
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Susan Foreman 
Director 
Office of Protocol and 

International Relations 
1121 L street, suite 1000 
Sacramento, CA 95814 

June 23, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-323 

Dear Ms. Foreman: 

You have been have been authorized by Senator Roberti to 
request advice concerning the reporting requirements under the 
Political Reform Act (the nAct n).1 We do not have sufficient 
facts to provide specific advice to your question; accordingly, we 
will provide only general guidance. This letter is considered 
informal assistance pursuant to Regulation 18329(a) (copy 
enclosed.)2 . 

QUESTIONS 

1. If a senator is invited to a foreign country to give a 
speech or to participate in a panel or seminar on a California 
governmental/legislative subject, does the cost of the Senator's 
round-trip airfare have to be reported as a gift? 

2. If the senator is going to extend his stay beyond the 
time of the seminar at his own expense and is going to be doing 
other things unrelated to the seminar, will this affect the 
reporting of the round-trip airfare for purposes of the Act? 

Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. section 
83114; Regulation 18329(c) (3) .) 
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3. What is the meaning of "reasonable sUbsistence in connec­
tion therewith" as set forth in section 85400? 

4. Does a senator have to report as a gift the hotel room, 
local transportation and meal expenses of the day before and the 
day of the speech, panel or seminar? 

CONCLUSIONS 

1 and 2. The out-of-state round-trip air travel must be 
reported. If it is in connection with a speech or participation 
in a panel or seminar, it may be reported as an honorarium. 
Alternatively, it may be reported as a gift or as income, depend­
ing upon whether or not full and adequate consideration was 
provided in exchange. 

3. "Reasonable subsistence" means food and necessary accom­
modations provided in connection with the event. 

4. All meals must be reported, except for (1) food and 
beverages provided at the event at which the senator speaks, 
participates in a panel or seminar or performs a similar service, 
and (2) other necessary meals provided directly in connection with 
the event. Local travel expenses in the foreign country must be 
reported. The only hotel accommodations which need not be 
reported are necessary accommodations provided directly in 
connection with the event. Whether meals and lodging provided the 
day before and the day of the event are "necessary" and "provided 
directly in connection with the event" must be determined on a 
case-by-case basis. 

FACTS 

You are currently making arrangements for two legislative 
trips, and you wish to clarify the general rules regarding the 
reporting requirements with respect to reimbursements of travel 
expenses and per diem relating to out-of-state travel. You have 
indicated that the trips may involve extended stays by the elected 
officers paid for at their own expense. 

ANALYSIS 

As a general rule, an ele<:::ted state officer must report 
third .... party payments for travel, meals and accommodations. 
Depending upon the circumstances, these payments may be reported 
as (Jifts, honorariaot' income. If the filer does not choose to 
report such payments as honoraria, they must be reported as gifts 
unless it is clear from all surrounding circumstances that the 
services provided were of equal or greater value that the payment 
received. In the latter case, the payments will be reported as 
income. (Regulation 18728, copy enclosed.) An elected officer 
may not accept gifts or honoraria of more than $1,000 from any 
single source (other than payments for travel and reasonable 
subsistence) in connection with a speech, article, or published 
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work on a subject relating to the governmental process. (Section 
85400.) 

There are three exceptions to the general rules concerning 
reporting of travel, meals and accommodations provided directly in 
connection with an event at which an official makes a speech. 
First, travel within California is not reportable if provided in 
connection with a speech or similar event. (Regulation l8728(a).) 
Second, necessary accommodations provided directly in connection 
with the event need not be reported. (Regulation l8728(a).) We 
have advised that the term "accommodations" includes lodging and 
meals. (Puglia Advice Letter, No. A-77-464; Chel Advice Letter, 
No. A-78-264, copies enclosed.) Third, free admission, food, 
beverages and similar nominal benefits provided at the speaking 
event need not be reported. (Regulation l8728(a).) It should be 
noted that Regulation 18728, which contains these exceptions to 
the reporting requirements, contemplates that the official will 
provide a certain level of service at a structured event. (Smith 
Advice Letter, No. A-77-257, copy enclosed.) 

Payments for travel, meals and accommodations not in conjunc­
tion with a speech or similar activity must be reported either as 
income or gifts, again depending upon whether or not full and 
adequate consideration was given by the elected officer. 
Payments of income aggregating $250 or more from a single source 
must be reported. Payments which are gifts or honoraria must be 
reported when the aggregate value from a single source is $50 or 
more. (Section 87207; Regulation 18728.) 

You have not provided specific information concerning the 
legislative trips being planned. However, certain general 
observations can be made. The only travel which is not reportable 
is intrastate travel in connection with a speech or similar event. 
(Regulation 18728; Swendiman Advice Letter, No. A-85-039, copy 
enclosed.) Since the trips involved here are out-of-state, pay­
ments received for travel costs must be reported. This would 
include round-trip air travel and the local travel expenses in the 
foreign countries. 

Payments for food and beverages provided at the event at 
which the senator speaks, participates in a panel or seminar or 
performs a similar service are not reportable. The only other 
food and hotel accommodations which do not have to be reported are 
those provided directly in connection with the event. (Regulation 
18728.) Whether or not food and lodging for the night before and 
the day and night of the event are "necessary" would be decided on 
a case-by-case basis. At a minimum, lodging the night before or 
the night after a speaking event when out-of-town travel is 
necessary generally would meet this standard. Whether a second 
night's lodging also is necessary would depend on circumstances 
such as the time and length of the event. For example, an event 
which is scheduled only in the morning or afternoon ordinarily 
would require only one night's lodging. In contrast, an all-day 
event could require lodging the night before and the night of the 
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event. Similar reasoning would apply to determine whether meals 
are "necessary." 

You have also requested information regarding the definition 
of "reasonable subsistence" as used in section 85400 and in 
Regulation 18540. 3 "Reasonable subsistence" would include reason­
able payments for necessary meals and lodging provided directly in 
connection with the speech. Section 85400 and Regulation 18540 
provide that these payments are not included in a calculation of 
the value of a gift or honorarium received. As discussed above, 
Regulation 18728 also exempts these payments from the reporting 
requirements. 

If you have any questions, please contact me at (916) 322-
5901. 

KED:MWE:plh 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General counsel 

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 

3 Adopted by the Commission at its June 6, 1989 meeting but cur­
rently pending review by the Office of Administrative Law. 
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California Legislature 

Senate Rules Committee 
DAVID ROBERTI 

Chairman 

Office of Protocol and International Relations 
Susan Foreman, Director 

May 23, 1989 

Ms. Lilly Spitz 
Legislative Coordinator 
Fair Political Practices Commission 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Spitz: 

MEMBERS 
WILLIAM A. CRAVEN 

VICE CHAIRMAN 

ROBERT G. BEVERLY 
HENRY J. MELLO 
NICHOLAS C. PETRIS 

Pursuant to our conversation of last month, I would like to verify 
my understanding of your answer to the following two questions: 

I asked you, "if a Senator is invited to a foreign country to give 
a speech or to participate in a panel or seminar on a California 
governmental/legislative subject, does the cost of the Senator's 
round-trip airfare have to be reported as a gift?" You said that 
it does not have to be reported as a gift. Further, I asked you, 
"if the Senator is going to extend his stay beyond the time of the 
seminar and is going to be doing other things unrelated to the 
seminar (some business-related and some not business-related) is 
the full round trip airfare cost still exempt from being reported 
as a gift?" You said that the full round-trip airfare cost does 
not have to be reported as a gift. 

I want to be absolutely certain about this, since Senators who are 
invited to give a speech or participate in a panel or seminar in 
a foreign country generally do, understandably, extend their stay 
beyond just the time of the specific event to which they've been 
invited. In most instances, the cost for the Senator's stay-over 
is not paid by the event's sponsor. 

In addition I have a question regarding language in your proposed 
regulation which reads: "reasonable subsistence directly in 
connection with making a speech or participating [as a featured 
speaker]* in a panel or seminar on a subject relating to the 
governmental process are not gifts for purposes of this section." 
How is "reasonable subsistence" defined? Is it safe to assume 
that a Senator does not have to report as a gift the hotel room, 
local transportation and meal expenses of the day before and the 
day of the speech, panel or seminar? 
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Since I currently am working on arrangements for two legislative 
trips, I would appreciate your expeditious response. 

Sincerely, 

SUSAN FOREMAN 
Director 

Since I currently am working on arrangements for two legislative 
trips, I would appreciate your expeditious response. 

Sincerely, 

SUSAN FOREMAN 
Director 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

May 25, 1989 

Susan Foreman 
Office of Protocol and 

International Relations 
1121 L Street, suite 1000 
Sacramento, CA 95814 

Re: Letter No. 89-323 

Dear Ms. Foreman: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on May 25, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

vfry .. truly you\r~, 
'A { ('i il! .J+h ",,/ .I( 0, 
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K~~hryn E. Donovan 
General Counsel 
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, \ 
Ka~hryn E. Donovan 
General Counsel 


