
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Peter A. Bagatelos 
Bagatelos & Fadem 
601 California street 
suite 1801 
San Francisco, CA 94108 

June 28, 1989 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. I-89-345 

Dear Mr. Bagatelos: 

You have requested confirmation of advice provided to you 
regarding the campaign disclosure provisions of the Political 
Reform Act (the tlAct tl ) .1.1 You have not provided the name of the 
person on whose behalf you are seeking advice. Therefore, this 
letter constitutes informal assistance pursuant to Regulation 
18329(c) .~I 

FACTS 

Your clients are two committees which expect to receive most 
of their contributions from various mobilehome park owners. The 
mobilehome park owners are all individuals, and there is no as­
sociation formed by them. 

11 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

21 Informal assistance does not provide the requestor with 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
tion 83114; Regulation 18329(c) (3).) 

the 
(Sec-
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QUESTION 

Are the committees required to list on the statement of 
organization (Form 410), each of the individuals as "sponsors" of 
the committee. 

CONCLUSION 

The committees are not required to list the individuals as 
sponsors. 

ANALYSIS 

The Act requires that every recipient committee must file a 
statement of organization. (Section 84101.) If the committee is 
a "sponsored committee," the committee's name must include the 
name of its sponsor. When more than one organization meets the 
definition of "sponsor," section 84102(b) provides that the state­
ment of organization shall include: 

In the case of a sponsored committee, the name, street ad­
dress and telephone number of each sponsor. 

Section 82048.7 defines "sponsored committee" as follows: 

(a) "Sponsored committee" means a committee, other than a 
candidate controlled committee, which has one or more spon­
sors. Any person, except a candidate or other individual, 
may sponsor a committee. 

(b) A person sponsors a committee if any of the following 
apply: 

(1) The committee receives all or nearly all of its 
contributions from the person or its members, officers, 
employees, or shareholders. 

(2) The person collects contributions for the committee by 
use of payroll deductions or dues from its members, officers, 
or employees. 

(3) The person alone or in combination with other organiza­
tions, provides all or nearly all of the administrative 
services for the committee. 

(4) The person, alone or in combination with other organiza­
tions, sets the policies for soliciting contributions or mak­
ing expenditures of committee funds. 

(Emphasis added.) 
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You have stated that the contributors are individuals who are 
not making contributions through an organization or entity of 
which they are members, officers, employees or shareholders. 
Therefore, the committee is not a sponsored committee. 

If you have any questions about this letter, please contact 
me at (916) 322-5662. 

cc: Secretary of State 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Sandra Taylor 
Political Reform Consultant 
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May 31, 1989 

Fair Political Practices commission 
Technical Assistance Division 
428 J Street 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Re: Sponsored committees 

Dear Ms. Taylor: 

TEI.EPHONE 

{411S1 1iiI62-7100 

I'"AX 

(415) 982 loes 

This will ,confirm our telephone conversation on May 30, 
1989. I advised you that I had spoken with Karen Rylander of 
the Secretary of State's office regarding Statements of 
organization filed by my clients, two committees which expect to 
receive most of their contributions from various mobilehome park 
owners. Ms. Rylander discussed two points with me, i.e. whether 
the committees were truly "sponsored" under the law, and, if 
sponsored, whether the names of every sponsor must appear on the 
Statement of organization. Ms. Rylander subsequently had a 
telephone conversation with you and then re-contacted me to 
advise me that the names on the statements of organization were 
legally adequate, but that we would probably have to list every 
mobilehome park owner as a sponsor on the forms. She suggested 
that I contact you for further clarification. After confirming 
all of this background information to you, you indicated that 
you had additional discussions with your superiors and thereupon 
advised me as follows. 

You indicated that Government Code §82048.7, which defines 
what is a sponsored committee, requires that at least one of the 
tests contained in sUbsection (b) thereof must be met to have a 
sponsored committee. In reviewing the tests, I advised you that 
it does not appear that any of the tests contained in 
subsections (b) (2) through (4) appear to apply to my clients. 
You advised me that, as to the test in subsection (b) (1), a 
committee must receive all or nearly all of its contributions 
from a person or its members, officers, employees, or 
shareholders. In our case, we do not have members, officers, 
employees, or shareholders involved. We discussed the 
definition of person contained in Government Code §82047. You 
stated that none of the terms therein would apply to multiple 
contributors of the same industry group, since the individual 
contributors are not acting through an association and would not 
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be considered a group of persons acting in concert merely by 
virtue of making contributions. 

By way of clarification, I posed an example to you. If you 
and I were to set up a PAC and solicited a class of contributors 
having a similar occupational bond, such as realtors or doctors, 
and received all or perhaps 95% of our money from that 
particular class, but did not solicit or receive funds from that 
class of contributors through their formal association, would 
our committee be a sponsored committee? You advised me that it 
would not be a sponsored committee even if all of the 
contributors to the PAC were of the same occupational or 
industry class. If the realtors association or medical society 
raised dues and contributed those dues to the PAC, then the 
association would be considered the sponsor. However, 
contributions by the individual members of an association 
separately to another PAC, wherein they might provide all of the 
money of the PAC, but do not satisfy any of the other statutory 
tests for a sponsored committee, would not render the PAC a 
sponsored committee. 

In our particular situation and based on the information I 
provided, you indicated that our client's committees do not 
appear to be sponsored committees and would not be required to 
have the names of the class or group, of which the individual 
contributors can be identified, as the sponsor of the committee. 

Thank you very much for your assistance. By copy of this 
letter to Karen Rylander in the Secretary of State's office, I 
am advising her of our discussion and your advice. We would 
appreciate receiving confirmation in writing that this summary 
of our conversation is accurate and complete. 

Very truly yours, 

y~ M ~0~ O--~~ 
Peter A. Bagatelos\J 

PAB/mlg 

cc: Karen Rylander 
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Dear Ms. Taylor: 
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This will confirm our telephone conversation on May 30, 
1989. I advised you that I had spoken with Karen Rylander of 
the Secretary of State's office regarding statements of 
Organization filed by my clients, two committees which expect to 
receive most of their contributions from various mobilehome park 
owners. Ms. Rylander discussed two points with me, i.e. whether 
the committees were truly "sponsored" under the law, and, if 
sponsored, whether the names of every sponsor must appear on the 
Statement of Organization. Ms. Rylander subsequently had a 
telephone conversation with you and then re-contacted me to 
advise me that the names on the statements of organization were 
legally adequate, but that we would probably have to list every 
mobilehome park owner as a sponsor on the forms. She suggested 
that I contact you for further clarification. After confirming 
all of this background information to you, you indicated that 
you had additional discussions with your superiors and thereupon 
advised me as follows. 

You indicated that Government Code §82048.7, which defines 
what is a sponsored committee, requires that at least one of the 
tests contained in sUbsection (b) thereof must be met to have a 
sponsored committee. In reviewing the tests, I advised you that 
it does not appear that any of the tests contained in 
sUbsections (b) (2) through (4) appear to apply to my clients. 
You advised me that, as to the test in sUbsection (b) (1), a 
committee must receive all or nearly all of its contributions 
from a person or its members, officers, employees, or 
shareholders. In our case, we do not have members, officers, 
employees, or shareholders involved. We discussed the 
definition of person contained in Government Code §82047. You 
stated that none of the terms therein would apply to multiple 
contributors of the same industry group, since the individual 
contributors are not acting through an association and would not 

BARRY FADEM 

PETER A. BAGATELOS 

WES VAN WINKLE 

Ms. Sandy Taylor 

LAW OFFICES OF 

BAGATELOS & FADEM 
THE INTERNATIONAL BUILDING 

601 CALIFORNIA STREET 

SUITE IBOI 

SAN FRANCISCO. CALIFORNIA 9410B 

May 31, 1989 

Fair Political Practices commission 
Technical Assistance Division 
428 J street 
P.o. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Re: Sponsored committees 

Dear Ms. Taylor: 

TELEPHONE 

(4IS) 9B2-7100 

FAX 

(4IS) 9B2 lOBS 

This will confirm our telephone conversation on May 30, 
1989. I advised you that I had spoken with Karen Rylander of 
the Secretary of State's office regarding statements of 
Organization filed by my clients, two committees which expect to 
receive most of their contributions from various mobilehome park 
owners. Ms. Rylander discussed two points with me, i.e. whether 
the committees were truly "sponsored" under the law, and, if 
sponsored, whether the names of every sponsor must appear on the 
Statement of Organization. Ms. Rylander subsequently had a 
telephone conversation with you and then re-contacted me to 
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that I contact you for further clarification. After confirming 
all of this background information to you, you indicated that 
you had additional discussions with your superiors and thereupon 
advised me as follows. 

You indicated that Government Code §82048.7, which defines 
what is a sponsored committee, requires that at least one of the 
tests contained in sUbsection (b) thereof must be met to have a 
sponsored committee. In reviewing the tests, I advised you that 
it does not appear that any of the tests contained in 
sUbsections (b) (2) through (4) appear to apply to my clients. 
You advised me that, as to the test in sUbsection (b) (1), a 
committee must receive all or nearly all of its contributions 
from a person or its members, officers, employees, or 
shareholders. In our case, we do not have members, officers, 
employees, or shareholders involved. We discussed the 
definition of person contained in Government Code§82047. You 
stated that none of the terms therein would apply to multiple 
contributors of the same industry group, since the individual 
contributors are not acting through an association and would not 
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be considered a group of persons acting in concert merely by 
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appreciate receiving confirmation in writing that this summary 
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June 7, 1989 

Peter A. Bagatelos 
The International Building 
601 California Street, suite 1801 
San Francisco, CA 94108 

Re: Letter No. 89-345 

Dear Mr. Bagatelos: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on June 5, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Ve~ truly yours, n .,// . ...z.. '7 ' 
'~-f51./ Ij;~;~, ~{ 
~eanne-pritchard ' 

Chief Technical Assistance 
and Analysis Division 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 
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