
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Honorable Philip A. Champlin 
Judge of the Superior Court 
County of Napa 
Napa, CA 94558 

Dear Judge Champlin: 

August 17, 1989 

Re: Your Request For Advice 
Our File No. A-89-421 

You have requested advice concerning the campaign disclosure 
provisions of the Political Reform Act. 1 I provided information 
to a member of your staff in a telephone conversation on July 20, 
1989. This letter is written confirmation of the telephone 
advice. 

QUESTION 

Is a judge required to file semi-annual campaign statements 
during non-election years or years when he or she is not otherwise 
on the ballot if the judge has received no contributions and has 

! not made contributions totaling $1,000 or more? 

CONCLUSION 

Judges who will not be listed on the ballot during a calendar 
year, who have not received any contributions, and whose only 
expenditures for the year are contributions aggregating less than 
$1,000 which were made out of personal funds to other 
officeholders, candidates and committees, are not required to file 
semi-annual statements. 

ANALYSIS 

A recent amendment to Government Code section 84200 (a) (3) 
(amended by Stats. 1988, Chapter 708, effective January 1, 1989) 
states: 

1 Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 
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A judge who is not listed on the ballot for re-election to or 
recall from, any elective office during a calendar year shall 
not file semi-annual statements for any six-month period in 
that year if both of the following apply: 

(a) The judge has not received any 
contributions. 

(b) The only expenditures made by the judge 
during the calendar year are contributions from the 
judge's personal funds to other candidates or 
committees totaling less than one thousand dollars 
($1,000) • 

For additional information regarding judges' filing 
requirements, please refer to pages 17 and 18 of the enclosed 1989 
IIInformation Manual on Campaign Disclosure Provisions of the 
Political Reform Act. II 

If you have additional questions please do not hesitate to 
contact me at (916) 322-5662. 

Enclosure 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

By: Linda Moureaux 
Political Reform Consultant 
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SUPERIOR GOURT 

STAT.E OF GALIFO RNIA 

COUNTY OF NA FA 

PHILIP A. CHA~PLIN 
-JUDGE, DEPARTMENT ONE 

Political Reform Division 
Secretary of State 
P. O. Box 807 
Sacramento, Califonria 95804 

To Whom It May Concern: 

NAPA, CALIFORNIA 

July 13, 1989 

I am advised by the Napa County Assistant Registrar of 
Voters that an amendment was made to Government code 
Section 84200 effective January 1, 1989. It is her un­
derstanding that G. C. Sec. 84200(a)(3) exempts judges 
from filing semi annual campaign statements during non 
election years or years when they are not otherwise on 
the ballot if the judge has not received contributions 
and has made no contributions in excess of $1,000. It 
is her understanding that judges who meet the exemption 
need not make any filing with the Secretary of State's 
Office either by way of short form or otherwise. 

Will you please inform me whether or not you concur 
with this interpretation. I would appreciate being 
advised of your opinion prior to the July 31, 1989 
filing deadline. 

PAC:kjt 

cc: Barbara Greenslate, Asst. 
Registrar of Voters 
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filing deadline. 

A. ChaTIl'plin 
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Registrar of Voters 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

July 18, 1989 

Honorable Phillip A. Champlin 
Judge of the Superior Court 
County of Napa 
Napa, CA 94558 

Re: Letter No. 89-421 

Dear Judge Champlin: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on July 17, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

Jeanne Pritchard 
Chief Technical Assistance 

and Analysis Division 
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