
California 
Fair Political 
Practices Commission 

June 16, 1989 

Honorable Julian C. Dixon 
Congressman, 28th congressional District 
Dixon Campaign Committee 
1581 Roxbury Drive 
Los Angeles, CA 90035 

Dear Mr. Dixon: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-311 

This is in response to your request for advice regarding 
contribution limitations under the new provisions added to the 
Political Reform Act (the "Act")1 by Proposition 73. 

QUESTIONS 

1. On or after July 1, 1989, may your federal campaign com­
mittee make a contribution to a candidate for a California elec­
tive office? 

2. What are the contribution guidelines or limitations if 
the candidate is not reelected? 

CONCLUSIONS 

1. On or after July 1, 1989, your federal campaign committee 
may contribute up to $1,000 to any candidate for a California 
elective office. 

2. If the candidate is not reelected, your federal campaign 
committee may still make contributions of no more than $1,000 per 
fiscal year to any candidate until such time as the candidate 
terminates his or her status as a candidate. 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seg. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 
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FACTS 

You are a member of the House of Representatives in the 
Congress of the united states. Your congressional campaign com­
mittee has contributed $1,000 to a candidate for a California city 
council. The candidate's general election was held in April 1989 
and the run off election will be held in June 1989. Your 
contribution was made within the fiscal year ending June 30, 1989. 
On or after July 1, 1989, your federal campaign committee wants to 
make a new contribution to the same candidate. 

ANALYSIS 

The Act imposes limits on permissible campaign contributions. 
No person may make contributions to a candidate for elective of­
fice in excess of $1,000 in each fiscal year. (Section 85301(a).) 
For purposes of our analysis, a "person" means an individual, 
proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, busi­
ness trust, company, corporation, association, committee and labor 
organization. (Section 85102.) Your federal campaign committee 
is a person under the Act and limited to a contribution not to 
exceed $1,000 per candidate in anyone fiscal year. 

Additionally, for purposes of the Act, whether an incumbent 
is reelected or defeated is of no consequence. Even if defeated 
in an election, a candidate remains such until the candidate 
terminates his or her status as a candidate. (Section 82007.) A 
candidate may terminate his or her status as a candidate only by 
filing a statement of Termination declaring, under penalty of 
perjury, that the candidate: 

(1) Has ceased to receive contributions and 
make expenditures and does not anticipate receiving 
contributions or making expenditures in the future; 

(2) Has eliminated or has declared that it 
has no intention or ability to discharge all of its 
debts, loans received and other obligations; 

(3) Has no surplus funds; and 

(4) Has filed all required campaign state­
ments disclosing all reportable transactions. 

(Regulation 18404(b), copy enclosed.) 

Your federal campaign committee may therefore make contribu­
tions to a candidate even when the candidate has failed to gain 
reelection, as long as his or her status as a candidate has not 
terminated. 

File No. A-89-311 
Page 2 

FACTS 

You are a member of the House of Representatives in the 
Congress of the united States. Your congressional campaign com­
mittee has contributed $1,000 to a candidate for a California city 
council. The candidate's general election was held in April 1989 
and the run off election will be held in June 1989. Your 
contribution was made within the fiscal year ending June 30, 1989. 
On or after July 1, 1989, your federal campaign committee wants to 
make a new contribution to the same candidate. 

ANALYSIS 

The Act imposes limits on permissible campaign contributions. 
No person may make contributions to a candidate for elective of­
fice in excess of $1,000 in each fiscal year. (Section 85301(a).) 
For purposes of our analysis, a "person" means an individual, 
proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, busi­
ness trust, company, corporation, association, committee and labor 
organization. (Section 85102.) Your federal campaign committee 
is a person under the Act and limited to a contribution not to 
exceed $1,000 per candidate in anyone fiscal year. 

Additionally, for purposes of the Act, whether an incumbent 
is reelected or defeated is of no consequence. Even if defeated 
in an election, a candidate remains such until the candidate 
terminates his or her status as a candidate. (Section 82007.) A 
candidate may terminate his or her status as a candidate only by 
filing a Statement of Termination declaring, under penalty of 
perjury, that the candidate: 

(1) Has ceased to receive contributions and 
make expenditures and does not anticipate receiving 
contributions or making expenditures in the future; 

(2) Has eliminated or has declared that it 
has no intention or ability to discharge all of its 
debts, loans received and other obligations; 

(3) Has no surplus funds; and 

(4) Has filed all required campaign state­
ments disclosing all reportable transactions. 

(Regulation 18404(b), copy enclosed.) 

Your federal campaign committee may therefore make contribu­
tions to a candidate even when the candidate has failed to gain 
reelection, as long as his or her status as a candidate has not 
terminated. 



File No. A-89-311 
Page 3 

I trust this letter adequately answers your request for 
advice. Should you have any further questions regarding this mat­
ter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901. 

KED:BMB:plh 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Blanca M. Breeze 
Counsel, Legal Division 
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May 17, 1989 

Attorney John Wallace 
FPPC 
428 J Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 

Dear Mr. Wallace: 

This letter is to request a written opinion regarding 
contribution limitations under Proposition 73. 

My specific questions deal with contribution limitations 
per candidate from an individual. (I understand that my 
Congressional Campaign Committee is defined as an 
individual, under Prop. 73). 

As an individual I have contributed the maximum $1,000.00 
to a city council candidate. The general election was 
held in April 1989 and the run off election will be held 
in June 1989. This contribution was made within the 
fiscal year ending June 30, 1989. 

On or after July 1, 1989, can I make another contribution 
to be used by this candidate for debts incurred for 
the April 1989 and/or June 1989 elections. Other than 
the $1,000 maximum, are there any limitations? 

What are the contribution guidelines and/or limitations 
if said candidate is not reelected? Please reply to: 

Dixon Campaign Committee 
1581 Roxbury Drive 
Los Angeles, California 90035 

I appreciate your assistance. 

Sincerely, 

JCD:pma 

DIXON 
Congress 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

May 23, 1989 

Honorable Julian C. Dixon 
Member of Congress 
House of Representatives 
111 North LaBrea Avenue, suite 301 
Inglewood, CA 90301 

Re: Letter No. 89-311 

Dear Mr. Dixon: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on May 19, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Blanca Breeze an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).} 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

ruly yours, 

'y> Q //1j/,1 . 
el/ ./' :I'~, ~// /)' ; ....... U~n 

-"Ka'thryn E . Donovan 
General Counsel 
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