
California 
Fair Political 
Practices Commission 

May 30, 1989 

Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel and Fong 
300 Capitol Mall, Suite 350 
Sacramento, CA 95814 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-248 

Dear Mr. Leidigh: 

This is in response to your letter requesting advice on 
behalf of the Nature Conservancy concerning their duties under the 
Political Reform Act (the "Act") .1/ Because your letter deals 
with a variety of issues, we have separated the letter into t~o 
requests. This response pertains to your question rding 
Spellman, 1 FPPC Ops. 16 (copy enclosed) .2/ 

QUESTIONS 

1. Is an informational tour of the Nature Conservancy's 
preserve on Santa Cruz Island and transportation to and from the 
island provided to a public official a gift to the official? 

2. Was Regulation 18228 adopted to supersede the 1975 Com-
mission opinion , supra? 

CONCLUSIONS 

1. The value of an informational tour of Santa Cruz Island 
provided to a public official and the transportation to and from 
the island, where no other means of reaching the island is avail­
able, are excluded from the definition of a "gift" set forth in 
the Act because it is intangible informational material. 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, All references to regUlations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Your remaining question concerning the relationship between 
the definitions in Section 82028 and Section 82030 has been 
withdrawn pursuant to your telephone request of May 23, 1989. 
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2. Regulation 18228 was not intended to supersede In re 
Spellman. In re Spellman and advice letters based on the opinion 
are still valid precedent. 

fACTS 

The Nature Conservancy (the "conservancy") is a nonprofit, 
tax exempt corporation under Internal Revenue Code section 
501(c) (3). The conservancy was formed to acquire environmentally 
sensitive property by use of private donations and to maintain the 
property in their natural condition. You have informed us that 
the conservancy qualifies under 501(c) (3) as a bona fide 
educational organization. 

The conservancy would like to take a legislative official on 
a tour of Santa Cruz Island. The conservancy owns Santa Cruz 
Island on which they maintain a nature preserve. The purpose of 
the tour is to demonstrate the type of activity in which the 
conservancy is involved. The preserve is only accessible by the 
conservancy's plane or boat. The conservancy would like to 
provide transportation for the official to and from Santa Cruz 
Island. 

ANALYSIS 

Transportation to and from Santa Cruz Island 

section 82028(a) defines "gift" as any payment to the extent 
that consideration of equal or greater value is not received. 
The term "gift" does not include: 

(1) Informational material such as books, 
reports, pamphlets, calendars, or periodicals. No 
payment for travel or reimbursement for any 
expenses shall be deemed "informational material." 

(Section 82028 (b) (1) .) 

Under this definition anything of value given to a public 
official without cost is a gift and must be reported unless 
expressly exempted. (Section 82028.) Free informational 
material, such as reports or periodicals, are expressly exempted 
from the "gift" definition. Transportation or reimbursement for 
any expenses associated with the informational material, however, 
is expressly excluded from the exception, and would therefore be a 
reportable gift. (Section 82028 (b) (I).) 

In 1975 the Commission interpreted "informational material" 
to include both tangible and intangible materials. Where a public 
official was to receive a private guided tour of a nuclear power 
plant, the commission found that the tour was the informational 
material and therefore, the value of the tour was not a gift to 
the Official. (In re Spellman, supra.) 

File No. A-89-248 
Page 2 

2. Regulation 18228 was not intended to supersede In re 
Spellman. In re Spellman and advice letters based on the opinion 
are still valid precedent. 

FACTS 

The Nature Conservancy (the "conservancy") is a nonprofit, 
tax exempt corporation under Internal Revenue Code section 
501(c) (3). The conservancy was formed to acquire environmentally 
sensitive property by use of private donations and to maintain the 
property in their natural condition. You have informed us that 
the conservancy qualifies under 501(c) (3) as a bona fide 
educational organization. 

The conservancy would like to take a legislative official on 
a tour of Santa Cruz Island. The conservancy owns Santa Cruz 
Island on which they maintain a nature preserve. The purpose of 
the tour is to demonstrate the type of activity in which the 
conservancy is involved. The preserve is only accessible by the 
conservancy's plane or boat. The conservancy would like to 
provide transportation for the official to and from Santa Cruz 
Island. 

ANALYSIS 

Transportation to and from Santa Cruz Island 

section 82028(a) defines "gift" as any payment to the extent 
that consideration of equal or greater value is not received. 
The term "gift" does not include: 

(1) Informational material such as books, 
reports, pamphlets, calendars, or periodicals. No 
payment for travel or reimbursement for any 
expenses shall be deemed "informational material." 

(Section 82028 (b) (1) .) 

Under this definition anything of value given to a public 
official without cost is a gift and must be reported unless 
expressly exempted. (Section 82028.) Free informational 
material, such as reports or periodicals, are expressly exempted 
from the "gift" definition. Transportation or reimbursement for 
any expenses associated with the informational material, however, 
is expressly exclUded from the exception, and would therefore be a 
reportable gift. (Section 82028 (b) (1) .) 

In 1975 the Commission interpreted "informational material" 
to include both tangible and intangible materials. Where a public 
official was to receive a private guided tour of a nuclear power 
plant, the Commission found that the tour was the informational 
material and therefore, the value of the tour was not a gift to 
the official. (In re Spellman, supra.) 



File No. A-89-248 
Page 3 

You stated in your letter that the conservancy would like to 
take a legislative official on a tour of Santa Cruz Island to 
demonstrate the type of activity in which the conservancy is 
involved. You also said that the preserve is only accessible by 
the conservancy's plane or boat. You have asked whether the 
conservancy may provide transportation for the official to and 
from Santa Cruz Island without the cost of the transportation be­
ing treated as a gift to the official pursuant to section 82028. 

Under the Spellman opinion, the cost of the tour of Santa 
Cruz Island provided by the conservancy would not be a reportable 
gift. The tour would be intangible informational material and be 
excluded from the definition of "gift" by section 82028(b) (1). In 
addition, the transportation to and from the tour site would be 
excluded from the "gift" definition as part of the informational 
material provided there is no other means to reach the site. 
(Duffy Advice Letter, No. A-84-084, copy enclosed.) 

Regulation 18228 

You have asked whether Regulation 18228 (copy enclosed) was 
adopted to supersede the Commission's interpretation of the te~ 
"informational material" as set forth in In re Spellman, 
Regulation 18228 provides: 

... [P)ayments made to an elected officer or 
candidate for his or her accommodations or 
transportation are gifts unless the accommodations 
or transportation provided to the elected officer 
or candidate are directly in connection with 
campaign activities, including attendance at 
political fund-raisers. 

Regulation 18228 was intended to clarify, for reporting and 
disqualification purposes, when payments for food, lodging and 
travel is a gift, and when it is a contribution. Under this 
regulation all payments for food, lodging and travel are gifts 
unless it can be demonstrated that the accommodations or 
transportation provided to the elected official are directly con­
nected to campaign activities. 

Regulation 18228 was adopted specifically to deal with situa­
tions in which a payment for transportation and lodging falls 
within both the "gift" definition and the definition of "contribu­
tion." (Commission Memorandum on Regulation 18228, copy 
enclosed.) The regulation was not intended to expand the 
statutory definition of "gift." Thus, Regulation 18228 will not 
create a gift for disclosure and disqualification purposes if no 
gift exists within the meaning of section 82028. 

There , Regulation 18228 did not change the definition of 
a "gift" in Section 82028. Thus, the interpretation of Section 
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contaot .e at (916) 322-5901. 

KED:JWW:plh 

Enclosures 

Bincerely, 
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HAND DELIVERED 

RE: REQUEST FOR FORMAL WRITTEN ADVICE: CONFIRMATION OF 
TELEPHONE ADVICE 

Dear Ms. Donovan: 

I write on behalf of my client The Nature 
Conservancy. I seek written confirmation of telephone 
advice recently provided by Ms. Colleen McGee of the 
Technical Assistance and Analysis Division. I also 
seek formal written advice regarding a different but 
related question. 

Confirmation of Telephone Advice 

Earlier this week, I asked Ms. McGee a series of 
questions regarding lobbying. The questions and the 
answers will be stated below. 

;+;I~~i;l~~I~ Is an employee of a lobbyist employer, who is 
not"a'''1.obbyist (employed full-time primarily to do 
other duties) attempting to influence legislative or 
administrative action when that employee discusses 
pending or potential legislation with a state 
administrative agency? 

Answer: No. Discussion of pending or potential 
legislation with a state administrative agency does not 
constitute attempting to influence legislative or 
administrative action, even with regard to budget 
items. However, discussions with the Governor's 
Office regarding signing or vetoing legislation would 
fall into that category; this would include budget 
items. 

If the same employee contacts a legislator or 
a slator's staff to inquire as to the legislator's 
position on pending or potential legislation, does that 
constitute attempting to influence legislative or 
administrative action? 

Answer: No. So long as the contact merely 
involves obtaining information about the legislator's 
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position, the employee is not attempting to influence legislative 
or administrative action. However, if the conversation strays 
beyond the mere gathering of information and a discussion about 
the legislation ensues, then the contact counts as one for the 
purpose of attempting to influence legislative action. 

The Nature Conservancy owns Santa Cruz Island, which it 
ho a nature preserve. There is a dirt airstrip on the 
island, on which only planes operated by The Nature Conservancy 
may land. (There is a lessee on a portion of the island. The 
lessee is permitted by The Nature Conservancy to land its own 
plane for its own use; but the general public is not allowed.) 

The Nature Conservancy wishes to take a legislative official 
on an informational tour of the island to demonstrate the type of 
activities which The Nature Conservancy undertakes to preserve 
environmentally sensitive areas. 

The only means of reaching the island from the shore is by 
way of a boat or airplane provided by The Nature Conservancy. 
The legislator will provide his own transportation to the point 
of departure on the mainland. 

Does the transportation provided out to the island and back 
to shore (via private airplane) fit within the "informational 
tour" exclusion under Government Code section 82028(b) (1)? 

This exclusion was first enunciated in the Spellman Opinion, 
1 FPPC Ops. 16, No. 75-026 (May 1, 1975). It has been followed 
in circumstances similar to these in the Advice Letter to Gordon 
Puffy, No. A-84-084; and in other advice letters as well, such as 
the Advice Letter to Lance Olson, No. A-85-218; and the Advice 
Letter to Ro Aguilar, No. A-86-243. 

Answer: The Nature Conservancy situation fits within the 
facts of the Puffy letter and Spellman Opinion. Hence, the 
transportation to and from the island from the mainland would not 
constitute a gift within the meaning of Government Code Section 
82028, if those interpretations are still valid. However, the 
staff is unsure of the impact upon those earlier interpretations 
of recently adopted Regulation 18228. consequently, the staff 
suggests that formal written advice be sought on this issue. 

FOrmal written Advice Requests 

1.) With respect to question 3, above, please advise whether 
the Spellman Opinion and the Puffy letter are still operative. I 
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have reviewed Regulation 18228 and the initial and final 
statements of reasons in the rulemaking file. It is my 
conclusion that the regulation does not address nor does it 
alter, the exclusion for informational materials (and tours) 
under Government Code Section 82028(b) (1). No mention is made of 
overruling the Spellman opinion or any advice letters. 

I believe the thrust of Regulation 18228 to be the issue of 
when travel to various types of events should be considered as a 
campaign contribution or as a gift. The purpose of the 
regulation was to establish guidelines for making that 
distinction. However, its purpose was not to make that a gift 
which was not otherwise a gift under the statute, simply because 
travel was somehow involved. 

If that were the case, travel provided by a brother or sister 
of an elected officer or candidate would now be considered gifts 
to that officer, even though specifically excluded by the statute 
in Government Code Section 82028(b) (3). 

2.) I now raise a different question which my client would 
like answered as well. The Nature Conservancy is a non-profit, 
tax exempt corporation under Internal Revenue Code Section 
501(c) (3). contributions to The Nature Conservancy are tax 
deductible. 

It is formed for the scientific and educational purpose of 
acquiring through private donations environmentally sensitive 
properties to be held in their natural state. Its mission is to 
find, protect, and maintain the best examples of communities, 
ecosystems, and endangered species in the natural world. Thus, 
The Nature Conservancy is a "bona fide educational organization" 
within the meaning of Government Code Section 82030(b) (2). 

Since reimbursement for travel expenses and per diem received 
from a bona fide charitable organization is not "income" within 
the meaning of Government Code Section 82030, wouldn't the 
transportation discussed in the preceding question, and any other 
travel (or per diem) provided by The Nature Conservancy, be 
exempted from being considered a "gift" in any event? The term 
"income" as defined in Section 82030(a) includes the term "gift." 
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conclusion 

I ask that you provide written confirmation of the telephone 
advice discussed herein as well as formal written advice in 
response to the two questions posed above. 

Very truly yours, 

OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG 

cc: Donald Duprey 
Regional Counsel 
The Nature Conservancy 

Letter to Kathryn E. Donovan 
April 20, 1989 
page Four 

Conclusion 

I ask that you provide written confirmation of the telephone 
advice discussed herein as well as formal written advice in 
response to the two questions posed above. 

Very truly yours, 

OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG 

cc: Donald Duprey 
Regional Counsel 
The Nature Conservancy 


