
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Janet M. Tremlett 
Sr. Deputy city Attorney 
City of San Jose 
151 West Mission Street 
San Jose, CA 95110 

Dear Ms. Tremlett: 

July 27, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. 1-89-386 

You have requested informal assistance with respect to the 
definition of "source of income" for purposes of the disclosure 
and disqualification provisions of the Political Reform Act (the 
"Actlf).l: 

QUESTIONS 

1. If a decision would have a material financial effect on a 
person or entity which was a source of income of $250 or more to 
the child of a public official within 12 months of the decision, 
is the public official prohibited from participating in the deci­
sion? 

2. Is the public official required to report the child's 
income on his or her statement of economic interest? 

3. How would the following circumstances affect disclosure 
or disqualification: 

a. The child is over 18 and cannot legally be claimed 
as a dependent for income tax purposes; 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory refer­
ences are to the Government Code unless otherwise indicated. Com­
mission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. Informal 
assistance does not provide the requestor with the immunity 
provided by an opinion or formal written advice. section 83114; 
Regulation 18329(c) (3).) 
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b. The child is over 18 but can legally be claimed as a 
dependent for income tax purposes; 

c. The child is under 18 but cannot legally be claimed 
as a dependent for income tax purposes; 

d. The child is under 18 and can legally be claimed as 
a dependent child for income tax purposes. 

CONCLUSIONS 

1. A public official is not prohibited from participating in 
a decision because it may have a material financial effect on a 
person or entity that was a source of income of $250 or more to 
the child of the public official. 

2. The public official is not required to report the child's 
income on his or her statement of economic interest. 

3. a-d. The answer to questions 1 and 2 does not change 
regardless of whether the child is under or over 18 or is or is 
not entitled to be claimed as a dependent child. However, invest­
ments or real property interests of a child under the age of 18 
who may be claimed as a dependent are attributable to the public 
official. 

FACTS 

Your office has received inquiries as to the circumstances 
under which a source of income to a child of a public official may 
be deemed a source of income to the public official for purposes 
of disclosure and disqualification under the Act. 

ANALYSIS 

Public officials are prohibited from participating 
or in any way attempting to use their official position 
ence a governmental decision in which they know or have 
know they have a financial interest. (Section 87100.) 
87103 defines a financial interest as follows: 

(a) Any business entity in which the public 
official has a direct or indirect investment worth 
one thousand dollars ($1,000) or more. 

(b) Any real property in which the public 
official has a direct or indirect interest worth 
one thousand dollars ($1,000) or more. 

(c) Any source of income, other than gifts and 
other than loans by a commercial lending 
institution in the regular course of business on 
terms available to the public without regard to 
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official status, aggregating two hundred fifty 
dollars ($250) or more in value provided to, 
received by or promised to the public official 
within 12 months prior to the time when the 
decision is made. 

(d) Any business entity in which the public 
official is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management. 

(e) Any donor of, or any intermediary or agent 
for a donor of, a gift or gifts aggregating two 
hundred fifty dollars ($250) or more in value 
provided to, received by, or promised to the public 
official within 12 months prior to the time when 
the decision is made. 

For purposes of this section, indirect 
investment or interest means any investment or 
interest owned by the spouse or dependent child of 
a public official, by an agent on behalf of a 
public official, or by a business entity or trust 
in which the official, the official's agents, 
spouse, and dependent children own directly, 
indirectly, or beneficially a 10-percent interest 
or greater. 

section 87103. 

As set forth in the last paragraph of section 87103, an 
investment or real property interest held by a dependent child of 
a public official is deemed to be an indirect investment or real 
property interest of the public official. (See also sections 
82033 and 82034.) A child is considered a "dependent child" for 
purposes of the Act if the child is under 18 and can be claimed as 
a dependent child for income tax purposes. If the child is over 
the age of 18 or may not be claimed as a dependent, an investment 
or real property interest of the child is not considered an 
indirect investment or real property interest of the official. 

However, it is only investments and real property interests 
held by the dependent child which are attributable to the official 
by virtue of the specific language in the Act. (Sections 82033, 
82034 and 87103(a) and (b).) Sections 82030 and 87103(c), 
concerning sources of income to an official, include only income 
received by the official and the official's community property 
share of his or her spouse's income. Income received by a child 
of a public official is not included in sections 82030 and 
87103(c) and is therefore not considered a financial interest of 
the official even if the child is under 18 and entitled to be 
claimed as a dependent. Thus, such income does not have to be 
disclosed by the public official nor is it the basis for 
disqualification. (See, In re Cory (1976) 2 FPPC 48.; Ware Advice 
Letter, No. A-86-259, copies enclosed.) 
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If you have any questions regarding the above, you may 
contact me at (916) 322-5901. 

KED/MWE/aa 

Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Margaret W. Ellison 
Counsel, Legal Division 
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JOAN R. GALLO 
City Attorney 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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Division 

June 27, 1989 

RE: Request for Informal Advice 

Dear Ms. Donovan: 

The purpose of this letter is to request informal advice 
concerning the definition of a "source of income" for the purpose 
of the disclosure and disqualification provisions of the Political 
Reform A~t. 

We have received inquiries as to the circumstances under which 
a source of income to a child of a public official may be deemed a 
source of income to the public official. In other words, if a 
decision would have a material financial effect on a source of 
more than $250 of income to a public official's child within 12 
months of a decision, is the public official prohibited from 
participating in the decision under Sections 87100 and 87103 of 
the California Government Code? Is the public official required 
to report the income under Section 87207? 

How would the following circumstances affect the result? 

1. The child is over 18 and cannot legally be claimed as a 
dependent for income tax purposes; 

2. The child is over 18 but can legally be claimed as a 
dependent for income tax purposes; 

3. The Id under 18 but cannot legal be claimed as a 
dependent for income tax purposes· 

4. The child is under 18 and can legally be claimed as a 
dependent for income tax purposes. 
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Hy understanding from conversations with your staff is that a 
financial interest (whether a source of income, gift, interest or 
investment) held by a child is not deemed to be a financial 
interest of the public official parent unless the child under 
18 and can legally be claimed as a dependent for income tax 
purposes. Therefore, a source of income to a child over 18 is not 
deemed a source of income to the public official even though the 
child may legally be claimed as a dependent for tax purposes. 
Please confirm that is correct. 

Also, it appears from the language of Section 87103 and from 
FPPC Opinion No. 75-094-A, CORY (4/22/76) that sources of income 
to a child, (unlike investments and interests) are not 
attributable to the parent for disqualification purposes, even if 
the child is under 18 and entitled to be claimed as a dependent, 

We would appreciate a response ~s soon as possib Please 
feel to contact this office if you have questions. 

JRG:JMT:g 

Yours truly, 

JOAN R. GALLO 
Ci Attorney 

JANET M. TREMLETT 
. Deputy City Attorney 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

Janet M. Tremlett 
Sr. Deputy city Attorney 
151 West Mission Street 
San Jose, CA 95110 

Dear Ms. Tremlett: 

July 6, 1989 

Re: Letter No. 89-386 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on June 29, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact Margaret Ellison an attorney in the Legal 
Division, directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
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