
California 
Fair Political 
Practices Commission 

December 7, 1989 

Honorable Tim Leslie 
Assemblyman Fifth District 
state Capitol 
P.O. Box 942849 
Sacramento, CA 94249-0001 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. A-89-521 

Dear Assemblyman Leslie: 

This is in response to your letter requesting advice concern­
ing the application of the mass mailing provisions of the 
political Reform Act (the "Act,,)ll to your third .annual small 
business conference. This letter confirms the telephone advice 
provided to Cindy Woods of your office on November 21, 1989. 
Please note that the Commission is in the process of revising 
Regulation 18901, which implements the statutory mass mailing 
restrictions. We anticipate the adoption of the amendments at the 
December 13, 1989 Commission meeting. A draft of the proposed 
amendments is enclosed. 

QUESTIONS 

1. May the attached invitation for your small business 
conference include your name and title without violating the mass 
mailing restrictions of the Act? 

2. May local chambers of commerce that are cosponsoring the 
small business conference advertise the small business conference 
in their newsletters? 

3. May you charge a fee for attendance at your small busi­
ness conference to cover the expenses of the conference? 

Government Code section 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 
18000, et ~ All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 
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CONCLUSIONS 

1. If the attached invitation is sent at public expense to 
more than 200 persons it will violate the mass mailing 
restrictions of the Act. Where an elected officer initiates a 
mailing and the name of the elected officer appears in the 
document, it is prohibited under Section 89001. Moreover, since 
the small business conference is not a public meeting nor an 
official event of the Legislature, it is not exempted from the 
requirements of the mass mailing statute. However, the 
invitations may be sent on standard letterhead provided the text 
does not include the name of elected officials. 

2. Local chambers of commerce may advertise the event in any 
manner they desire provided public money is not used in connection 
with the production or distribution of the advertisements. The 
fact that the chambers of commerce may receive public moneys to 
operate does not make the chambers public entities nor the 
newsletter publicly funded for the purposes of the mass mailing 
statute. 

3. The mass mailing statute does not prohibit charging a fee 
to cover the expenses for the conference. 

FACTS 

As Assemblyman for the Fifth District, you are currently 
planning to sponsor a small business conference in cooperation 
with the local chambers of commerce in your district. The confer­
ence will consist of discussions and workshops with local small 
business professionals on a variety of topics of interest to those 
persons wishing to establish a small business. 

You have asked if you are permitted to mail over 200 invita­
tions for the conference which will include your name. You also 
have asked whether local chambers of commerce in your district may 
advertise the conference at their own expense in their regularly 
published newsletters and whether the chambers will be limited in 
any way as to the content of these advertisements. Finally, you 
have asked if you may charge a fee for the conference to cover the 
expenses for food and accommodations without violating the mass 
mailing restrictions of the Act. 

ANALYSIS 

The Mass Mailing 

A mass mailing is defin~ as more ~an 200 substantially 
similar pieces of mail sent in the same calendar month. (Sectiun 
82041.5; Regulation 18901(d), copy enclosed.) Section 89001 _~'. 
provides that no newsletter or other mass mailing shall be sent at 
public exp~~~~~ Regulation 18901(c) provides 
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that a newsletter or other mass mailing may not be sent within the 
meaning of section 89001 if: 

(1) The name of the elected officer or his or 
her photograph appears on the document; and 

(A) The elected officer exercises direction 
or control over the content, production, or 
distribution of the document, or 

(B) The document is sent at the request or 
suggestion of the elected officer or his or her 
agent; or 

(C) The document is signed by, or is 
designated as being from, the elected officer or 
his or her office; or 

(2) (A) The elected officer is affiliated 
with the agency which produces or distributes the 
document; and 

(i) The elected officer is featured in the 
document; or 

(ii) The name, office or other reference to 
the elected officer or his or her photograph ap­
pears on the document and the document is prepared 
or sent in cooperation, consultation, coordination 
or concert with the elected officer. 

Thus, where the elected officer initiates the mailing and the 
name of the elected officer appears in the document, it is 
prohibited under section 89001. According to your letter, you 
intend to initiate the mass mailing to inform your constituents of 
the small business conference. In addition, the sample you sent 
us includes your name in its text. consequently, unless the mail­
ing falls within one of the exemptions specified in Regulation 
18901(f), it may not be sent in its current form. 

The Constituent Meeting Exception 

Regulation 18901(f) provides that the following newsletters 
or other mass mailings are not prohibited by section 89001 if the 
mailing consists of: 

(8) Mailings sent to the elected officer's 
constituents which directly relate to that elected 
official's incumbent governmental duties and which 
solely include the time, date, place, and a concise 
description of the subject matter of a public meet­
ing to be held by the elected officer; 

* * * 
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(10) Announcements of the time, date, place, 
and subject matter of official agency events which 
include a listing of elected officers and others 
who will participate in the events. 

The exceptions to section 89001 are to be narrowly construed. 
(Lancaster Advice Letter, No. I-89-026i Clark Advice Letter, No. 
I-89-031; Kurle Advice Letter, No. A-89-099i copies enclosed.) In 
light of this policy, it does not appear the event for which your 
mailing is intended falls within either of the exemptions. The 
exemption in subdivision (f) (8) applies to notices of a public 
meeting to be held by the elected officer with his or her 
constituents. The meeting must directly relate to the incumbent 
officer's governmental duties. While the event is cosponsored by 
your office, it does not appear to be the type of meeting covered 
by this exception. Moreover, the invitation also fails to qualify 
as an announcement of an official agency event as described in 
subdivision (f) (10). This event is not sponsored by the 
Legislature. (Eaves Advice Letter, No. I-89-189, copy enclosed.) 

Regulation 18901(e) states an additional exception to the 
mass mailing statute when the name of the elected official appears 
solely on the standard letterhead, forms or envelopes of the 
official's agency. Regulation 18901(e) provides: 

(e) A newsletter or other mass mailing is not 
prohibited by Government Code section 89001 if it 
meets all of the following criteria: 

(1) The stationery, forms and envelopes 
used for the mailing are the standard station­
ary, forms and envelopes of the agency or com­
mittee of the agency; and 

(2) The name of an elected officer who 
is affiliated with the agency or committee 
appears in the standard letterhead or logotype 
of the stationery, forms or envelopes of the 
agency, a committee of the agency, or the 
elected official and the newsletter or mass 
mailing is not otherwise prohibited under 
subdivision ec). 

Emphasis added. 

This exception permits inclusion of the name of the elected 
official in the standard letterhead of the stationery of the 
agency. Consequently, you may send the invitation in question on 
your letterhead, provided your name is removed from the text of 
the invitation. This is because the exception in Regulation 
18901(e) is limited to the inclusion of the elected official's 
name on the_standard letterhead, forms and envelopes of the agency 
and not in any text. 
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The Chamber of Commerce 

As stated above, section 82041.5 and Regulation 18901(d) 
define a "mass mailing" as more than 200 substantially similar 
pieces of mail sent in a calendar month. However, for a mass 
mailing to fall within the coverage of the mass mailing restric­
tions of the Act, not only must over 200 copies of the mailing be 
distributed, but public moneys must have been involved in the 
mailing. 

A mass mailing is "sent at public expense" where any of the 
costs of design, production, printing or distribution is paid for 
with public moneys. (Regulation 18901(a).) While presumably 200 
copies of the chamber of commerce newsletters with the advertise­
ment will be mailed prior to the conference, it appears that the 
advertisement is not being paid for with public money. Although 
chambers of commerce generally receive some public money to 
operate, they are still not public entities for the purposes of 
the mass mailing regulation. Further, the receipt of public money 
to operate would not automatically make the chambers' newsletters 
publicly funded mass mailings. (Warner Advice Letter, No. 
I-88-392, copy enclosed.) 

Thus, the chambers of commerce may advertise the event in any 
manner they desire provided you do not use public money for the 
production or distribution of the newsletter. 

Conference Fees 

The mass mailing regulation in no way affects whether you may 
charge a fee for your conference. However, please note that un­
less fair and adequate consideration is received for the fees 
charged the attendees of the conference, the fees may be either 
contributions or gifts to you under the Act. (Sections 82015 and 
82028.) In that case, you will be subject to the limitations and 
reporting requirements imposed by the Act upon contributions and 
gifts. (See generally, Sections 84100 through 84400 and 85100-
85700. ) 

If you have any further questions regarding this matter, 
please feel free to contact me at (916) 322-5901. 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
G neral Counsel 

ohn W. Wallace 
ounsel, Legal Division 

KED:JWW:plh 

Enclosures 
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California 
Fair Political 
Practices Commission 

September 12, 1989 

Honorable Tim Leslie 
Assemblymember, Fifth District 
State Capitol 
P.O. Box 942849 
Sacramento, CA 94249-0001 

Re: Letter No. 89-521 

Dear Assemblyman Leslie: 

Your letter requesting advice under the Political Reform Act 
was received on September 6, 1989 by the Fair Political Practices 
Commission. If you have any questions about your advice request, 
you may contact John McLean an attorney in the Legal Division, 
directly at (916) 322-5901. 

We try to answer all advice requests promptly. Therefore, 
unless your request poses particularly complex legal questions, or 
more information is needed, you should expect a response within 21 
working days if your request seeks formal written advice. If more 
information is needed, the person assigned to prepare a response 
to your request will contact you shortly to advise you as to 
information needed. If your request is for informal assistance, 
we will answer it as quickly as we can. (See Commission 
Regulation 18329 (2 Cal. Code of Regs. Sec. 18329).) 

You also should be aware that your letter and our response 
are public records which may be disclosed to the public upon 
receipt of a proper request for disclosure. 

KED:plh 

Very truly yours, 

c,// .. C < 

'iK{fItL~~ C < f~<1-~~V-~ 
() 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 9.5804-0807 • (916) 322-.5660 



California 
Fair Political 
Practices Commission 

october 23, 1989 

Cindy Woods 
c/o Assemblyman Tim Leslie 
Fifth District 
state Capitol 
P.o. Box 942849 
Sacramento, CA 94249-0001 

Dear Ms. Woods: 

Re: Your Request for Advice 
Our File No. 89-521 

This is in regard to your letter requesting advice concerning 
the application of the mass mailing provisions of the Political 
Reform Act (the "Act") to Assemblyman Tim Leslie's third annual 
small business conference. 1 

As we discussed in our telephone conversation of 
September 29, 1989, any advice with respect to the questions you 
have posed is necessarily dependent on the validity of the mass 
mailing itself. Many of the exceptions to the mass mailing 
regulation are fact oriented, and as such mayor may not be ap­
plicable to the situation described in your advice request. 
Consequently, we will be unable to provide you with advice unless 
we receive a copy of the mailing in question. 

If you have any questions regarding this matter, please feel 
free to contact me at (916) 322-5901. 

KED:JWW:plh 

sincerely, 

Kathryn E. Donovan 
General Counsel 

Government Code sections 81000-91015. All statutory references 
are to the Government Code unless otherwise indicated. Commission 
regulations appear at 2 California Code of Regulations section 
18000, et seq. All references to regulations are to Title 2, 
Division 6 of the California Code of Regulations. 

428 J Street, Suite 800 • P.O. Box 807 • Sacramento CA 95804~0807 • (916) 322~5660 
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SMAIJL BUSINESS CONFJI:HENC),; 

Tuesday evening -- February 27, 1989 
5:00 p.m. -- 5:45 p.m. Hegistration 

6:00 p.m. -- 9:00 p.m. Workshops 
North Highlands Community Center 

6040 Watt Avenue (one mile North of McClellan) 
North Highlands 

Please join Assemblyman Tim Leslie and the Fifth Assembly 
District Chambers of Commerce for discussion and workshops with 
local small business professionals on such topics as Developing a 
Business Plan, Personnel Management and Labor Laws, stress 
Management, Sales and Marketing, New Tax Laws and Government 
Mandates. 
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21-DAY LETTER SENT: CC TO: ... 

REQUEST FOR ADD'L INFO SENT: 

COMMENTS: 

----=~====----------------

My office is in the process of planning our third annual 
small business conference for the small businesses located within 
the Fifth Assembly district. A member of my staff recently 
contacted Lilly spitz, (your assistant) for a verbal confirmation 
of what is allowable under proposition 73 with regard to mailing 
privileges. I would like to request written confirmation of the 
options available to my office. My specific questions are as 

followS: 

If I choose to use the allowed postcard to mail to my entire 
small business mailing list, am I permitted to charge a 
minimal fee for attendance at the conference to cover 
expenses of the conference only (i.e., accommodations and 

food)? 

2. If I choose to use the allowed postcard as above (regardless 
of the monetary aspect), may the local chambers of commerce, 
with whom I am co-sponsoring the conference, advertise the 
conference in their Chamber newsletters? Are there any 
restrictions on what the Chambers may advertise if they are 
cij-pponsoring the event with my office? 

~~:j . / I uld appreciate any additional information you can 
provide me in regard to what is and isn't allowed under 
proposition 73 for an event of this nature. 


