
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Susan Davidson 
1067 Siler Place 
Berkeley, CA 94705 

Dear Ms. Davidson: 

July 19, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-347 

You have requested advice regarding the interpretation of 
certain regulations enacted to clarify provisions of the Political 
Reform Act (the "Act,,).1 We do not have sufficient facts to 
provide specific advice to your question; accordingly, we will 
provide only general guidance. This letter is considered informal 
assistance pursuant to Regulation 18329(c) (copyenclosed.)2 

QUESTION 

For which services must the campaign treasurer be paid from 
the campaign bank account established pursuant to Section 85201 
for election to a future term of office? 

CONCLUSION 

The campaign treasurer must be paid from the campaign bank 
account established pursuant to section 85201 for election to a 
future term of office for those services performed in connection 
with the future election. 

FACTS 

You are requesting clarification as to when a campaign 
treasurer must be paid from the campaign account established for a 
future election and whether it is ever permissible for the 

1 Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2 Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. section 
83114; Regulation 18329(c)(3).) 
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campaign treasurer to be paid from an officeholder account. You 
see the role of a campaign treasurer as a continuum. Initially, 
his or her work is associated with a future election. If the 
candidate is elected, the role changes to performing duties as­
sociated with holding that office. You have suggested that the 
campaign treasurer be paid out of the officeholder account until 
three months prior to the election. 

ANALYSIS 

The Act now provides that a candidate for elective office 
must establish a single campaign bank account for election to a 
particular office, and all contributions to the candidate for that 
office must be deposited in that account. (Section 85201.) The 
Act further provides that all contributions deposited in the 
campaign bank account are deemed to be held in trust for expenses 
associated with the election of the candidate to that specific 
office or for expenses associated with holding that office. (Sec­
tion 85202.) 

Regulation 18525, adopted by the Commission at its May meet­
ing, identifies which expenses are considered to be in connection 
with a future election and which are considered to be in connec­
tion with the current office. The purpose of the regulation is to 
clarify which campaign bank account should be used for particular 
expenditures. The regulation provides, in part, as follows: 

(a) An incumbent elected officer shall make 
expenditures for the following campaign expenses 
from the appropriate campaign bank account for 
election to a future term of office: 

* * * 
(3) Payments for services and actual 

expenses of ... the campaign treasurer ... providing 
services directly in connection with a future elec­
tion .... 

Regulation 18525, copy 
enclosed. 

Therefore, if the activities of the campaign treasurer are 
directly in connection with the future election, they must be paid 
from the campaign bank account established for that future elec­
tion. If the activities of the campaign treasurer are in connec­
tion with the incumbent term of office, they do not have to be 
paid from the campaign bank account established for the future 
election. 

You have specifically requested clarification regarding pay­
ment of the campaign treasurer in 1989 and whether any of the 
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treasurer's expenses could be paid from "restricted funds"3 in 
view of Regulation 18525. As previously stated, the campaign 
treasurer must be paid from the account for the future election if 
the activities are in connection with that future election. 
Whether activities not in connection with the future election can 
be paid from restricted funds is determined by Regulation 18536.2 
(copy enclosed). 

Regulation 18536.2 permits restricted funds to be used for 
specified purposes unrelated to a future campaign. The regulation 
lists the following as permissible uses of restricted funds: 

(Al Payment of the candidate's or committee's 
campaign debts incurred prior to January 1, 1989, 
for goods consumed or services completed prior to 
January 1, 1989. 

(B) Payment of officeholder expenses. As 
used in this section, "officeholder expenses" means 
expenses incurred directly in connection with 
carrying out the usual and necessary duties of 
holding office, including but not limited to, 
travel between an officeholder's residence and 
public office, meetings with constituents which are 
not campaign-related meetings, and salary payments 
to staff for other than campaign activities. 
"Officeholder expenses" does not include expenses 
incurred in connection with newsletters, mass 
mailings and other campaign activities, such as 
campaign speeches, campaign fundraising, actions 
performed by campaign staff, or political 
advertising. 

To the extent that the campaign treasurer is being 
compensated in connection with activities which may be paid for 
with restricted funds, it would also be permissible to pay the 
treasurer from restricted funds. The constitutionality of the 
provisions enacted by Proposition 73 to limit the use of 
restricted funds to non-campaign purposes is currently being 
litigated in Service Employees International Union, AFL-CIO, et 
ala v. FPPC. (U.S. District Court, Eastern District of 
California, Case No. civs 89-0433 LKK-JFM.) 

With respect to your suggestion that the campaign treasurer 
be paid from an account for the current office until three months 

3 "Restricted funds" is a term commonly used to refer to campaign 
funds received by a candidate prior to January 1, 1989 in amounts 
in excess of the contribution limits imposed by Proposition 73. 
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prior to the election, this would require amendment of Regulation 
18525. In the event that a determination is made that clarifica­
tion of the regulation by amendment is necessary, we will take 
your suggestion into consideration. 

If you have any questions regarding the above, you may 
contact me at (916) 322-5901. 

KED/MWE/aa 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 
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Fair Political Practices Commission 
428 J Street Suite 800 
Sacramento, CA 95804-0807 

1067 Siler Place 
Berkeley, CA 94705 
June 3, 1989 

Dear Hr. HcLean RE: Regulation 18525 

The services of the campaign treasurer are supposed to be paid 
as services in connection vIi th a future election under Item (3) 
subection (ay but as I read (b) expenses associated with holding 
office must be made out of the account set up for that office. 

It seems to me that the role of the campaign treasurer is a 
continuum. At the beginning, the work is associated with a 
future election. If the candidate is elected, the role changes 
to performing duties associated with holding that offiee (such 
as filing required campaign repo~ts). 

I suggest that the campaign treasurer be paid out of the office 
holder account until three months prior to a future eJection, i.e. 
same as the mass mailing provision. 

If I am misinterpreting this provision, could I have a 
clarification. Specifically, in I989, can the tresurer be 
out of the restricted account or must the treasucer be paid from 
an account set up to comply with provisions of Proposition 737 

Thank you, 

Fair Political Practices Commission 
428 J Street Suite 800 
Sacramento, CA 95804-0807 

1067 Siler Place 
Berkeley, CA 94705 
June 3, 1989 

Dear l1r. l1cLean RE: Regulation 18525 

The services of the campaign treasurer are supposed to be paid 
as services in connection v;~dl a future election under Item (3) 
subection (a~ but as I read (b) expenses associated with holding 
office must be made out of the account set up for that office. 

It seems to me that the role of the campaign treasurer is a 
continuum. At the beginning, the work is associated with a 
future election. If the candidate is elected, the role changes 
to performing duties associated with holding that offiee (such 
as filing required campaign repo~ts). 

I suggest that the campaign treasurer be paid out of the office 
holder account until three months prior to a future eJection, i.e. 
same as the mass mailing provision. 

If I am misinterpreting this provision, could I please have a 
clarification. Specifically, in 1_989, can the tresurer be paid 
out of the restricted account or must the treasu~er be paid from 
an account set up to comply with provisions of Proposition 73? 

Thank you, 
---......., 

,:_~~'r 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Susan Davidson 
1067 Siler Place 
Berkeley, CA 94705 

Dear Ms. Davidson: 

June 8, 1989 

Re: Letter No. 89-347 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on June 6, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

;/. 1/ .. ~/"7 / ... 1. : /l .1 /1 ---rr Y //// ... . 
~. l-rd( 1-1 t~!f!cd~ 
~brynE. Donovan 
General Counsel 
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