
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Bill Lockyer 
Member of the Senate 
10th Senate District 
State Capitol 
Sacramento, CA 95814 

Dear Senator Lockyer: 

May 30, 1989 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-229 

This is in response to your request for advice concerning 
whether the Political Reform Act1/ (the "Act") permits your 
campaign committee to use campaign contributions to pay for 
certain costs incurred by your staff members in attending another 
candidate's fundraiser. 

QUESTION 

Can one candidate's campaign committee use campaign 
contributions to pay only for the cost of food consumed by his or 
her staff members who attend another candidate's fundraiser? 

CONCLUSION 

A candidate cannot use his or her own campaign contributions 
to pay for the cost of the food consumed by his or her staff 
members who attend another candidate's fundraiser. 2/ 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the GoVernment Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Because this issue presents a significant policy question, it 
will be presented to the Commission for consideration at a meeting 
in the near future. We will inform you if the Commission directs 
us to change our advice. In the meantime, we have provided a 
conservative and cautious interpretation of the Act. 
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ANALYSIS 

section 85304, which was added to the Act as a result of the 
passaqe of Proposition 73 on June 7, 1988, prohibits a candidate 
or his or her controlled committee from transferring a 
contribution to any other candidate. 

The question presented here is whether one candidate's use of 
campaign contributions to pay for the cost of food provided at 
another candidate's fundraiser is a "contribution" under the Act. 
If it is a contribution, then it is prohibited by section 85304. 

section 82015 defines "contribution," in pertinent part, as 
follows: 

"Contribution means a payment •.. or an 
enforceable promise to make a payment except 
to the extent that full and adequate 
consideration is received unless it is clear 
from the surrounding circumstances that it is 
not made for political purposes ••.• 

The term "contribution" includes the 
purchase of tickets for events such as 
dinners, luncheons, rallies and similar 
fundraisinq events .••. 

(Emphasis added.) 

Based upon this definition, it is apparent that the Act 
creates a general rule exempting payments in exchange for full and 
adequate consideration from classification as contributions. 
However, section 82015 qoes on to specifically state that payments 
for tickets to dinners, luncheons and similar fundraising events 
are contributions. 

In doing this, section 82015 does not exclude that the value 
of the food and beveraqes received at the dinner or luncheon from 
the amount contributed. 

Under the rules of statutory interpretation, a general 
provision of a statute is controlled by a special provision, with 
the latter being treated as an exception to the general provision. 
Thus, a specific provision relating to a particular subject will 
govern though the general provision may be broad enough to include 
that subject. (~v. state (1942) 19 Cal. 2d 713; Estate of 
Jacobs (1950) 100 Cal. App. 2d 452. 

On this basis# the specific provisions of Section 82015, 
which relate to the payment for tickets at dinners, luncheons and 
similar fundraising events, must control. Therefore, one 
candidate1s use of campaign contributions to pay for the cost of 
food consumed by his or her staff members at the fundraiser of 
another candidate would be considered a contribution under the 
Act. Since Section 85304 specifically prohibits the transfer of 
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contributions from one candidate to another, such a payment is 
prohibited. 

Should you have any questions, please contact me at (916) 
322-5901. 

KED:SH:ld 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 

~
enera coun~el 

df/ .. :;~ 
By. Scott Hal abrin 
Counsel, Legal Division 
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Bill Lackver 
Seliatar 

10th S.D. 

Stale Capitol, Sacramento 95814 

Diane Griffiths 
General Counsel 
FPPC 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95804 

Dear Ms. Griffiths, 

April 11, 1989 

Il m writing to request an opinion from the FPPC 
regarding elected officials I fundraisers. 

Can my campaign committee pay for staff members to 
attend an elected officialls fundraiser, if my campaign check 
will cover only the cost of their food ? 

Your attention to this request is greatly appreciated. 
If you have any, please give me a call. 

BL:eo 

S7~elY' 
BILL LOC~ 
State Senator 

Bill Lackver 
s.r;atar 

10th S.D. 

Stale Capitol, Sacramento 95814 

Diane Griffiths 
Ge!leral Counsel. 
FPPC 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, CA 95804 
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April II, 1989 

Il m writing to request an opinion from the FPPC 
regarding elected officials l fundraisers. 
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attend an elected officialls fundraiser, if my campaign check 
will cover only the cost of their food ? 

Your attention to this request is greatly appreciated. 
If you have any, please give me a call. 

BL:eo 

S1~elY' 
BILL Loc#r­
State Se!1ator 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Bill 
state Senator, 
State Capitol, 
Sacramento, CA 

April 18, 1989 

Lockyer 
lOth Senate 
Room 2032 

95814 

District 

Re: Letter No. 89-229 

Dear Senator Lockyer: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on April 17, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Scott Hallabrin an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours, 

U~ "al. JJ4~ 
Diane M. Griffiths v JlAAJ. ': pp/ 
General Counsel -- v ) r""-

DMG:plh 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804·0807 • (916)322.5660 
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CITY OF ALAMEDA • CALIFORNIA 
CITY HALL. SANTA CLARA AT OAK sd1Jf.f:liY 9K§o::J9,-~4~~~ 522-4100 

OFFICE OF THE CITY MANAGER 

Ms. Margaret Altamirano 
Counsel 

June 16, 1988 

Fair Political Practices Commission 
428 J Street - Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Re: 

Dear Ms. Altamirano: 

Th is let ter is f or warded to conf i rm your telephone 
conversation th Cheryl Mitchell of my staff on June 15, 1988 
regarding provisions of Proposition 73. 

Pu suant to your interpretation of the newsletb2r mass 
mailing provision of the recently approved Ballot measure 
(Proposition 73), the City of Alameda may proceed wi its plans 
to pur ase advertising space to promot serv 
and accompl is our municipal organi zation. July 4th 

Edi will contain photogr s of local el 
~~~~~----~--~-a be paid for with public funds. 

In your j t, as the Progress Ed i tion 
rtising space and is not solely oduced, 

and d istr ibuted the Ci ty, it is viewed different ly 
newsletters and mass mailings and is not subject 
stipulations of Pr sition 73. 

to 

If we have misconstrued your interpretation please 
You may call me or: Ms. Mitchell at (415) 522-4100, ext. 
between 8:30 - 5:0 P.M. In addition, please forwa 
the Fair Political Practices Commission's official inter 
of Propositi 73 upon etion$ Thank you 
assistance. 

ise. 
200 

CITY OF ALAMEDA • CALIFORNIA 
CITY HALL • SANTA CLARA AT OAK S\tJl.£~t 9~.§0::l':J ; ;t4I,:1~ 522-4100 

omCE OF THE CITY MANAGER 

Ms. Margaret Altamirano 
Counsel 

June 16, 1988 

Fair Political Practices Commission 
428 J Street - Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Re: Prooosition 73 __ 1<-_, __ , ___ , ____ _ 

Dear Ms. Altamirano: 

i, 

This letter is forwarded to confirm your telephone 
conV2 r sa t i on wi th Cheryl Mi tchell of my staff on June 15, 1988 
regarding provisions of Proposition 73. 

Pursuant to your interpretation of the newsletb?r and mass 
mailing provision of the recently approved Ballot measure 
(Proposition 73), the City of Alameda may proceed with its plans 
to purchase newspaper advertising space to pro~ote the services 
and accomplishments of our municipal organization. The July 4th 
Progress Edition will contain photographs of local elected 
officials and will be paid for with public funds. 

In your judgment, as the Progress Edition represents paid 
newspaper advertising space and is not solely produced, developed 
and distributed by the City, it is viewed differently than City 
newsletters and mass mailings and is not subject to the 
stipulations of Proposition 73. 

If we have misconstrued your interpretation please advise. 
You may call me or Ms. Mitchell at (415) 522-4HJ0, ext. 200 
between 8:30 - 5:00 P.M. In addition, please forward a copy of 
the Fair Political Practices Commission's official interpretation 
of Proposition 73 upon com etion. Thank you for your 
ass stance. 

RLW: raa 

uly yours, 

Robert L 1'10n(1e 
Interim Ci Manager 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Robert L. Wonder 
Interim City Manager 
City Hall 
Santa Clara at Oak Street 
Alameda, CA 94501 

Dear Mr. Wonder: 

June 21, 1988 

Re: 88-229 

Your letter requesting advice under the Political Reform 
Act was received on June 20, 1988 by the Fair Political 
Practices commission. If you have any questions about your 
advice re~est, you may contact Kathryn Donovan, an attorney in 
the Legal Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, 
or more information is needed, you should expect a response 
within 21 working days if your request seeks formal written 
advice. If more information is needed, the person assigned to 
prepare a response to your request will contact you shortly to 
advise you as to information needed. If your request is for 
informal assistance, we will answer it as quickly as we can. 
(See Commission Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 
18329) . ) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

DMG:plh 

Very truly yours, 

.. _ . ') II 

Diane M. Griffiths 
General Counsel 

L. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 9'>804,0807 • (916) 322#')660 
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("-.~"-"-.... , 

)....J (,0 ) h ;i':r- 1(, k, 
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