
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter Bagatelos 
Bagatelos & Fadem 

July 18, 1989 

The International Building 
601 California street, suite 1801 
San Francisco, CA 94108 

Dear Mr. Bagatelos: 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-327 

You have requested advice regarding application of the provi­
sions of the Political Reform Act (the "Act"),1 as amended by 
Proposition 73. Because your request is a general inquiry, we 
treat your request as one for informal assistance pursuant to 
Regulation 18329(c) (copy enclosed).2 

QUESTION 

Do the limits on contributions in Proposition 73 apply to 
contributions and expenditures in connection with the following 
activities: 

(1) Contributions to political committees for non-candidate 
related activities (e.g. administrative and overhead 
expenses). 

(2) Candidates for federal elections. 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 
18329 (c) (3) .) 
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(3) Candidates in other states. 

(4) Ballot measures. 

(5) Candidate recall efforts. 

(6) Voter registration. 

(7) Non-partisan get-out-the-vote drives. 

(8) Partisan get-out-the-vote drives. 

(9) Independent expenditures to support or oppose candidates 
for office. 

CONCLUSION 

The limits in Proposition 73 apply to contributions made to 
candidates for state and local office in California. The limits 
also apply to contributions made to committees to make 
contributions to candidates. The limits do not apply to 
contributions to political committees for non-candidate related 
activities (e.g. administrative and overhead expenses). In 
addition, the limits do not apply to contributions to candidates 
for federal elections or elections in other states, to 
contributions for ballot measures including candidate recall 
efforts, and contributions for independent expenditures to support 
or oppose candidates for elective office. Contributions for voter 
registration and get-out-the-vote drives may be subject to the 
limits depending on the circumstances. 

ANALYSIS 

Section 85301 limits contributions by persons, to g 
candidate, including all committees controlled by that candidate 
to $1,000 in any fiscal year. Section 85303(a) limits 
contributions by a political committee to a candidate, and all 
committees controlled by that candidate, to $2,500 in any fiscal 
year. Section 85303(b) limits contributions by a broad based 
political committee or a political party to a candidate and all 
committees controlled by that candidate, to $5,000 in any fiscal 
year. Section 85302 limits contributions by a person to a 
political committee, a broad based political committee or a 
political party to $2,500 in any fiscal year to make contributions 
to candidates for elective office. 

The above limits apply either to contributions to candidates 
or to contributions which will be used to make contributions to 
candidates. Accordingly, contributions which are not made to 
candidates, or which are not used to make contributions to 
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candidates are not limited. Section 85303(c) clarifies this by 
specifying that financial or other support provided to a political 
committee or broad based political committee is not limited if it 
is used for purposes other than to make contributions directly to 
candidates for elective office. Thus contributions for non­
candidate related expenses (e.g. administrative and overhead 
expenses) are not limited by section 85302. 

As noted above, the contribution limits in Sections 85301, 
85302, and 85303 apply either to contributions to candidates or to 
contributions which will be used to make contributions to 
candidates. Section 82007 excludes from the definition of 
"candidate" "any person within the meaning of section 301(b) of 
the Federal Election Campaign Act of 1971." Thus, by definition, 
the term "candidate" excludes individuals running for Federal 
office. Therefore contributions and expenditures in connection 
with candidates running for federal office are not subject to the 
contribution limits in sections 85301, 85302, and.85303. 

Section 82007 defines candidates essentially as individuals 
seeking, or attempting to seek, nomination or election to any 
elective office. The Act defines an "election" as "any primary, 
general, special or recall election held in this state." (Section 
82022, emphasis added.) Accordingly, candidates running for 
election in another state are not subject to the contribution 
limits in Sections 85301, 85302, and 85303. 

section 82043 defines a "measure" as: 

[A]ny constitutional amendment or other proposition 
which is submitted to a popular vote at an election 
by action of a legislative body, or which is 
submitted or is intended to be submitted to a 
popular vote at an election by initiative, 
referendum or recall procedure whether or not it 
qualifies for the bal.1ot. 

Contributions to a ballot measure are not contributions to 
candidates, or contributions to make contributions directly to 
candidates as those terms are used in sections 85301, 85302, and 
85303. Accordingly, such contributions to a ballot measure are 
not subject to the contribution limits provided in those sections. 
Since recall efforts are submitted to popular vote as a ballot 
measure, the same rationale is applicable. Therefore, 
contributions to a recall effort are not subject to the 
contribution limits in sections 85301, 85302 and 85303. (Pringle 
Advice Letter, No. A-89-155, copy enclosed.) 

In In re Welsh (1978) 4 FPPC Ops. 78, (copy enclosed), the 
Commission ruled that payments to an organization which engaged 
only in non-partisan voter registration, and no other activity in 
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connection with elections, did not constitute contributions for 
purposes of the Act and payments by such organizations did not 
constitute expenditures for purposes of the Act. The Commission 
emphasized the non-partisan nature of the organization conducting 
the voter registration activities. Under such circumstances the 
organization was not a "committee" and was not required to 
disclose its activities pursuant to the campaign reporting 
provisions of the Act. The Welsh Opinion did not categorically 
exempt all voter registration activity from disclosure. Based on 
the Welsh Opinion, we conclude that an organization which conducts 
either non-partisan voter registration or non-partisan get-out­
the-vote drives, and engages in no other political activity, is 
not a "committee" for purposes of the Act. 

Expenditures made by a political committee or a broad based 
political committee for voter registration activities and partisan 
or non-partisan get-out-the-vote drives are not deemed to be 
contributions to a candidate if the expenditures are not made at 
the behest of the candidate. 3 Therefore, whether such 
expenditures are "contributions to candidates for elective office" 
within the meaning of section 85302 depends on the specific facts 
of the situation. If the expenditures are not deemed to be 
contributions to a candidate, the funds used for such expenditures 
are not subject to the limits in section 85302. If the 
expenditures are made at the behest of the candidate, the 
expenditures would be an in-kind contribution to the candidate, 
and therefore, subject to the contribution limits. (Regulation 
18215.) 

section 82031 defines an independent expenditure as: 

[A]n expenditure made by any person in connection 
with a communication which expressly advocates the 
election or defeat of a clearly identified 
candidate or the qualification, passage or defeat 
of a clearly identified measure, or taken as a 
whole and in context, unambiguously urges a 
particular result in an election but which is not 
made to or at the behest of the affected candidate 
or committee. 

Since an independent expenditure is not a contribution to a 
candidate, contributions to a committee for the purpose of making 
independent expenditures are not subject to the limitations in 
Sections 85302. 

3 Subdivision (b) of Regulation 18215, (copy enclosed), clarifies 
that an expenditure is made at the behest of a candidate if it is 
made under the control or at the direction of, in cooperation, 
consultation, coordination, or concert with, or at the request or 
suggestion of a candidate or his or her controlled committee. 
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I trust this letter has provided you with the guidance you 
requested. If you have any further questions, please contact me 
at (916) 322-5901. 

KED/JA/aa 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

-r 0/7 J 
J€~(}fl1-"- J~O.-'rA 

By: Jeevan S. Ahuja 
Counsel, Legal Division 
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LAW OFFICES OF 

BAGATELOS & FADEM 

BARRY FADEM 

THE INTERNATIONAL BUILD'NG 

601 CALIFORNIA STREET 

SUITE 1801 PETER A. BAGATELOS 

WES VAN WINKLE SAN FRA'ICISCO, CALIFCR'IIA 94!08 

Ms. Carla Wardlow 
Fair Political Practices 
commission 
428 J street, suite 800 
Sacramento, CA 95814 

Dear Carla: 

May 23, 1989 

TELEPHONE 

(4IS) 9827100 

FAX 

(4'S) 982~108S 

This will con rm our telephone conversation on April 24, 
1989. I called you to confirm which categories of expenditures 
currently do not fall within the limits established by 
Proposition 73. You confirmed that the Proposition 73 limits do 
not apply to contributions and expenditures in connection with 
the following activities: 

(1) Ballot measures; 

(2) Candidate recall efforts; 

(3) Voter registration; 

(4) Nonpartisan get-out-the-vote drives; 

(5) contributions to political committees for non-candidate 
related activities, e.g. administrative and overhead 
expenses; 

(6) Independent expenditures to support or oppose 
candidates for office; 

(7) Candidates for federal elections, and 

(8) Candidates in other states. 

I also spoke subsequent to our conversation with Jeevan 
Ahuja, Esq. regarding his advice letter to Senator David 
Roberti, dated March 24, 1989. Mr. Ahuja indicated that 
partisan get-out-the-vote drives also would not be subject to 
the Proposition 73 limits. 
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It is my understanding that an entity which engages 
exclusively in activities under item 7 and 8 above would not be 
required to register and/or file campaign statements in 
California. An entity which is organized exclusively for one or 
more of the purposes described in items 3 and 4 would not appear 
to be required to register and/or file campaign statements in 
California as a committee. I understand, however, that there 
could be some circumstances under which such a committee may be 
required to file campaign statements for engaging in political 
activities. 

I would appreciate very much receiving a confirmation letter 
from you as to the matters described above. Thank you for your 
assistance. 

truly yours, 

PAB/mlq 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter A. Bagatelos 
Bagatelos & Fadem 

June I, 1989 

The International Building 
601 California street, Suite 1801 
San Francisco, CA 94108 

Re: Letter No. 89-327 

Dear Mr. Bagatelos : 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on May 24, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jeevan Ahuja an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

reet. Suitf' ~()() • D {"'\ n __ . 01'''''' - .... 

California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter A. Bagatelos 
Bagatelos & Fadem 

June 1, 1989 

The International Building 
601 California street, suite 1801 
San Francisco, CA 94108 

Re: Letter No. 89-327 

Dear Mr. Bagatelos : 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on May 24, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Jeevan Ahuja an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

~
very trU~IY~ yours, 

,?:/,L- / / . .. . did· :JU-<-p . t, 
thryn . Donovan tLT 

General Counsel 

428 1 Street. Suit", ROO • D (") 1:1-__ 0""" - co 


