reelect ..• " and a "Friends of ... " 
committee. The latter had raised money not for campaign expenses 
but to defray some of the expenses of being in the office of 
Supervisor which the City and County did not reimburse, such as 
attendance at numerous community functions. 

You advised me that pursuant to Proposition 73 on last November's 
ballot, I may have at most only one committee for both of these 
purposes, and further that since I am not in public office, 
neither committee could properly raise funds unless and until I 
declared my candidacy for some other office. I am not now a 
candidate, and do not want to be a candidate at this time, 
although I keep open the possibility that at some future time I 
may wish again to enter a political race. 

My intention is to terminate both the "Reelect" and the "Friends" 
committees, although because of litigation involving the 
reelection committee it may be necessary for that committee to 
continue in existence for a while. 

We then discussed the question of whether an organization of 
which I am the president, Agenda San Francisco, would be subject 
to FPPC reporting requirements. Like many other community based 



Silver to Roebeck, FPPC 
Page 2, 3 April 1989 

organizations, its objective is to shape the agenda of San 
Francisco's public officials to a particular political viewpoint. 
It raises money from the general public, and supports positions 
and causes decided upon by its membership. Pursuant to its by­
laws, it makes no contributions to either candidates or political 
campaigns, neither mine nor any other. 

The question on which I would be most grateful for your official 
opinion is: 

UNDER THE FOREGOING FACTS, AND ASSUMING FOR THE SAKE OF ARGUMENT 
THAT THE POSITIONS OF THIS COMMITTEE ARE EXACTLY THE SAME AS THE 
POSITIONS WHICH HAVE BEEN ENUNCIATED BY ME IN VARIOUS PAST 
DOCUMENTS AND SPEECHES, WOULD THIS COMMITTEE BE CONSIDERED BY THE 
FPPC A POLITICAL "CONTROLLED COMMITTEE" AND THEREFORE REQUIRED TO 
REPORT ITS CONTRIBUTIONS AND EXPENDITURES? 

Thank you for your time on the telephone and for your kind 
attention to this matter. 

CAROL RUTH SILVER 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Carol Ruth Silver 
68 Ramona 
San Francisco, CA 94103 

Dear Ms. Silver: 

April 12, 1989 

Re: Letter No. 89-208 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on April 10, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very_truly yours ----- .,~ -~ 

JP:plh 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916)322~5660 
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/Jeanne Pritchard 
( Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 
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