
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Nancy J. Uzarsky 
440 S. Atlantic Avenue, #104 
pittsburgh, PA 15224 

Dear Ms. Uzarsky: 

September 12, 1989 

Re: Your Request for Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-430 

You have requested advice concerning the campaign provisions 
of the political Reform Act (the "Act ll ).1../ Because your request 
is a general inquiry, we consider it to be a request for informal 
assistance pursuant to Regulation 18329(c) .~/ 

QUESTION 

May a political action committee (PAC) use funds received 
prior to January 1, 1989, to support or oppose a candidacy in the 
upcoming election if the funds were within the contribution 
limitations of Proposition 73 when they were received? 

CONCLUSION 

Funds received prior to January 1, 1989, raised within the 
contribution limitations of Proposition 73, may be used to support 
or oppose a candidacy pending final resolution of the issues 
discussed in the following analysis. 

Government Code Sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et seg. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. (Sec­
tion 83114; Regulation 18329(c) (3).) 
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ANALYSIS 

Section 85306, as added by proposition 73, prohibited 
candidates and committees from using campaign funds held on 
January 1, 1989, to support or oppose a candidacy. On January 19, 
1989, Regulation 18536.1, which provided for the establishment of 
a "segregated account" (an account made up of those campaign funds 
received prior to January 1, 1989, which were received within the 
contribution limits established by Proposition 73 and which could 
be used for campaign purposes), became effective. However, on 
February 8, 1989, the Los Angeles County Superior Court ruled this 
regulation invalid. (California Common Cause v. Fair Political 
Practices commission, Case No. C709383, LA County Superior Court.) 

Although the Commission had planned to appeal the Los Angeles 
County ruling, on May 15, 1989, the United States District Court 
issued a preliminary injunction enjoining the Commission from 
enforcing Section 85306. (Service Employees International Union, 
AFL-CIO, CLC; et al. v. Fair Political Practices Commission, Case 
No. CIVS 89-0433 LKK-JFM.) According to the SEIU preliminary 
injunction, funds raised prior to January 1, 1989, which are in 
compliance with the contribution limits of the Act may be used to 
support or oppose candidates for elective office. A hearing was 
held on August 11, 1989, on the merits of the issues addressed by 
the preliminary inunction. We expect a final decision in the near 
future. Until a final decision has been issued, the preliminary 
injunction remains in effect. 

If you have additional questions, please contact me at (916) 
322-5662. 

Sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

,~ "7'//;; ~Ct/i" t.rW V\.-/ 

By: Sandra L. Taylor 
Political Reform Consultant 



Sandra Taylor 
Fair Political Practices Commission 
P.O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Taylor; 

440 S. Atlantic Ave. #104 
pittsburgh, PA 15224 
July 14, 1989 

I writing to request a clarification on Proposition 73, and 
its effect upon funds received by Political Action Committees 
(PAC) prior to January 1, 1989. Specifically, I am trying to 
determine whether a PAC may use funds collected prior to 
January 1, 1989 to support or oppose a candidacy in the 
upcoming election if the funds were within the contribution 
limitations of proposition 73 when they were received. 

I would like the cite of the Los Angeles County Superior 
Court which overruled the commission's regulations permitting 
funds raised prior to the effective date of proposition 73 to 
be used to support a candidacy after January 1, 1989. In 
addition, I would like to know of any further action taken by 
either the appellate courts or the Commission in an attempt to 
resolve this issue. 

I can generally be reached by telephone at (412) 553-4253 
between 8:30 a.m. and 5:30 p.m. (E.S.T.) or at (412) 681-7594 
after 6:00 p.m. Thank you for your assistance in clarifying 
this matter. 

Sincerely yours, 

Nancy J. Uzarski 
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Dear Ms. Taylor; 

440 S. Atlantic Ave. #104 
Pittsbu h, PA 15224 
July 14, 1989 

I writing to request a clarification on Proposition 73, and 
its effect upon funds received by Political Action Committees 
(PAC) prior to January I, 1989. Specifically, I am trying to 
determine whether a PAC may use funds collected prior to 
January I, 1989 to support or oppose a candidacy in the 
upcoming election if the funds were within t contribution 
limitations of Proposition 73 when they were recei 

I would like the cite of the Los Angeles County Superior 
Court which overruled the commission's regulations permitting 
funds raised prior to the effective date Proposition 73 to 
be used to support a candidacy after January 1, 1989. In 
addition, I would like to know of any further action taken by 
either the appellate courts or the Commission in an attempt to 
resolve this issue. 

I can generally be reached by telephone at (412) 553-4253 
between 8:30 a.m. and 5:30 p.m. (E.S.T.) or at (412) 681-7594 
after 6:00 p.m. Thank you for your assistance in clarifying 
this matter. 

Sincerely yours, 

Na arski 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

July 24, 1989 

Nancy J. Uzarsky 
440 S. Atlantic Avenue, #104 
Pittsburgh, PA 15224 

Re: Letter No. 89-430 

Dear Ms. Uzarsky: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on July 21, 1989 by the Fair Political Practices 
commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

~ 

('Jeanne Pritchard 

"' -
~< ... (i ~,~,,~~i/ ~ 

Chief Technical Assistance 
and Analysis Division 
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