
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Quentin L. Kopp 
Member of the Senate 
State Capitol 
Sacramento, CA 95814-

Dear Senator Kopp: 

July 18, 1989 

Re: Your Request for Informal Assistance 
Our File No. I-89-388 

This is in response to your letter dated May 17, 1989. 

You attach a newspaper article to your letter which concerns 
the fundraising activities of State Controller, Gray Davis. The 
article states that Mr. Davis, who has expressed his intention to 
run for both Governor and Controller, is soliciting the payment of 
campaign contributions by checks that do not designate which of 
the two campaigns they support. 

You ask the Commission whether this type of fundraising 
activity is permitted under Proposition 73. 

The Commission's policy is to decline from giving advice on 
past conduct. (See Commission Regulation 18329(b) (8) (A)l, copy 
enclosed.) This is because such conduct may currently or in the 
future be the subject of Commission investigation. 

The Commission also declines from giving advice where the 
requestor is not authorized to seek advice on behalf of the person 
whose conduct is in question. (See Commission Regulation 
18329(b) (8) CB).) The Commission gives advice so that persons can 
ascertain their duties under the political Reform Act. Thus, we 
do not give advice when it is not for the purpose of specifically 
assisting that person. 

On these grounds, the Commission cannot specifically comment 
on the activities of Mr. Davis about which you inquire. 

commission regulations are located in Title 2, Division 6 of 
the California Code of Regulations. 
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We can, however, summarize the Proposition 73 provlslons and 
Commission regulations that relate to the solicitation and receipt 
of campaign contributions. 

Government Code Section 852002 requires each candidate for 
elective office to file a statement of intention to be a candidate 
for that office prior to the solicitation or receipt of any 
contribution. Section 85201 requires that the candidate establish 
one bank account per office sought for the receipt and expenditure 
of contributions. 

commission Regulation 18523.1 (copy enclosed) requires all 
written solicitations of campaign contributions to identify the 
controlled committee and office for which the contribution is 
sought and to instruct contributors to designate that their 
contributions are for that particular committee. The Commission, 
however, has not adopted a similar regulation for oral 
solicitations of contributions. 

The Commission has recognized that candidates may receive 
some contributions that do not designate for which of their 
controlled committees the contribution is given. Regulation 18523 
(copy enclosed) permits candidates to allocate these contributions 
to anyone of their controlled committee accounts required under 
Section 85201. 

Section 85202 states that contributions deposited in a 
candidate's controlled committee bank account are held in trust 
and can only be spent in connection with the office to which the 
account relates. As you are aware, to the extent that this 
provision prohibits transfers of contributions between a 
candidate's own controlled committees, its enforcement has been 
temporarily enjoined in the Service Employees International Union, 
AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission case. 

We hope that this reply has been of assistance. However, if 
you have any questions, please contact me at (916) 322-5901. 

KED:SH:aa 
Enclosures 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 

GeneZ1Y$J~ 
By:' Scott Hallabrin 

Counsel, Legal Division 

All references are to the Government Code unless specified 
otherwise. 
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ST ATE SENATOR 

QUENTIN L KOPP 

r4ay 1 7 f 1989 

Hon. John Larson, Chairman 
Fair Political Practices Co~mission 
428 J Street 
Sacramento, CA 95804 

Dear Mr. Larson: 

I enclose a copy of an article from the May 2, 1989 edition 
of the San Diego Union. 

I would like to ascertain the Comrn.ission' s opinion as to 
whether the practice described in the article of soliciting 
campaign funds with checks that do not designate the payee 
committee is legal under Proposition 73 and the implementation 
thereof in regulations of the Fair Political Practices 
Commission. I would also like specific citations to such 
regulations. 

Thank you for your time and attention. 
hearing from you. 

QLK jr 

enc 

I look forward to 
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Gray Davis fIles for re-election, 

may skip governor's race 
By Gerry BraUD 
Staff Writer 

After most of the year 
to mount a credible campaign for 
governor, state Controller Gray 
Davis bas taken a first step toward 
quitting the race by filing papers to 
seek re-election next year. 

A spokesman yesterday said that 
. Davis "has not made up his mind to 

close down the governor's campaign" 
and "wants to keep both options 
open." 

The April 28 filing, made public 
yesterday, also allows Davis to raise 
money for the two races simulta­
neously. as he apparently plans to do 
at a fund-raising dbmer later tilts 
month. I 

Yet the political reality is that by 
creating a fallback position for next 
year, Davis is all but conceding what 
was established in polls and private 
conversations long before - that his 
gubernatorial bid is f0un..dering. That 

_ f perception is likely to grow now, in­
hibiting his fund raising as the guber­
natorial candidates head toward a 
June 30 contribution reporting dead­
line. 

Recent survevs show Davis to be a 
distant third choice among Demo­
cratic voters, consistently trailing 
former San Francisco Mayor Dianne 
Feinstein and Attorney General John 
Van de Kamp, while faring poorest 
of the three in matclHJps against 
U.S. Sen. Pete Wilson, the likely Re­
publican nominee. 

Davis was the choice of 12 percent 
of Democrats in a California Poll 

Under Proposition 73, the cam­
paign reform law that voters adopt· 
ed last year, Davis cannot solicit 

""'-, .. - -----~-- ,. -"-----~~ 

funds for one race and spend them in 
another. Once a check is deposited in 
Davis' gubernatorial campaign ae­
count. for example, it can only be 
spent for that race or returned to the 
contributor. 

Kuwata said that 
term solution is to _r.-=r== ...... _ 

write checks 
to Friends of Gray Davis," Kuwata 
said, referring to Davis' old cam­
paign committee. He said the invita­
tions for Davis' fund-raising dinner 
"don't state a particular office" and 
that the generic checks are being s0-
licited "by word of mouth." 

"He is steering them toward a le­
gally established committee and he 
is telling them exactly what he is 
doing," Kuwata said. 

In the event that Davis makes UJ!., 
his mind "before June 30, he wlll de­
POSit these checkS m the appropnate,­

, COmmlttee - otherwise he will proo-~ 
ably split the money between the two 
accounts, Kuwata said. 

"This is not a campaign that is 
being run in a traditionaJ way," 
Kliw.ata said. "it's a dUierent sort of 
campaign in that the candidate bas 
not yet made up his mind as to what 
he wants to do." 

Under state law, if Davis receives 
a check not designated for a con-

Gray Dayis 
May raise money for two 
races simUltaneously 
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BRUCE J. HAGEL 
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OF COuNSEL 

LLOYD G. COf'.'NELLY, Member 

California State Legislature 

300 Capitol Mall, Suite 350 
Sacramento, California 95814 

TELEPHONE: (916) 442-2952 
FAX: (916) 442-1280 

Law Offices of 

OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG 

,'. --.9 Ir] 1 j l: 
June 30, 1989 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
428 "J' Street, Suite 800 
Sacramento, California 95814 

HAND DELIVERED 

RE: REQUEST FOR FORMAL WRITTEN ADVICE 

Dear Ms. Donovan: 

I write seeking formal written advice on behalf of 
Lance Olson and Suzette Olson. Both Mr. Olson and Ms. 
Olson serve as treasurer for various California recipient 
committees. This advice request is based upon an 
intended course of conduct i however, that course of 
conduct may be altered dependent upon the Commission's 
advice. 

BACKGROUND 

Both Mr. Olson and Ms. Olson are aware of the 
Commission's action in recently adopting Regulation 
18531.5. As treasurers, they are also well aware of the 
Commission's long-standing regulation regarding duties 
of the treasurer. (Regulation 18427.) Specif ically, 
they are aware of the Comment to that regulation, which 
provides guidance with respect to the duties of the 
treasurer to inquire behind and beyond the information 
presented on the surface of a document such as a 
contribution check. 

Regulation 18531.5 (a) and (b) provides 
cumulation of contributions from various types 
entities. The duty to cumulate falls both on 
contributors and on the recipients because 
contribution limitations apply to both giver 
receiver. 

for 
of 

the 
the 
and 

Furthermore, newly amended Regulation 18428 places 
a burden of disclosure on only certain types of 
"affiliated entities." Many other contr ibutors which 
may be considered "affiliated" under Regulation 18531.5 
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2.) Does the Comment to Regulation 18427 apply to the duty 
of a recipient treasurer as relates to ascertaining whether two 
contributions received from two separate entities must be 
cumulated for purposes of the contribution limits when no 
disclosure under Regulation 18428(d) has occurred? 

Very truly your, 

OLSON, CONNELLY, HAGEL & FONG 

ROBERT E IDIGB 
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are not covered by 18428. For example, Regulation 18428(a) limits 
the regulation's application: 

only to committees which do not 
receive campaign contributions 
[major donor committees] and 
committees which receive no campaign 
contributions which must be itemized 
under Government Code section 
84211(f) if such committees are made 
up of a principal entity and one or 
more affiliated entities. 

Thus, in many instances, there is no legal obligation for 
affiliated contributors to inform recipients of the fact that they 
are affiliated. For instance, a recipient committee (PAC) whiCh 
is "directed and controlled" by the same person as a second 
recipient committee is not covered by the requirements of 
Regulation 18428, including subdivision (d) 's requirement that the 
affiliated entity advise the recipient of its affiliated status. 

Likewise, an individual who owns (and therefore controls) a 
business entity would not fall within the requirements of 
Regulation 18428 unless and until the individual and the business 
entity have contributed $10,000 in a calendar year, which would 
make them a major donor committee. If, together, they contributed 
only $8,000 during a calendar year, the regulation does not apply. 

Mr. Olson and Ms. Olson intend to receive contributions in 
their respective roles as treasurers to recipient committees. 
They intend to continue to perform the duties required of them 
under Regulation 18427. However, when checks are received from 
two separate entities which appear, on their face, to be regular 
and properly identified, they do not intend to send out inquiries 
to the contributors asking whether they may in some way be 
"affiliated" with any of the other hundreds of contributors to 
that particular recipient committee. 

QUESTIONS 

1.) What factors should a recipient treasurer look for in 
determining whether to aggregate contributions from two separate 
entities? 
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2.) Does the Comment to Regulation 18427 apply to the duty 
of a recipient treasurer as relates to ascertaining whether two 
contributions received from two separate entities must be 
cumulated for purposes of the contribution limits when no 
disclosure under Regulation 18428(d) has occurred? 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

July 6, 1989 

Robert E. Leidigh 
Olson, Connelly, Hagel & Fong 
300 Capitol Mall, suite 350 
Sacramento, CA 95814 

Re: Letter No. 89-389 

Dear Mr. Leidigh: 

We received your letter requesting confirmation of advice 
under the Political Reform Act on June 30, 1989. Your letter has 
been assigned to our Technical Assistance and Analysis Division 
for response. If you have any questions, you may contact that 
division directly at (916) 322-5662. 

If the letter is appropriate for confirmation without further 
analysis, we will attempt to expedite our response. A confirming 
response will be released after it has gone through our approval 
process. If the letter is not appropriate for this treatment, the 
staff person assigned to prepare the response will contact you 
shortly to advise you. In such cases, the normal analysis, review 
and approval process will be followed. 

You should be aware that your letter and our response are 
public records which may be disclosed to any interested person 
upon receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh:confadvl 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

428 T Street. Suitt" ROO • P C\ Q,,~ QI"''7 .. (.'~ 
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