
California 
Fair Political 
Practices Commission 

July 7, 1989 

Graham A. Ritchie 
simmons, Ritchie, Segal and Stark 
615 So. Flower Street 
suite 1700 
Los Angeles, CA 90017-2859 

Dear Mr. Ritchie: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-353 

You have requested advice on behalf of the Malibu committee 
For Incorporation (the "Committee") concerning the campaign 
provisions of the Political Reform Act of 1974. 1 

QUESTION 

Is the Malibu Committee For Incorporation required to file a 
statement of organization under Section 84101? 

CONCLUSION 

The Malibu Committee For Incorporation is not required to 
file a statement of organization until such time as it has 
received $1,000 within a calendar for the purpose of influencing 
or attempting to influence the action of the voters for or against 
the nomination or election of a candidate or candidates, or the 
qualification or passage of any measure. 

FACTS 

According to our telephone conversation of June 12, 1989, the 
only contributions The Malibu Committee For Incorporation has 
received have been to encourage the Los Angeles County Board of 
Supervisors to place the question of incorporation of Malibu on 
the ballot for a vote of the public. No contributions have been 
received to influence or attempt to influence the voters in the 
qualification or passage of any ballot measure. 

ANALYSIS 

section 84101 requires every person or organization which 
qualifies as a committee under section 82013(a) to file a 

I Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 
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statement of organization (Form 410, copy enclosed) with the 
Secretary of State within 10 days. Section 82013(a) states that a 
committee exists when any person or combination of persons 
"receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or 
more in a calendar year." 

section 82015 defines a "contribution" as "a payment, a 
forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an 
enforceable promise to make a payment except to the extent that 
full and adequate consideration is received unless it is clear 
from the surrounding circumstances that it is not made for 
political purposes." Regulation 18215 provides, in part, that: 

A payment is made for political purposes if it is: 

(1) For the purpose of influencing or attempting to 
influence the action of the voters for or against the 
nomination or election of a candidate or candidates, or the 
qualification or passage of any measure ... 

An incorporation proposal which is presented to the local 
agency formation commission and board of supervisors is not a 
measure until the board of supervisors places the proposal on the 
ballot. (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25, copy enclosed.) 
Consequently, forming a committee is not required prior to the 
placement of the proposal on the ballot by the board of 
supervisors unless contributions of $1,000 or more are received in 
a calendar year for the purpose of supporting or opposing the 
ballot measure. If a group has received funds in order to support 
or oppose the actions of the local agency formation commission or 
the board of supervisors and chooses to use any surplus funds 
toward supporting or opposing the ballot measure, any surplus 
would be counted toward the $1,000 threshold. Once the $1,000 
threshold has been met, you will have to file the enclosed Form 
410 with the Secretary of State's office within 10 days. (Section 
84101. ) 

I would also like to emphasize that the committee's first 
reporting obligations may include more than contributions received 
and expenditures made after the proposal is placed on the ballot. 
The initial disclosure statement must include contributions 
received and expenditures made in anticipation of the measure 
being placed on the ballot. (Wanamaker Advice Letter, No. A-88-
146, copy enclosed.) 
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If you have additional questions, please call me at (916) 
322-5662. 

By: 

Enclosures 

Sincerely, 
/ 

Kathrxn El Donovan" 
Gen~al C$unsel J. 

' / .'~ / i I 

},: /Y/\y j, ".. J /~J 11./;'-
( /~ f I. . / Jt /_ V ~ v 

/"/ i /,./ /j/-

Kevirr S. Braaten-Moen 
Polj{tical Reform Consultant 

/ 

Graham A. Ritchie 
Page Three 

If you have additional questions, please call me at (916) 
322-5662. 

By: 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathrxn E { Donovan:_. 
Gene.:ral CQunsel + 

' / \ "~ 
/ I", ", 

}/f1X I)"){::J /[_1;'-
(/~ /" '/ .'_" v 

'J . , II~--" 
i !I 

Kevip-' S. Braaten-Moen 
PolXtical Reform Consultant 

i/ 



LAW OF f" E 

SIMMONS, RITCHIE, SEGAL AND STARK 
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E; 
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LOS ANGELES, CALIFORNIA 90017-2859 
MiCHAEL W. ROSER"'!:'. 

JOHN A, ALl.f:N 
1 LERMON£: t2! 62'4 739t 

,June 5, 1 989 

California Fa Political 
Practices Commission 

428 J Street, Suite 800 
P.O. Box 1:307 
Sacramento, California 95804-0807 

Gentlemen: 

I represent the Malibu Committee For Incorporation. The Commit­
tee has proceeded to the point where the Local Agency Formation 
Commission of Los Angeles County has approved the incorporation 
and has referred it to the Board of Supervisors of Los Angeles 
County for the purpose setting an election. The Board of 
Supervisors has not yet acted to set the election for incor­
poration. 

The Committee wishes to comply with all of the requirements of 
the Political Reform Act of 1974 as amended, and in particular 
desires to file appropriate statements as a committee when 
required by law. 

The Malibu Committee For Incorporation has received contributions 
in excess of $1,000 in support of the incorporation effort. I 
have been furnished with an opinion from the FPPC (File No. 
A-88-146) which appears to indicate that no statement of organi­
zation has to be filed and no reports need to be filed until the 
Board of Supervisors takes the necessary action to submit the 
proposition to the voters. (See copy of opinion attached, 
referring to the Jurupa Cityhood Committee) . 

I would apprec it if you would send me the necessary forms 
for ling a statement of organiz under Section 84101 of the 
Government Code. Please advise me if it is necessary to make any 

ling of a statement of organization or any report of receipts 
and i tures prior to the anticipated action by the Los 
Angeles County Board of Supervisors to set an e ion date and 
approve this proposition the ballot. 

LAW OFr-.CES 

SIMMONS, RITCHIE, SEGAL AND STARK 

J"""R["O["I=.I'C"', ~~'MM\"~N5 

Gf'.lAHA""'I A. R' 'CI-<'E 

WlLLfA~ 0, S£~'A,. 

LOS ANGELES, CALIFORNIA 90017-2859 
MlC .... AEL w. RCBER,S 
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95804-0807 

Cl TY 0' 'NOUSTRY OF"F"ICE 
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Unless you advise me to the contrary I will proceed under the 
assumption that no filing need be made of a statement of organi-
7:ation and no report of expenditures need be filcG unt.il that 
contemplated action by the Board of Supervisors. 

Thank you for vour cooperation. 

Yours very truly, 

.', -~~/ 

// ~J, /'" ~,,~ ,<~ 
Graham A. Ritchie 

GAR/kw 
enclosure 
cc: Mr. Walter Keller, Co-Chairman 

Ms. Carolyn Van Horn, Co-Chairman 

Ca fornia Fair Politi 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

cliff Wanamaker 
Jurupa Cityhood Committee 
3510 Novak street 
Riverside, CA 92509 

Dear Mr. Wanamaker: 

April 29, 1989 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-8B-146 

You have requested advice regarding the campaign provisions 
of the Political Reform Act of 1974 (the "Act").1:1 

gUESTIONS 

1. Must the Jurupa cityhood committee register with the 
Secretary of state as a recipient committee? 

2. What requirements does the committee have for reporting 
its receipts and expenditures in connection with attempting to 
place an incorporat.ion proposal on the ballot? 

CONCLUSIONS 

1. The Jurupa cityhood Committee must 'register with the 
Secretary of state as a recipient committee when it has 
received contributions of $1,000 or more which will be used to 
support the passage of the measure. 

2. The committee need not report its receipts or 
expenditures until the question of incorporation has been 
approved for the ballot by the Board of supervisors. It is at 
this time that the proposal will become a "measure." However, 
receipts and expenditures received and spent for the purpose of 
urging the voters to vote for the measure must be reported on 
the committee's first campaign report. 

YGovernll1ent Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations Section 18000, et seq. All references to 
regulations are to Title 2, DivisIOn 6 of the California Code 
of Regulations. 
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FACTS 

The Jurupa Cityhood Committee has been formed in order to 
place the question of incorporation of Jurupa on the ballot. 
The committee haa hired a consultant to prepare a feasibility 
study, is planning a petition drive, and has begun raising 
funds. The proposal has not been considered by the Riverside 
Board of Supervisors. 

The committee anticipates that the proposal will be on the 
November 1989 ballot. 

ANALYSI.~ 

The Act requires any person or combination of persons which 
receives $1,000 or more to support or oppose candidates or 
measures to file a statement of organization with the Secretary 
of state and to report their receipts and expenditures. 
(Sections 82013(a), 84101, 82047.5.) However, the 
incorporation proposal does not become a "measure tl until the 
board of supervisors takes the action necessary to submit the 
proposition to the voters. (;n re Fontana (1976) 2 FPPC ops. 
162. ) 

Although the committee does not have reporting obligations 
until after the proposal is ordered placed on the ballot, this 
does not mean that its first campaign statement will include 
only contributions received and expenditures made after that 
action is taken by the board of supervisors. The committee's 
inti.tial campaign statement must include contributions received 
and expenditures made in anticipation of the measure being 
placed on the ballot, even if such contributions and 
expenditures were made before the board of supervisors actually 
placed the proposal on the ballot. (In re Fontana, supra.) 
For example, if the committee makes expenditures to urge the 
voters to vote for the proposal once it is placed on the 
ballot, the expenditures and the money received to make the 
expenditures must be reported on the committee's first campaign 
statement. 

If you have additional questions, please call me at (916) 
322-5662. 

Sincerely, 

riffiths 

By: 

ouns~,~ 
raat~S?fJ: 
Reform consultant 

m 
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clitf Wanamaker 
Jurupa Cityhood Committee 
3510 Novak street 
Riverside, CA 92509 

Dear Mr. Wanamaker: 

April 29, 1988 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-88-146 

You have requested advice regarding the campaign provisions 
of the Political Reform Act of 1974 (the "Act").Y 

QUESTIONS 

1. Must the Jurupa cityhood committee register with the 
Secretary of state as a recipient committee? 

2. What requirements does the committee have for reporting 
its receipts and expenditures in connection with attempting to 
place an incorporat.ion proposal on the ballot? 

CONCLUSIONS 

-1. The Jurupa cityhood Committee must register with the 
Secretary of state as a recipient committee when it has 
received contributions of $1,000 or ~ore which will be used to 
support the passage of the measure. 

2. The committee need not report its receipts or 
expenditures until the question of incorporation has been 
approved for the ballot by the Board of supervisors. It is at 
this time that the proposal will become a 1I111easure." However, 
receipts and expenditures received and spent for the purpose of 
urging the voters to vote for the measure must be reported on 
the committee's first campaign report. 

lIGoverr~ent Code sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise 
indicated. Commission regulations appear at 2 California Code 
of Regulations section ISOOO, ,et~. All references to 
regulations are to Title 21 D~visicn 6 of the California Code 
of Regulations. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804"()807 • (916)322~5660 
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until after the proposal is ordered placed on the ballot, this 
does not mean that its first campaign statement will include 
only contributions received and expenditures made after that 
action is taken by the board of supervisors. The committee's 
intitial campaign statement must include contributions received 
and expenditures made in anticipation of the measure being 
placed on the ballot, even if such contributions and 
eXpenditure~ were made before the board of supervisors actually 
placed the proposal on the ballot. (In re Fontana, supra.) 
For example, if the committee makes expenditures to urge the 
voters to vote for the proposal once it is placed on the 
ballot, the expenditures and the money received to make the 
expenditures must be reported on the committee's first campaign 
statement. 

If y,ou have additional questions, please call me at (916) 
322-5662. 

Sincerely, 

By: 

Wanamaker, Cliff 
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FACTS 

The Jurupa Cityhood Committee has been formed in order to 
place the question of incorporation of Jurupa on the ballot. 
The committee has hired a consultant to prepare a feasibility 
study, is planning a petition drive, and has begun raising 
funds. The proposal has not been considered by the Riverside 
Board of Supervisors. 

The committee anticipates that the proposal will be on the 
November 1989 ballot. 

ANALYSI,S 
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Sincerely, 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

June 8, 1989 

Graham A. Ritchie 
Simmons, Ritchie, Segal & Stark 
615 South Flower Street, suite 615 
Los Angeles, CA 90017-2859 

Re: Letter No. 89-353 

Dear Mr. Ritchie: 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on June 7, 1989 by the Fair political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

Very truly yours; r-" I I I '., 
~~~x-, \)?~£AA/_edj 

/ / . 
! 7eanne Prltchard 
'-/. . . 

Chlef Technlcal Asslstance 
and Analysis Division 
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