
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Paul D. Hancock 
Treasurer 

July 19, 1989 

California Republican Party 
1903 West Magnolia Boulevard 
Burbank, CA 91506 

Dear Mr. Hancock: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-263 

This is in response to your request for advice concerning the 
contribution limitations of the Political Reform Act (the 
"Act") .1/ Since your letter states only a general question, we 
treat it as ~ request for informal assistance pursuant to Regula­
tion 18329(c) (copy enclosed) .2/ 

QUESTION 

Can a political party accept from political committees and 
broad based political committees contributions of "restricted 
funds," if the funds will not be used to support or oppose 
candidates for elective office? 

CONCLUSION 

A political party may accept contributions of "restricted 
funds" from political committees and broad based political commit­
tees if the funds will not be used to support or oppose candidates 
for elective office. 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory refer­
ences are to the Government Code unless otherwise indicated. Com­
mission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329(c) (3).) 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

Paul D. Hancock 
Treasurer 

July 19, 1989 

California Republican Party 
1903 West Magnolia Boulevard 
Burbank, CA 91506 

Dear Mr. Hancock: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-263 

This is in response to your request for advice concerning the 
contribution limitations of the Political Reform Act (the 
"Act") .1/ Since your letter states only a general question, we 
treat it as ~ request for informal assistance pursuant to Regula­
tion 18329(c) (copy enclosed) .2/ 

QUESTION 

Can a political party accept from political committees and 
broad based political committees contributions of "restricted 
funds," if the funds will not be used to support or oppose 
candidates for elective office? 

CONCLUSION 

A political party may accept contributions of "restricted 
funds" from political committees and broad based political commit­
tees if the funds will not be used to support or oppose candidates 
for elective office. 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory refer­
ences are to the Government Code unless otherwise indicated. Com­
mission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seg. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329(c) (3).) 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804-0807 • (916) 322-5660 



Our File No. 1-89-263 
Page 2 

section 85306 states: 

DISCUSSION 

Any person who possesses campaign funds on the 
effective date of this chapter may expend these 
funds for any lawful purpose other than to support 
or oppose g candidacy for elective office. 
(Emphasis added.) 

On May 15, 1989, in the case of Service Employees 
International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices 
Commission (U.S. District Court, Eastern District of California, 
Case No. CIVS-89-0433 LKK-JFM), the federal court, among other 
things, ruled that section 85306 could not prohibit political com­
mittees or broad based political committees who received contribu­
tions prior to January 1, 1989 within the Act's contribution 
limits from giving the same contributions to candidates, other 
committees and political parties. 

The portion of pre-1989 contributions received by political 
committees and broad based political committees above the Act's 
contribution limits are commonly referred to as "restricted 
funds.,,3/ 

As highlighted above, Section 85306's prohibitions apply to 
contributions used to support or oppose candidates. Commission 
Regulation 18536.2(b)4/ (copy enclosed) has interpreted this 
prohibition to include: 

(1) Any monetary or nonmonetary contribution 
from a candidate or committee to another candidate 
for state or local office, a committee controlled 
by one or more candidates for state or local of­
fice, or a committee formed primarily to support or 
oppose one or more candidates for state or local 
office. 

On August 11, 1989, the court in the Service Employees 
International Union case, will hear a motion asking that Section 
85306 be entirely invalidated. If the motion is successful, then 
"restricted funds," subject to contribution limits of the Act, may 
be used to make contributions to candidates. 

4/ On May 2, 1989, the Commission made emergency amendments to 
Regulation 18536.2. On May 22, 1989, these amendments were disap­
proved by the Office of Administrative Law (OAL). The Commission 
is currently considering its response to the OAL decision. This 
activity, however, does not affect subdivisions (b) (1) and (b) (2) 
of the regulation. 

Our File No. 1-89-263 
Page 2 

Section 85306 states: 

DISCUSSION 

Any person who possesses campaign funds on the 
effective date of this chapter may expend these 
funds for any lawful purpose other than to support 
or oppose £ candidacy for elective office. 
(Emphasis added.) 

On May 15, 1989, in the case of Service Employees 
International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices 
Commission (U.S. District Court, Eastern District of California, 
Case No. CIVS-89-0433 LKK-JFM), the federal court, among other 
things, ruled that Section 85306 could not prohibit political com­
mittees or broad based political committees who received contribu­
tions prior to January 1, 1989 within the Act's contribution 
limits from giving the same contributions to candidates, other 
committees and political parties. 

The portion of pre-1989 contributions received by political 
committees and broad based political committees above the Act's 
contribution limits are commonly referred to as "restricted 
funds.,,3/ 

As highlighted above, Section 85306's prohibitions apply to 
contributions used to support or oppose candidates. Commission 
Regulation 18536.2(b)4/ (copy enclosed) has interpreted this 
prohibition to include: 

(1) Any monetary or nonmonetary contribution 
from a candidate or committee to another candidate 
for state or local office, a committee controlled 
by one or more candidates for state or local of­
fice, or a committee formed primarily to support or 
oppose one or more candidates for state or local 
office. 

3/ On August 11, 1989, the court in the Service Employees 
International Union case, will hear a motion asking that Section 
85306 be entirely invalidated. If the motion is successful, then 
"restricted funds," subject to contribution limits of the Act, may 
be used to make contributions to candidates. 

4/ On May 2, 1989, the Commission made emergency amendments to 
Regulation 18536.2. On May 22, 1989, these amendments were disap­
proved by the Office of Administrative Law (OAL). The Commission 
is currently considering its response to the OAL decision. This 
activity, however, does not affect subdivisions (b) (1) and (b) (2) 
of the regulation. 



Our File No. I-89-263 
Page 3 

(2) Any independent expenditure made by a 
candidate or committee to expressly advocate the 
election or defeat of any candidate for state or 
local office. 

On this basis, if contributions of "restricted funds" are 
made to political parties and will not be used for the purposes 
set forth in subdivisions (b) (1) and (b) (2) of Regulation 18536.2, 
parties are permitted to receive the contributions. 

Finally, a question arises as to whether any funds 
contributed to a political party which will not be used to support 
or oppose a candidate are subject to the Act's contribution 
limits. 51 The Commission will begin consideration of this ques­
tion at its meeting to be held August 15, 1989. You may wish to 
contact us at a later date to determine the Commission's policy on 
this question. 

Should you have additional questions, please contact me at 
(916) 322-5901. 

KED:SH:ld 

Enclosure 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

/ 
"./!". 

~~7 
,1 

By: Scott Hallabrin 
Counsel, Legal Division 

See sections 85302, 85303 and 85305. 
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Counsel, Legal Division 

5f See sections 85302, 85303 and 85305. 



Mr. John Larson 
Chairman 

March 24, 1989 

Fair political Practices Commission 
428 J Street 
Suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Larson: 

It is my understanding that political committees and 
broad based political committees can contribute their 1988 
restricted funds to a political party, to be used for 
non-candidate (support or oppose) purposes. 

I would appreciate your confirming this to the above 
address as soon as possible. I would also appreciate your 
re-stating the regulation that addresses this situation, as 
FPPC law dictates it. 

Thank you for your prompt attention to this matter. 

cc: Jim Dignan 
Frank Visco 

Paul D. Hancock 
Treasurer 
California Republican Party 

ia Rep Partv 
1903 West 91:"06· (SI1{) X41-52 

Frank .\. Visco 

James Robert 

Beth Ahlf 
Clwinl1dr.. Cer.mti 

1\Jrs. Phil TUoore 

jeUIl Meredith 

Paul Hal1cock 

ChlJ.riotte 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

May 4, 1989 

Paul D. Hancock, Treasurer 
California Republican Party 
1903 West Magnolia Blvd. 
Burbank, CA 91506 

Re: Letter No. 89-263 

Dear Mr. Hancock: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on April 28, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Scott Hallabrin an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

~r,~ 
Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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