
California 
Fair Political 
Practices Commission 

Rodney J. Blonien 
Whitman & Ransom 
1121 L Street 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Blonien: 

September 19, 1989 

Re: Your Request For Informal 
Assistance 
Our File No. 1-89-490 

You have requested assistance concerning the lobbying 
provisions of the Political Reform Act.l/ Because you have not 
identified the person who has duties under the Act, on whose 
behalf you are requesting assistance, we 'treat your letter as a 
request for informal assistance rather than formal advice.21 

QUESTION 

In determining the pro-rata value of a dinner provided to 
public officials, is it necessary to include the fee paid to a 
speaker at the event? 

CONCLUSION 

In determining the pro-rata value of a dinner, all costs in 
connection with the dinner must be included. Payments for 
entertainment, including speakers, are costs in connection with 
the dinner and, therefore, must be included in determining the 
amount of the gift each guest has received. 

II Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
section IBOOO, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation IB329(c) (3).) 
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ANALYSIS 

Elected and appointed officials are required to disclose on 
their statements of economic interests "gifts" received. (Section 
87207.) Lobbyists, lobbyist employers and lobbying firms are 
required to disclose gifts they have made to elected state 
officers, candidates for elective state office and certain state 
agency officials. (sections 86111, 86113, 86114 and 86116.) 
Section 82028 defines the term "gift" to include anything of value 
for which an official has not provided consideration of equal or 
greater value. 

In connection with a reception, dinner or other event at 
which officials are guests, the cost of entertainment must 
included in determining the pro-rata value to each guest. (In re 
Gutierrez, (1977) 3 FPPC ops. 44; Eichman Advice Letter, 
No. A-84-098, copies enclosed.) 

\ 

If you have any questions about this letter, please call me. 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General counsel/;. 'J--L7~ 

9£<lj~1jl~_U ~~ 
By: Jeanne Pritchard 

Division Chief 
Technical Assistance and 
Analysis Division 
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Auc '7 9 05 AM 'B9 1121 L STHEET 

,JANSON BAUONIET 8< ASSOCll';S 
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TELJ';COPIl'R: 1,110- 44:J6841 

August 16, 1989 

Fair Political Practices commission 
Attn: Kathryn E. Donovan 
P. O. Box 807 
Sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Donovan: 

200 PARI!. AVENUE 

NEw YORK, KEW YORK 10106 

100 FIELD POINT ROAD 

GREENWICB, COY>'"NllCTlCUT 06830 

203-86Q-B800 

444 50mB FLOWER STRBBT 

Los ANOELBS, CALlI'ORNIA QOOT! 

i213-46n~1080 

·~35 IAsso STREBT 

PALO ALTO, CALIl'ORNIA 1>430\ 

41l'\ - B20 - (61)0 

I would appreciate receiving a response to the 
following set of circumstances and questions. One of my 
clients is giving thought to sponsoring a dinner which will 
feature a nationally known speaker who would be of interest to 
public officials. 

We recognize that the client and the official may have 
to report the actual costs of the meal, however, we wonder to 
what extent the fee paid by the corporate client to the speaker 
must be included in the cost of the meal. For example, 
corporation X were to decide to have a dinner and invite 
numerous State department heads to attend the dinner and listen 
to a speech by former President Jimmy Carter, and he were to 
paid a speaker's fee of $35,000, would the fee paid to the 
spe~ker have to be divided amongst those attending the dinner 
and be reflected as part of the cost of the dinner, or would it 
suffice to report the cost of the meal itself without taking 
into account the $35,000 speakers fee which would be paid to 
President Carter? Thank you in advance for your assistance. 

RJB:dg 

Most cordially, 

~~:/'~--
R6dney J. Blonien of 
Whitman & Ransom 
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August 16, 1989 

Fair Political Practices commission 
Attn: Kathryn E. Donovan 
P. O. Box 807 
sacramento, CA 95804-0807 

Dear Ms. Donovan: 

200 PARK AVENUE 

NEW YORK, NEw YORK 101<3<3 

eI2-351-3000 

100 FIELD Pon.,. ROAD 

GREENWICH, CONNECTICUT 00830 

203-869-3800 

444 SoUTH FLOWER STREET 

Los ANGELES, CALIFORNIA 00071 

213-465-1060 

435 TAsso STREET 

PALO ALTO, CALIFORNIA 94301 

411:\- 323- 6666 

I would appreciate receiving a response to the 
following set of circumstances and questions. One of my 
clients is giving thought to sponsoring a dinner which will 
feature a nationally known speaker who would be of interest to 
public officials. 

We recognize that the client and the official may have 
to report the actual costs of the meal, however, we wonder to 
what extent the fee paid by the corporate client to the speaker 
must be included in the cost of the meal. For example, 
corporation X were to decide to have a dinner and invite 
numerous state department heads to attend the dinner and listen 
to a speech by former President Jimmy Carter, and he were to 
paid a speaker's fee of $35,000, would the fee paid to the 
speaker have to be divided amongst those attending- the dinner 
and be reflected as part of the cost of the dinner, or would it 
suffice to report the cost of the meal itself without taking 
into account the $35,000 speakers fee which would be paid to 
President Carter? Thank you in advance for your assistance. 

RJB:dg 

Most cordially, 
c \ 

R6dney J. Blonien of 
Whitman & Ransom 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

Rodney J. Blonien 
Whitman & Ransom 
1121 L street 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Blonien: 

August 21, 1989 

Re: Letter No. 89-490 

Your letter requesting advice under the political Reform Act 
was received on August 17, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact me directly at (916) 322-5662. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to the 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of ~ proper request for disclosure. 

JP:plh 

Very truly yours, 

o rr, r' ~ ; \l~"~\ \( ;»"1;1 
\Y.t (U U! [' r,-C, {II 

~~J~ne p;itchard 
~hi~f Technical Assistance 
~d Analysis Division 
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