
Lloyd M. Harmon, Jr. 
County Counsel 
County of San Diego 

June 6, 1989 

355 County Administration Center 
1600 Pacific Highway 
San Diego, CA 92101-2469 

Dear Mr. Harmon: 

Re: Your Petition to Amend Regulation 
18726.7 
Our File No. A-89-337 

Your petition to amend Regulation 18726.7 of Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations was received on 
May 30, 1989 by the Fair political Practices Commission. If you 
have any questions about your petition, you may contact Jeevan 
Ahuja, an attorney in the Legal Division, directly at (916) 322-
5901. 

Your petition will be reviewed and, if deemed appropriate, 
notice of the proposed amendment will be given and the matter set 
for hearing for consideration of its adoption by the Commission. 
If your petition for amendment of Regulation 18726.7 is denied, a 
response will be mailed to you within 30 days indicating our 
reasons for such denial. (Government Code Section 11347.1.) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KEDjSHjJSA:aa 

Sincerely 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Scott Hallabrin 
Counsel, Legal Division 
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16726.1· Passes or Tickets Giyen to an Agency 

Passes or tickets which provide admission or access to 

facilities, goods or services, or other tangible or intangible 

benefits (including passes to motion picture theaters, amusement 

parks, parking facilities, country clubs, and similar places or 

events, but not including travel or lodging), which are provided 

to an agency official are not gifts to the official whenever (a), 

(b), (c)~ ~ (d) or Cel applies: 

(a) The donor gives the tickets or passes to the official's 

agency, through a responsible official of the agency, for the 

sole purpose of distributing the passes or tickets to officials 

of the agency and their spouses and immediate familits and use of 

the tickets or passes is so limited by the agency;p and 

The tickets or passes are not earmarked by the donor for any 

specific agency officials; and 

The agency retains a written public record of the terms 

under which the tickets were accepted by the agency and the terms 

under which the tickets or passes were distributed and to whom 

they were distributed. 

(b) The tickets or passes are provided to the agency for an 

event at a publicly-owned facility under the jurisdiction of the 

agency and neither the agency nor any agency official receiving 
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16726.7. Passes or Tickets Giyen to an Agency 

Passes or tickets which provide admission or access to 

facilities, goods or services, or other tangible or intangible 

benefits (including passes to motion picture theaters, amusement 

parks, parking facilities, country clubs, and similar places or 

events, but not including travel or lodging), which are provided 

to an agency official are not gifts to the official whenever (a), 

(b), (c)~ ~ (d) or (el applies: 

(a) The donor gives the tickets or passes to the official's 

agency, through a responsible official of the agency, for the 

sale purpose of distributing the passes or tickets to officials 

of the agency and their spouses and immediate familits and use of 

the tickets or passes is so limited by the agency;p and 

The tickets or passes are not earmarked by the donor for any 

specific agency officials; and 

The agency retains a written public record of the terms 

under which the tickets were accepted by the agency and the terms 

under which the tickets or passes were distributed and to whom 

they were distributed. 

(b) The tickets or passes are provided to the agency for an 

event at a publicly-owned facility under the jurisdiction of the 

agency and neither the agency nor any agency official receiving 
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or di.tribut1nq the ticket. or pa •••• tor the aqeney qive. any ot 

the tickets or passes to any per.on who i. not an agency 

otticial, or not an agency otticial's spouse or immediate family 

members. 

(c) The tickets or passes are provided to the agency as 

part of the contract for the use of the facility and the 

distribution and use of the passes or tickets are regulated by an 

officially adopted policy of the agency. 

Cd) The tickets or passes are provided to the agency 

official for use by the official and his or her spouse and 

immediate family because the official has an official or 

ceremonial role or function to perform on behalf of the agency at 

the event in question. 

eel The tickets or passes are proyided to an agency Qr 

agency officials for use at an eyent at a publiclY-owned facility 

constructed Or operated under the provisions of a joint exercise 

of powers agreement and SUCh agency is a party to the joint 

exercise of powers agreement. 
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(d) The tickets or passes are provided to the agency 

official for use by the official and his or her spouse and 

immediate family because the official has an official or 

ceremonial role or function to perform on behalf of the agency at 

.... the event in question . 

eel The ticKets or passes are proyided to an agency or 

agency officials for use at an eyent at a publicly-owned facility 

constructed Or operated under the proyisions of a joint exercise 

of powers agreement and such agency is a party to the joint 

exercise of powers agreement. 
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428 J Street, Suite 800 
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Re: Petition to Amend Regulation 18726.7 

This is a request that the Fair Political Practices 
Commission ("Commission") amend Regulation 18726.7 to add 
subdivision (e) to read as follows: 
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fI(e) The tickets or passes are provided to an agency 
or agency officials for use at an event at a publicly-owned 
facility constructed or operated under the provisions of a 
joint exercise of powers agreement and such age ncr is a 
party to the joint exercise of powers agreement." 

The reason for this request arises out of the following 
factual situation: On January 25, 1966, the County of San Diego 
("County") and the city of San Diego ("City") entered into a 
joint exercise of powers agreement ("Agreement") establishing the 
San Diego Stadium Authority ("Authority"). The purpose of the 
Agreement was to construct and operate mUlti-purpose publicly 
owned stadium. The Authority is a separate public entity, 
administered by a governing board of nine members, two of whom 
are appointed by the Board of Supervisors of the County of San 
Diego. The City was responsible for construction of the stadium 
as agent for the Authority and the entire stadium is leased to 
the City. The City has the right to sublease or permit use of 
all or any part of the stadium premises and has entered into 
Partial Use and Occupancy Agreements ("Occupancy Agreements") 
with numerous lessees. In each of the Occupancy Agreements 
certain areas are reserved to the City, and the city may issue up 
to 26 credentials which are necessary in order to gain admittance 
to the stadium, which is otherwise under the exclusive control ot 

'A copy of Regulation 18726.7 as proposed is attached. 
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Re: Petition to Amend Regulation 18726.7 

This is a request that the Fair Political Practices 
Commission (ltCommission") amend Regulation 18726.7 to add 
subdivision (e) to read as follows: 
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It(e) The tickets or passes are provided to an agency 
or agency officials for use at an event at a publicly-owned 
facility constructed or operated under the provisions of a 
joint exercise of po~ers agreement and such age ncr is a 
party to the joint exercise of powers agreement.1t 

The reason for this request arises out of the following 
factual situation: On January 25, 1966, the County of San Diego 
(ltCountylt) and the City of San Diego (ltcitylt) entered into a 
joint exercise of powers agreement ("Agreementlt) establishing the 
San Diego Stadium Authority (ltAuthoritylt). The purpose of the 
Agreement was to construct and operate mUlti-purpose publicly 
owned stadium. The Authority is a separate public entity, 
administered by a governing board of nine members, two of whom 
are appointed by the Board of Supervisors of the County of San 
Diego. The City was responsible for construction of the stadium 
as agent for the Authority and the entire stadium is leased to 
the City. The City has the right to sublease or permit use of 
all or any part of the stadium premises and has entered into 
Partial Use and Occupancy Agreements ("Occupancy Agreements") 
with numerous lessees. In each of the Occupancy Agreements 
certain areas are reserved to the City, and the City may issue up 
to 26 credentials which are necessary in order to gain admittance 
to the stadium, which is otherwise under the exclusive control of 

'A copy of Regulation 18726.7 as proposed is attached. 



Fair Political Practices Commission -2- .~ay 24, 1989 

the lessee, and to the specific spectator area reserved to the 
City. The credential is in the form of a ticket issued by the 
lessee which identifies the date the credential may be used and 
the location reserved to the City to which the credential holder 
may be admitted. These credentials are provided to the City who 
in turn distributes them to authorized credential holders, which 
includes members of the Board of supervisors. The purpose of the 
credentials is to provide access to the stadium for persons who 
can aid the growth and promotion of the City and the County of 
San Diego. The tickets or passes given to the City and utilized 
by City officials come within subdivision (c) of Regulation 
18726.7 and, therefore, are not gifts to the City officials. In 
addition, the tickets or passes provided by the City to City 
officials constitute part of their compensation and are not 
"income" pursuant to Government Code seftion 820JO(b)(2).2 Such 
is not the case with the tickets or passes provided to the 
members of the Board of supervisors, notwithstanding the fact 
that the County is the other party to the Agreement establishing 
the Authority to construct and operate the stadium facility. 
This proposed amendment is to correct this circumstance and is 
consistent with the theory and purpose behind the other 
subdivisions of Regulation 18726.7. 

The Commission is authorized to adopt, amend O~ repeal 
regulations to carry out the intent of the Politica~ Reform Act 
of 1974, as amended (Gov. Code sec. 81014, also see: Gov. Code 
sec. 82028). It is requested that the Commission direct the 
staff of the Commission to take immediate action to give any 
required notice of the proposed amendment of Regulation 18726.7 
as suggested herein and to set the date of hearing at the first 
meeting of the Commission upon expiration of the required period 
of notice. 

Your favorable consideration of this request 15 appreciated. 

LMH: bf 

Encl s. 

&~:~~--~ 
LLOYD M. HARMON, JR. 
County Counsel 

2 
See letter dated June II, 1979 from Commission to John W. 

Witt, City Attorney, City of San Diego. 
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